Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν την Παιδαγωγική Ακαδημία του ΔΣΕ στα Τρόπαια

Συνέντευξη του Τσιλιβαράκη Δημήτρη, Γραμματέα της Τ.Ο. της ΚΝΕ Αρκαδίας

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας προς τιμήν της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με θέμα : το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την Παιδαγωγική ακαδημία του Δ.Σ.Ε. στην Πελοπόννησο, με κορυφαία την εκδήλωση της Κ.Ε. στα Τρόπαια Αρκαδίας (έδρα του Λαϊκού Διδασκαλείου ), όπου θα μιλήσει ο Γ.Γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπας και η Κ. Καμαρινού, διδάκτωρ κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικός, την Κυριακή 29/5 στις 11.00 π.μ.



Η Τ.Ο. της ΚΝΕ Αρκαδίας, καλεί τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές στην κατάρτιση, τους νέους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του διημέρου. Να ακούσουν και να γνωρίσουν μια πλευρά της ιστορίας που δεν πρόκειται να την βρουν στα σχολικά βιβλία, στην τηλεόραση η τα λοιπά μέσα. Αυτή της τρίχρονης εποποιίας του Δ.Σ.Ε. στην Ελλάδα και στην περιοχή μας συγκεκριμένα, την περίοδο 46 – 49’. Την ιστορία μιας σύγκρουσης που συχνά διάφοροι «αριστεροί» και «δεξιοί», ειδήμονες και μη, την αναφέρουν ως μία μελανή σελίδα που είναι καλύτερο να ξεχαστεί, πλαισιώνοντάς την συχνά με διάφορα ψέματα και ανακρίβειες για την δράση των μαχητών του Δ.Σ.Ε. και του κόμματος που αποτελούσε την «ψυχή» του, του ΚΚΕ.

Η πάλη του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Οι λαμπρές σελίδες που έγραψε η εργατική τάξη και ο λαός μας δεν περιορίζονται μόνο στις στρατιωτικές επιτυχίες των λίγων και αποφασισμένων μαχητών απέναντι στον υπεράριθμο και πάνοπλο αντίπαλο. ( Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1948 ο Δ.Σ. είχε εδραιώσει την κυριαρχία του στα 2/3 της Πελοποννήσου ). Με τις εκδηλώσεις θέλουμε να φωτίσουμε και την πλευρά εκείνη της οργάνωσης της ζωής και της ανάπτυξης λαϊκών θεσμών που δημιουργήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές από τις επαναστατικές δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα να μιλήσουμε για την φροντίδα που έδειξε ο Δ.Σ.Ε. και η Π.Δ.Κ (Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση) για την Λαϊκή Παιδεία. Με απόφαση του Γενικού Αρχηγείου του Δ.Σ.Ε. στις 10 Αυγούστου 1947 (Πράξη 5) θεσπίζεται στις απελευθερωμένες περιοχές εξάχρονη, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσα από τα λαϊκά συμβούλια και τις δομές της ΠΔΚ, την εθελοντική εργασία και την ηρωική στάση πολλών εκπαιδευτικών και μη, έγινε κατορθωτό να λειτουργήσουν πολλά δημοτικά σχολεία και δύο γυμνάσια στην περιοχή, ένα στην Ανδρίτσαινα και ένα στα Τρόπαια, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων (κτήρια, βιβλία, φαγητό κ.α.) και στα οποία φοιτούσαν όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την σχέση των οικογενειών τους με τον Δ.Σ.Ε. . Για τις ανάγκες στελέχωσης των εκπαιδευτικών δομών αποφασίστηκε η ίδρυση του Λαϊκού Διδασκαλείου, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ελεύθερης Ελλάδας που στις δύο περιόδους λειτουργίας της έβγαλε πάνω από 70 αποφοίτους.

Ο ζήλος και η ηρωική στάση των στελεχών του ΚΚΕ, του ΔΣΕ και της ΠΔΚ, των εκπαιδευτικών, των μαθητών του Διδασκαλείου και άλλων ανθρώπων που συνέβαλαν σε αυτό το έργο ανάβλυζε από ένα σκοπό: την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχολείου, που θα προετοίμαζε ανθρώπους με ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια, οι οποίοι θα γίνονταν οι οικοδόμοι της Ελλάδας της Λαϊκής Εξουσίας, μιας νέας Ελλάδας, χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση, χωρίς φόβο, πείνα και αμορφωσιά. Αυτό εκφράστηκε και στο προοδευτικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στις αντιαυταρχικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης, την διδασκαλία της δημοτικής, στην συλλογική κριτική και αυτοκριτική που αποτελούσε βασικό κομμάτι της διδασκαλίας, την ολόπλευρη φροντίδα από τις δομές της ΠΔΚ για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από το σχολείο.

