Κύπρος: Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για κοροναϊό, μεταναστευτικό και Αμμόχωστο

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020 17:19
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλειστά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα παραμένουν τα τέσσερα οδοφράγματα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης στην Κύπρο, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για σκοπούς αποτελεσματικότερων ελέγχων κατά του κοροναϊού, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είπε πως τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν σε νέα συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα.«Η διυπουργική επιτροπή αξιολόγησης στα θέματα του κοροναϊού αποφάσισε χθες όπως το μέτρο προσωρινής ανατολής της λειτουργίας συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επαναξιολογηθεί» αναλόγως των δεδομένων, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση και αναλόγως των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές κατά του κορονοϊού και συμπλήρωσε πως «η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λαμβάνονται».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε εκ νέου πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα για την προσωρινή λειτουργία των τεσσάρων οδοφραγμάτων, εξηγώντας ότι πρόκειται για έκτακτά μέτρα κατά του κοροναϊού. Τον ίδιο έλεγχο που γίνεται στα αεροδρόμια οφείλουμε να τον κάνουμε στα οδοφράγματα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η απόφαση συνδεόταν με τον αριθμό των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που μπορούσαν να εργαστούν στους ελέγχους στα οδοφράγματα.

Όπως είπε, το υπουργείο ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα για τη στελέχωση των οδοφραγμάτων και έλαβε εκδήλωση από μόνον ένα άτομο και στη συνέχεια αποτάθηκε στο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων για υπερωριακή απασχόληση.

«Με το ενδιαφέρον που λήφθηκε ο αριθμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί για τα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα γι’ αυτό πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση», είπε. Είναι μία περίοδος κρίσης και παίρνονται έκτακτα μέτρα, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ «για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης».

Όπως αναφέρεται σε δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και ο ΟΗΕ στηρίζει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε δυνητικής έκτακτης κατάστασης που αφορά τη δημόσια υγεία, είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τη δράση τους για να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Από αυτή την άποψη, προστίθεται, ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 επέτρεψε στους Κύπριους την ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες και διευκολύνοντας την επαφή και την αλληλεπίδραση για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.

Παραμένει σημαντικό, οι πλευρές να διατηρήσουν τον διάλογο και τον συντονισμό που επέδειξαν, συμφωνώντας αμοιβαία με το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, τα οποία αποτέλεσαν ένα σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατά τα τελευταία 17 χρόνια, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.30 η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον κοροναϊό, το μεταναστευτικό και το θέμα της Αμμοχώστου.

 

Κακώς δίδεται οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για κοροναϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Κακώς δίδεται η οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στα μέτρα πρόληψης για μη εξάπλωση μιας ασθένειας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση στο συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος είπε πως «είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ. Εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού με βάση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κέντρου νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων διέλευσης εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και η κυβέρνηση θα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση με βάση και τις εισηγήσεις της διϋπουργικής επιτροπής».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι όχι μόνο επιθυμούν την ομαλή λειτουργία όλων των σημείων εισόδου στη γραμμή αντιπαράταξης αλλά επιθυμούν και τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης».

Ο κ. Κούσιος είπε πως «η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός τονίζοντας ότι είναι αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων. Τονίζει τη σημασία της επαφής των δυο κοινοτήτων και η απάντησή μας είναι ότι στα πλαίσια της προστασίας και των δυο κοινοτήτων μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να παίρνει προληπτικά μέτρα, επεσήμανε.

«Πήρε λοιπόν η κυβέρνηση τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία και των δυο κοινοτήτων», ανέφερε και σημείωσε πως λειτουργούν πέντε σημεία εισόδου και δεν έχει με κανένα τρόπο αποκοπεί η επαφή των δυο κοινοτήτων ή οι επισκέψεις από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες και το αντίστροφο.

Πρόσθεσε πως «δεν θεωρούμε ότι η απόφαση εμποδίζει την επαφή των δυο κοινοτήτων» και πως θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχαν πολύ περισσότερα σημεία διέλευσης, κάτι που όπως ανέφερε είναι και η πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με το θέμα των οδοφραγμάτων θα ληφθούν με βάση την αξιολόγηση της κατάστασης από τη διϋπουργική επιτροπή.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση κρίνει ως θετική ή ως αρνητική την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε συγκεκριμένες θέσεις αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύει τον λαό της για θέματα υγείας.

«Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της ανακοίνωσης θα σταθώ και θα πω ότι ακριβώς αυτό έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την αναφορά στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 συμβάλλει στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες, ο κ. Κούσιος είπε πως η επαφή των δυο κοινοτήτων είναι κάτι που είναι επιθυμητό.

Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναμένεται συνάντηση της κ. Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Σπέχαρ σήμερα το πρωί.

Ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παραγωγική και είπε πως έγινε μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, σημειώνοντας πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί «συνέβαλαν στη συζήτηση με θετικό τρόπο για να έχουμε και καταλήξεις».

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος παρευρέθηκε στο πρώτο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τον κοροναϊό και την πολιτική της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. και πρόσθεσε πως ο υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών και πως υπήρξε μια κατανόηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία για το θέμα του ελέγχου που πρέπει να υπάρχει στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα της προσωρινής αναστολής στη λειτουργία συγκεκριμένων σημείων διέλευσης για τα οποία δόθηκαν εξηγήσεις.

«Διευκρινίστηκε ότι το μέτρο αυτό είναι στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης και ελέγχου και δεν έχει καμία απολύτως πολιτική διάσταση», ανέφερε.

 

Μεταναστευτικό

Ο κ. Κούσιος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανέφερε πως αύριο θα συνέλθει η διϋπουργική επιτροπή παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα αλλά και να προβεί σε εισηγήσεις.

Πρόσθεσε πως την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διϋπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα της ροής μεταναστών ως πολύ σοβαρό και το έχει αναγάγει και σε εθνικό πρόβλημα.

Είπε πως η κυβέρνηση προβληματίζεται σοβαρά, αξιολογεί την κατάσταση, προβαίνει στους σχεδιασμούς της και στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα αυτό κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα έγιναν παραστάσεις στα ευρωπαϊκά σώματα.

 

Αμμόχωστος

Για το θέμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ενέργειες στις οποίες η κυβέρνηση έχει προβεί καθώς και ο ίδιος προσωπικά.

Έδωσε πληροφορίες για τις συζητήσεις που είχε με τους θεσμούς της ΕΕ καθώς επίσης και τα άλλα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, όπως είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.