Κριτική μειοψηφίας στη δημοτική αρχή Β.Κυνουρίας για δακοκτονία και απορρίμματα

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 09:05

Κατά την 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στις 21/07/2017 μεταξύ άλλων:

Α) Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας μας ενημέρωσε ότι ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου για ακόμη μια χρονιά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στο θέμα της Δακοκτονίας. Tι έχετε κάνει ως Δημοτική Αρχή για ακόμη μια χρονιά στο θέμα αυτό; Η Περιφέρεια τι έχει κάνει για ακόμη μια χρονιά; Ως πότε οι αγρότες θα πληρώνουν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δύων βαθμίδων αυτοδιοίκησης;Τόσο εμάς ως Δημότες αλλά κυρίως τους αγρότες που βλέπουν για ακόμα μία χρονιά να χάνουν την πολύτιμη σοδιά τους δεν τους ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη αλλά το ότι για ακόμα μια φορά δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει απολύτως τίποτα. Κύριε Δήμαρχε θα περιμέναμε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μας ενημερώσετε για το τι ενέργειες έχετε κάνει έως σήμερα και όχι να μας πείτε ότι δεν έχει γίνει τίποτα μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους.

Έστω και τώρα κάντε αυτό που πρέπει για να προστατευτεί η σοδιά των παραγωγών μας.

Β) Το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην τροποποίηση της σύμβασης της υπηρεσίας για την διαχείριση (κομποστοποίηση – διαλογή) Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Η Σύμβαση έχει υπογραφή από τις 14/06/2016 και προέβλεπε την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και παράλληλα τις απαραίτητες εργασίες-κατασκευές (Μεταλλικό κτίριο, λυόμενο-προκάτ, τύπου «toll», Κατάλληλη γεφυροπλάστιγγα μετά του εξοπλισμού της, Οικίσκος ελέγχου εισόδου – εξόδου των οχημάτων,  Οικίσκος Διοικητηρίου, Οικίσκος WC, Οικίσκος ενημέρωσης κοινού, Υπόγεια προκατασκευασμένη δεξαμενή στραγγιδίων) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στον χώρο όπου ο Δήμος μας υλοποιεί την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τονίσαμε κατά την συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση συμφωνούμε με την τροποποίηση της σύμβασης, που αλλάζει το μέγεθος του λυόμενου μεταλλικού κτιρίου που θα κατασκευαστεί στον χώρο ώστε οι εργασίες να είναι σύμφωνες με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) αρκεί να καθοριστεί επιτέλους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορεί εδώ και ένα χρόνο να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος της προσωρινής διαχείρισης και να πληρώνουμε το κόστος της καθυστέρησης.

Ο κύριος Μαντάς για άλλη μια φορά μεταβίβασε τις ευθύνες της καθυστέρησης στην Περιφέρεια υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι υπηρεσίες Π.Ε. Αρκαδίας καθώς η άδεια εγκατάστασης των μεταλλικών κτηρίων δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί από την διεύθυνση Βιομηχανίας της Π.Ε. Αρκαδίας.

Η παράταξη μας με επιστολή που απέστειλε τόσο στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ζητά ενημέρωση και απαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης όπως μας κατήγγειλε ο Δήμαρχος.

Τέλος καλούμε την Περιφέρεια πέρα από το τι θα γίνει με την οριστική λύση γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, να προωθήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στο χώρο της προσωρινής διαχείρισης.