ΚΚΕ: Πρακτικές αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας στη Δ/νση Β’θμιας Εκπ/σης Αρκαδίας

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 19:23

Για αυθαιρεσία και αδιαφάνεια καταγγέλουν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, με ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας της να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ειδικότερα όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους:

«Οι πολιτικές που διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις, σε συμφωνία με ΕΕ – ΟΟΣΑ, ελαστικοποιούν βήμα – βήμα τους όρους εργασίας για το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους αναπληρωτές. Η απαξίωση των όρων που είχαν κατακτηθεί για την εργασία στην εκπαίδευση, πραγματοποιείται με την επίκληση πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών (κενά) που δεν καλύπτονται με διορισμούς. Οι πρακτικές αυθαιρεσίας της διοίκησης (που καλύπτονται πολιτικά), ανοίγουν «νέους δρόμους» στην καταστρατήγηση δικαιωμάτων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αρκαδίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΔΔΕ Αρκαδίας και το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ παραβιάζουν ακόμη και το υπάρχον νομικό πλαίσιο που διέπει τις τοποθετήσεις σε οργανικά και λειτουργικά κενά. Για παράδειγμα, από την 1η του Σεπτέμβρη του τρέχοντος σχολικού έτους δεν ανακοινώθηκαν τα λειτουργικά κενά, δεν καλέστηκαν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν αιτήσεις προτίμησης, δεν ανακοινώθηκαν τα μόριά τους και με αδιαφανείς και αυθαίρετες διαδικασίες έγιναν τοποθετήσεις, παραβιάζοντας τη σχετική διαδικασία και τη σειρά τοποθέτησης, όπως προβλέπεται από τα ΠΔ 50/1996 και 100/1997 (υπεράριθμοι, διάθεση, αποσπασμένοι, αναπληρωτές).

Ενδεικτικά, αναφέρουμε εκπαιδευτικό με οργανική θέση σε σχολική μονάδα, στην οποία είχε κάποιες ώρες μαθημάτων Ά ανάθεσης, ο οποίος θα έπρεπε να τις αναλάβει και να συμπληρώσει το ωράριο με διάθεση σε άλλο σχολείο, παίρνοντας τα όποια οδοιπορικά δικαιούταν. Αντί αυτού, αυθαίρετα, προκειμένου να μην του καταβληθούν οδοιπορικά, τοποθετήθηκε «εξ’ ολοκλήρου» σε άλλο σχολείο, 35 χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας, χωρίς καν να έχει κάνει αίτηση προτίμησης!!!

Σε άλλη περίπτωση, σε εκπαιδευτικό που έχει 20 ώρες μαθημάτων Α’ ανάθεσης στην οργανική της θέση, δίνονται μόνο οι 13 και εξαναγκάζεται από τη ΔΔΕ Αρκαδίας να κάνει τις υπόλοιπες 6 ώρες σε σχολείο που απέχει 25 χλμ. από την οργανική θέση. Όλες αυτές οι αυθαιρεσίες καλύπτονται από το «αιτιολογικό» των «αναγκών της υπηρεσίας», της «εξοικονόμησης πόρων» και της «βέλτιστης κατανομής του προσωπικού», προκειμένου να κρύβονται τα πραγματικά κενά που δημιουργεί η πολιτική των κυβερνήσεων στα σχολεία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η ΔΔΕ Αρκαδίας δεν δίνει καν απαντήσεις, ακόμη και σε γραπτά ερωτήματα και ενστάσεις εκπαιδευτικών. Ανάλογες περιπτώσεις έχει καταγγείλει τόσο το ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ όσο και η Γενική Συνέλευσή της.

Οι εμβαλωματικές πρακτικές στο πρόβλημα των κενών και το κρύψιμό τους «κάτω από το χαλί», οδηγούν σε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, σε αδιαφάνεια και αυθαιρεσία από την πλευρά της διοίκησης στις τοποθετήσεις σε οργανικά και λειτουργικά κενά.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

• Να καλυφθούν πλήρως όλα τα κενά.

• Να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών και να σταματήσουν τώρα η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια στην ΔΔΕ Αρκαδίας.

• Να αναρτώνται όλα τα κενά στη σελίδα της ΔΔΕ, να γίνονται οι τοποθετήσεις με τη διαδικασία που προβλέπεται από τα ΠΔ 50/1996 και 100/1997.

• Να αρθούν οι αδικίες σε βάρος εκπαιδευτικών».