Κοινωφελής: Όλα τα βήματα για την επαναπρόσληψη – Ποιοι μπαίνουν στον Β’ κύκλο

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 18:58

Τι ισχύει με την κάρτα ανεργίας – Τα δεδομένα για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

 Όλα έτοιμα για την επαναπρόσληψη ωφελούμενων που υπηρετούν (ή υπηρέτησαν) σε ΟΤΑ, μέσω της Δράσης 8/2018 του ΟΑΕΔ.Η δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο Εθνικό Τυπογραφείο, ”ανοίγει το δρόμο” αφενός μεν για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αφετέρου δε για την υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος.

Δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της ΚΥΑ ήταν ”στενά”, δείτε τι γίνεται σε περίπτωση που έληξαν οι συμβάσεις:

– Στις περιπτώσεις εργαζομένων που οι συμβάσεις τους έληξαν πριν την δημοσίευση της ΚΥΑ, η τοποθέτησή τους στους φορείς ξεκινάει πλέον σε άμεσο χρόνο, καθώς μέχρι τώρα, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία, αυτό δεν επιτρεπόταν διότι δεν είχε υλοποιηθεί η απόφαση.

– Όσοι εργαζόμενοι έλυσαν την σύμβασή τους εκδίδουν κανονικά κάρτα ανεργίας, μέχρι την ενημέρωση επαναπρόσληψης από το αρμόδιο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.

– Η επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης της παράτασης δεν είναι ίδια για όλους τους ωφελούμενους. Η επέκταση αρχίζει από την ημερομηνία επανατοποθέτησης στους φορείς, για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Τι θα περιλαμβάνει ο Β’ κύκλος του προγράμματος

Στο ”τραπέζι των συσκέψεων” βρίσκεται ήδη η επιδίωξη για την υλοποίηση του Β’ κύκλου της Δράσης, σύμφωνα και με την ψηφισμένη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, δια χειρός κ. Κώστα Μπάρκα, για την ομαλή και χωρίς κενά συνέχιση της Κοινωφελούς σε δήμους και φορείς.

Ήδη, μετά από απαίτηση του αρμόδιου υπουργείου, έχουν συλλεχθεί τα αιτήματα των δήμων για κάλυψη επιπλέον θέσεων, τουλάχιστον αυτών που δεν καλύφθηκαν κατά της πρώτη φάση της Δράσης. Υπενθυμίζεται ότι καλύφθηκε ποσοστό κοντά στο 83% των διαθέσιμων θέσεων.

Το νέο πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς χρονικά κενά ενώ, σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες που ακολουθεί ο ΟΑΕΔ, δεν θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής οι παρατασιούχοι. Κάτι τέτοιο, δύναται να προβλεφθεί μόνο από τροπολογία.

Με βάση πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ τα δεδομένα έχουν ως εξής:

– Θα προσληφθούν περίπου 25.000 νέοι υπάλληλοι

– Οι δήμοι και οι περιφέρειες αποστέλλουν συνεχώς τα αιτιολογημένα αιτήματά τους για νέο προσωπικό στο υπ. Εσωτερικών

– Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν θα βασίζονται στα αιτήματα των φορέων

– Έως στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ειδικότητες. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση από τις ειδικότητες της Δράσης 8/2018

– Ο ακριβής αριθμός των θέσεων παραμένει “ανοιχτός”. Θα προσδιοριστεί όταν ολοκληρωθεί -και αυτό αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα- η μελέτη των πιστώσεων (αδιάθετοι και μη πόροι). Σημειώστε ότι η παράταση καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ

Σημειώνεται ότι παράταση – κατ’ εξαίρεση – έχουν λάβει, ήδη, άλλα δύο προγράμματα κοινωφελούς: των προσφυγικών ροών και της αντιπυρικής προστασίας.

Πηγή: workenter.gr