Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης | Εγκαινιάστηκε έκθεση για την ευζωνική στολή (vid,ph)

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου

H ΔΙΚΕ Πελοποννήσου (IV Μεραρχία Πεζικού) στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και ανάδειξης της ιστορίας μας οργανώνει έκθεση με τίτλο «Η Ευζωνική στολή – Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά», στη Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης.



Η εν λόγω έκθεση διατίθεται από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας – Προεδρικής Φρουράς, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τους Εύζωνες, το πλέον ιστορικό- επίλεκτο σώμα του στρατού μας.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας, έγιναν το πρωί της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Τρίπολης, θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και μπορεί να την επισκεφτεί όποιος το επιθυμεί πρωινές και απογευματινές ώρες.

Στην έκθεση, μέσω 40 πινάκων του ζωγράφου-ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά, μπορεί κανείς να δει την  εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα και την εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες.

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.

Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα. Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς.

Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών.

Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός.

Σκοπός της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να «ταξιδέψει» η έκθεση σε όλη την Ελλάδα, ενώ να σημειώσουμε πως η συλλογή είναι δωρεά του Α.Χαΐτογλου. Επίσης, όπως ειπώθηκε στην διάρκεια των εγκαινίων το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα αναλάβει τα έξοδα για το ράψιμο όλων των στολών που θα φορέσουν κούκλες και θα εκτίθενται με αυτόν τον τρόπο.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με απονομές τιμητικών πλακετών και τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση των εγκαινίων και βίντεο.

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Donnerstag, 7. Februar 2019

Προηγούμενο άρθροΕπεκτείνεται το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” – Ποια σχολεία της Πελ/σου αφορά η απόφαση
Επόμενο άρθροΙανουάριος | 21 τροχαία ατυχήματα με παθόντες στην Πελοπόννησο