Κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης | Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ και αφού ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίστηκε τελικά κατα πλειοψηφία (με 18 ψήφους υπερ)  πρόταση του κ.Πετράκου (ενισχυμένη τόσο με την πρόταση του Πέτρου Τατούλη όσο και με την πρόταση Γιώργου Δέδε).

Τι αναφέρεται στην πρόταση του Θανάση Πετράκου:



Οφείλουμε να απαιτήσουμε :

1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.

2. Με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε 4 μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου.

3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.

4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

5. Ο χρόνος μέχρι το 2035, που εκτιμάται ότι επαρκούν τα αποθέματα, πρέπει να αξιοποιηθεί για ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταλιγνιτική εποχή.

6. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το 2050.

7. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

8. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

9. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.

10. Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς πρέπει να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική συντονιστική επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, και να προχωρήσει: Α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη). Β) Σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων. Γ) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.»

 

Προηγούμενο άρθροΝίκας σε Τατούλη: “Είσαι υπεύθυνος για το κατάντημα της Αρκαδίας”
Επόμενο άρθροΑναβάθμιση – ανακατασκευή του πάρκου στο Σέχι στην Αγία Βαρβάρα (vid,ph)