Ήταν εκπαίδευση και σχολείο που απείχε έτη φωτός από τον μεσαίωνα που επικρατούσε και συνέχισε για πολλά χρόνια στα σχολεία του αστικού κράτους της εποχής όπου νόμος ήταν ο «βούρδουλας» ,ο αντικομμουνισμός, η ανελευθερία, οι διακρίσεις, ο σκοταδισμός.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους και πάνω από όλα για την διαφορετική κοινωνία που προετοίμαζαν και αγωνίζονταν, το αστικό κράτος και οι εκμεταλλευτές κυνήγησαν και σκότωσαν με λυσσαλέο μίσος, χυδαιότητα και βιαιότητα τους συντελεστές και πρωταγωνιστές του Λαϊκού Διδασκαλείου και της Λαϊκής Παιδείας. Χαρακτηριστικό είναι και το ότι όταν έπεσε στα χέρια του κυβερνητικού στρατού η βιβλιοθήκη του Λ.Δ. έκαψαν τα βιβλία στην πλατεία του χωριού μαζί με την σημαία του Λ.Δ.

Το σημερινό σχολείο όπως και το αστικό σχολείο της εποχής, παρά τις διαφορές τους, έχουν ένα κοινό: έχουν σαν κύριο στόχο την αναπαραγωγή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, την εξυπηρέτηση των αναγκών και των κερδών των λίγων, των εκμεταλλευτών.
Η τιτάνια προσπάθεια του Δ.Σ.Ε. και του Κ.Κ.Ε. για την ανύψωση του πολιτιστικού – μορφωτικού επιπέδου του λαού και των παιδιών του, για την καταπολέμηση της αγραμματοσύνης, στις πιο αντίξοες συνθήκες ενός άνισου πολέμου, αποτελεί μεγάλη διδαχή και παρακαταθήκη για τους αγώνες της νέας γενιάς, για ένα άλλο σχολείο, για μια άλλη κοινωνία που θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Είναι οδηγός στον αγώνα για ένα σχολείο διαφορετικό από το σημερινό, αυτό των ταξικών φραγμών, της σκόρπιας γνώσης και της αμορφωσιάς, των τεράστιων ελλείψεων και προβλημάτων, των χιλιάδων παιδιών που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, το σχολείο εξεταστικό κέντρο. Για ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ανεργία, ανασφάλεια και αδιέξοδα για τους νέους. Για ένα δημόσιο δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να αναπτύσσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με πρόσβαση στον αθλητισμό και τον αθλητισμό, με κριτική σκέψη και ικανότητα να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του, ανεξάρτητα του τι επάγγελμα θα αποφασίσει να κάνει.

Καλούμε λοιπόν τους νέους της περιοχής να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, να προμηθευτούν την έκδοση των επιτροπών περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για το Λ.Δ. Πελοποννήσου, να συζητήσουμε και να γνωρίζουμε αυτή την σπουδαία σελίδα της ιστορίας του λαού μας, του δίκαιου και ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ.

Για το πρόγραμμα :

Το Σάββατο 28 Μάη, θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου Πάνο Γεωργόπουλου στη Κερπινή Αρκαδίας, στις 12 το μεσημέρι και αποκαλυπτήρια του μνημείου. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κομματική Οργάνωση της Πελοποννήσου. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα μιλήσει η Στέλλα Χρηστέα μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.

Θα γίνει κατασκήνωση το διήμερο 28 -29 στο δημοτικό σχολείο στο Βυζίκι που θα περιλαμβάνει παρουσίαση της έκδοσης για το Λ.Δ., αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και γλέντι.

Την Κυριακή θα γίνει και η μεγάλη εκδήλωση που πέρα από την ομιλία θα περιλαμβάνει μουσικό και θεατρικό αφιέρωμα, έκθεση και βιβλιοπωλείο.

mail :knearkadias@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτική εκδήλωση για την αιμοδοσία και για τους δότες μυελού των οστών
Επόμενο άρθροΚορυφαίος προορισμός η Πελοπόννησος για το 2016-Ύμνοι του Lonely Planet (vid)