Κορωνοϊός | Νοσοφοβία, άγχος, μοναξιά… – Αν.Τζαβέλα στη ΔΡΤ: “Δεν είστε μόνοι – Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια” (ήχος)

Άγχος, εκρήξεις, ευερεθιστότητα, θλίψη, νοσοφοβία, ένταση της μοναξιάς κατάθλιψη… Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα βιώνει μέρος των πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού – Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που ζούμε αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι όχι μόνο για την σωματική μας υγεία, αλλά και για την ψυχική…

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα αρνητικών σκέψεων, με το αίσθημα του φόβου (τόσο για να μην νοσήσουν όσο και για την επόμενη μέρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο), της μοναξιάς και με το υπέρμετρο άγχος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα και εκείνοι που αναπτύσσουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το συνεχές πλύσιμο χεριών, η συνεχής απολύμανση του σπιτιού κ.α



Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης επικοινώνησε με την κα. Αναστασία Τζαβέλα, ψυχολόγο στο Παναρκαδικό νοσοκομείο η οποία μας έδωσε συμβουλές, για να μπορέσουμε μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία και να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα σημάδια που μας υποδεικνύουν, πως εμείς ή κάποιος από το περιβάλλον μας χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί καθημερινά στο Παναρκαδικό νοσοκομείο τηλεφωνική γραμμή από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (09:00 – 14:00), προκειμένου να έχουν οι πολίτες δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και να μπορούν να δεχτούν συμβουλές για θέματα που απασχολούν τόσο τους ίδιους, όσο και τα παιδιά τους. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: 2713601918 / 2713601900.

Η κα.Τζαβέλα μας μίλησε μεταξύ άλλων, για το πως μπορούν οι γονείς, να αντιληφθούν, πως ένα μικρό παιδί ή ένας έφηβος χρειάζεται ψυχολογική στήριξη (εάν έχει συχνά εκρήξεις, εμφανίζει ευερεθιστότητα, υπνηλία, συχνή νυχτερινή ενούρηση κτλ), ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους πολίτες να μην ντρέπονται και να μην διστάζουν, να ζητήσουν βοήθεια. “Δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους, που έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε:”Δεν πρέπει να κρίνουμε και να κατακρίνουμε κανέναν για τα όσα νιώθει”.

Επιπλέον η αγωνία για το αβέβαιο αύριο στο κομμάτι των οικονομικών, είναι ένα θέμα που έχει επηρεάσει μεγάλη μερίδα πολιτών – καθώς αρκετοί έχουν απολυθεί ή βρίσκονται προσωρινά σε παύση εργασίας, χάνοντας μέρος του εισοδήματος τους, γεγονός που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη ψυχολογία τους. “Πρέπει, να δώσουμε χώρο και χρόνο στις εξελίξεις, για να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή. Να το ξεπεράσουμε όλο αυτό και μετά θα δούμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στον τομέα των οικονομικών και της εργασίας μας”, τόνισε.

‘Ενα ακόμα μείζον θέμα είναι η νοσοφοβία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι αρκετοί συνάνθρωποι μας. Μάλιστα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις εκείνες (έχουν καταγραφεί κυρίως σε χώρες του εξωτερικού) όπου ο φόβος κάποιων για το ενδεχόμενο να νοσήσουν τους οδήγησε σε κρίσεις πανικού και δυστυχώς σε μικρό ποσοστό και σε ακραίες καταστάσεις (αυτοκτονίες, δολοφονίες άλλων ανθρώπων υπό τον φόβο, πως θα νοσήσουν εξαιτίας τους κτλ).

Ένα ακόμα θέμα που αγγίζει εις βάθος και την χώρα μας – μιας που τα ποσοστά ανέβηκαν αυτή την περίοδο – είναι αυτό της ενδοικογενειακής βίας, η οποία φαίνεται να εντείνεται λόγω του εγκλεισμού. Η υποχρεωτική καραντίνα έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κρούσματα, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά κακοποίησης παιδιών.

  • Πως μπορούν οι πολίτες που αισθάνονται πιο ευάλωτοι στο άγχος και στην θλίψη να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στο σπίτι; Οι γονείς πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να παραμένουν αρμονικά μέσα στο σπίτι;
  • Ποια είναι τα οφέλη της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης – συμβουλευτικής για εκείνους που αγχώνονται, φοβούνται και στεναχωριούνται σε αυτή την περίοδο που διανύουμε;
  • Γιατί πρέπει να φιλτράρουμε τις ειδήσεις και να μην εστιάζουμε μόνο στις αρνητικές;

Αυτά είναι μερικά ακόμα από τα ερωτήματα στα οποία μας απάντησε η κα.Τζαβέλα.

Ακούστε την συνέντευξη:

Τόνια Μεγρέμη

 

Προηγούμενο άρθροΠαροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως από το Ινστιτούτο Εργασίας/Γ.Σ.Ε.Ε
Επόμενο άρθροΑργολίδα | Συνελήφθη άντρας για εμπρησμό