Κυβέρνηση | Ο Πέτσας «αδειάζει» τον Θεοδωρικάκο

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 10:59

Ηλ. Βισκαδουράκη

Τρέχουν να καλύψουν την ανεπάρκεια του πρώην υπουργού Εσωτερικών για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”Με «μελανά» γράμματα θα γραφτεί η θητεία του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι «ομογάλακτοι» διάδοχοί του τον «αδειάζουν» επιβεβαιώνοντας όλα αυτά για τα οποία τον επέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι». Αυτή τη φορά το «άδειασμα» συντελέστηκε στην αίθουσα της Βουλής, όπου συζητήθηκε η ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο ερωτώντα τον Πάνο Σκουρλέτη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με διασφαλισμένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με την έλευση, όμως, της κυβέρνησης της Ν.Δ. και υπουργό Εσωτερικών τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο τελευταίος επέλεξε την αιφνίδια κατάργηση του προγράμματος και μετά από επτά μήνες λάνσαρε τον αναβαπτισμένο «ΦιλόΔημο Ι» με την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης». Στο μεσοδιάστημα, όμως, είχε παγώσει όλα τα έργα που είτε είχαν ενταχθεί στο «ΦιλόΔημος Ι» είτε ήταν υπό ένταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κλήθηκε, λοιπόν, προχθές να απαντήσει στη Βουλή «αδειάζοντας» τον Τάκη Θεοδωρικάκο… «Ποιος είπε ότι το πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος Ι’ έχει εγκαταλειφθεί ή του βάζει κανείς προσκόμματα;», διερωτήθηκε με αμηχανία ο Στ. Πέτσας. «Εκλαμβάνω την πρωτομιλία σας ως μια έμμεση κριτική στα πεπραγμένα του προκατόχου σας, ο οποίος είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα και είχε πει ότι τους κοροϊδέψαμε» αποκρίθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος «είχε σπείρει τον πανικό στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης ψευδώς, γιατί δεν άντεχε να πει ότι μια σωστή πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια!». «Πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είπε ότι ‘είτε «Αντώνης Τρίτσης» είτε «ΦιλόΔημος» είναι το ίδιο πρόγραμμα’. Αυτό περίπου που απαντήσατε τώρα εσείς» πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης.

Ο Στ. Πέτσας «άδειασε» τον Τ. Θεοδωρικάκο και στο κρίσιμο σημείο της εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω υπογραφής δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), που ο τελευταίος εδώ και ενάμιση χρόνο σκοπίμως δεν είχε υπογράψει. «Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΤΕΠ, ώστε μέσα στον Μάρτιο να γίνει η υπογραφή της σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης μέχρι και του συνόλου του ποσού» δεσμεύτηκε ο Στ. Πέτσας.

«Αφήσατε έναν χρόνο χωρίς ανανέωση της σύμβασης που είχαμε υπογράψει, με κίνδυνο και με επίπτωση έργα ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων αυτή τη στιγμή να είναι ξεκρέμαστα» απάντησε ο Π. Σκουρλέτης υπενθυμίζοντας ότι επί ημερών Θεοδωρικάκου δεν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Φάνηκαν οι ερασιτεχνισμοί σας, (…) που ακριβώς έδιναν τη δυνατότητα σε όποιον είχε ‘μπάρμπα στην Κορώνη’, πρόσβαση στον υπουργό, να εξασφαλίζει χρηματοδότηση εις βάρος των άλλων δήμων!» αναφώνησε ο Π. Σκουρλέτης.

Όσο για το πλαφόν χρηματοδότησης των δήμων ανά πρόσκληση μέσω του προγράμματος, το οποίο ο Τ. Θεοδωρικάκος κατήργησε, ο Στ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι τελικώς απαιτείται «προκειμένου οι πιο αδύναμοι δήμοι, αυτοί που έχουν τις πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες, να ξέρουν ότι μπορούν τουλάχιστον τα έργα προτεραιότητάς τους να τα εντάξουν στο ‘Αντώνης Τρίτσης’». «Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες» δεσμεύτηκε ο Στ. Πέτσας.

Πηγή: avgi.gr