Κοσμοπλημμύρα στα εγκαίνια της επέκτασης του λιμανιού του Γυθείου (vids,ph)

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017 13:53

Ένα ξεχωριστό έργο για τη Λακωνία και την ανάπτυξή της σε τουριστικό επίπεδο 

Μελωδική έναρξη της εκδήλωσης και εντυπωσιακό κλείσιμο με βαρκαρόλα, νησιώτικα τραγούδια και “καπετάνισσα” την Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ντίνα ΝικολάκουΈνα λιμενικό έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε τουριστικό επίπεδο τόσο στη Λακωνία, όσο και στο σύνολο της Πελοποννήσου, η επέκταση του λιμανιού Γυθείου, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 2 Αυγούστου, σε μία λιτή αλλά εντυπωσιακή εκδήλωση, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε μετά την συμβολική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Γύθειο.

Η έναρξη της εκδήλωσης ήταν μελωδική με τη χορωδία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Γυθείου. Ακολούθησε ο αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ.Χρυσόστομο, κατόπιν έγιναν οι χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας Ν Τζανετέα, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ Λαμπρίδη, τους Βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Αραχωβίτη και Δαβάκη, το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, κ. Ανδρεάκο, την πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας, κα Δερτιλή, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Στρατηγάκο και τέλος τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη

Στο σύνολο των χαιρετισμών τονίστηκε η σημασία του έργου, η πορεία του, οι δυσκολίες αλλά και οι προοπτικές του και βέβαια δόθηκαν οι απαραίτητες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια κόπηκε η κορδέλα και ακολούθησε μία έκπληξη με την Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ντίνα Νικολάκου να κάνει την “καπετάνισσα” και να δίνει το γενικό πρόσταγμα για μία ξεχωριστή βαρκαρόλα με μουσική και τραγούδια της θάλασσας.

Η όμορφη βραδιά των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με δείπνο σε παραλιακό ξενοδοχείο στο Μαυροβούνι Γυθείου.

Τεχνικά στοιχεία έργου

Σύμφωνα με την εταιρεία μελετών CNWAY, η δαπάνη κατασκευής έργου ανήλθε σε 22.320.000 ευρώ για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού ακτοπλοΐας με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης δύο πρυμνοδετούμενων πλοίων, καθώς και μία θέση πλαγιοδέτησης ενός εμπορικού. Το συνολικό μήκος των νέων κρηπιδωμάτων ανέρχεται σε 153,5 μέτρα με χερσαίο χώρο 5.600 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, έγινε επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου κατά 110 μέτρα με παράλληλη κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εξωτερική παραβολή κρουαζιερόπλοιων.
Το νέο λιμάνι Γυθείου μπορεί να φιλοξενήσει: Ένα κρουαζιερόπλοιο (Κ/Ρ) μήκους 200 μ. στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μώλου, δύο επιβατικά – οχηματαγωγά (Ε/Γ–Ο/Γ) πλοία μήκους 100 μ., και ένα φορτηγό (Φ/Ρ) πλοίο μήκους 80 μ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια της επέκτασης του λιμανιού του Γυθείου και βίντεο από την εκδήλωση αλλά και από την βαρκαρόλα με “καπετάνισσα” την Αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου (που κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα).

 

Εγκαίνια επέκτασης λιμανιού Γυθείου