Η ΛΑ.Ε σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

Αντιπροσωπεία της  ΛΑΕ αποτελούμενη από το Θανάση  Πετράκο μέλος της Π.Γ. και  πρώην βουλευτή Μεσσηνίας και τοπικά στελέχη του κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα το  πρωί τον Άρι, τη Μακρομάνη, επιχειρήσεις στο  Ασπρόχωμα και τη γειτονιά  της Λαγκάδας στην πόλη της Καλαμάτας. Το  απόγευμα θα επισκεφτεί το Πήδημα, τον Άγιο Φλώρο και γειτονιές της πόλης.

Η  αντιπροσωπεία της  ΛΑΕ και είδε από κοντά το  μέγεθος και τις συνέπειες της καταστροφής από την πλημμύρα και εξέφρασε την συμπαράστασή της στους πληγέντες πολίτες. Μιλώντας με τους πληγέντες πολίτες, ο Θανάσης Πετράκος, μεταξύ των άλλων, τόνισε:



«Η κατάσταση είναι τραγική οι πληγέντες είναι  σε απόγνωση. Κατ’ αρχάς θέλουμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους τους. 

Η καταστροφή ανέδειξε  και  τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αρμόδιων για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία (καθαρισμοί, οριοθέτηση ρεμάτων, μπαζώματα κλπ.), αλλά και τις σημερινές ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία, παρότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Εκτός φυσικά από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες οικοσκευές και τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες και  τα αυτοκίνητα, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης πρέπει να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και να παγώσουν, για ένα χρόνο τουλάχιστον, τα  χρέη τους σε Εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ  και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και να συμψηφιστούν οι οφειλές τους με τις αποζημιώσεις, με παράλληλη ρύθμιση των χρεών τους με δόσεις, αλλά και να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις στους πληγέντες.

Για τους πληγέντες αγρότες πρέπει να τονίσω ότι, τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας καθαρισμός στα κανάλια της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μη βρίσκουν εύκολα διέξοδο προς το ποτάμι.

Επιβάλλεται:

1. Να  ξεκινήσουν  άμεσα οι εκτιμήσεις των  καταστροφών.

2. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της καταστροφής  που υπέστησαν  οι  καλλιέργειες  τους, η παραγωγή τους, το φυτικό κεφάλαιο, οι αρδευτικές εγκαταστάσεις, οι υποδομές τους και τα εργαλεία τους, ανεξάρτητα αν έχουν πληρώσει μέχρι 30/6/ τον ΕΛΓΑ.

3. Να αποζημιωθούν για το σύνολο των καταστροφών στα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις κλπ. 

4. Να ανοιχθούν όλα τα κανάλια που έχουν μπαζωθεί.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση και ο καθαρισμός των ρεμάτων και η αποκατάσταση των μπαζωμένων ρεμάτων και συνολικά πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν όλοι οι αρμόδιοι για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Κυρίως επιβάλλεται, όπως τόνισα και στη χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο στο κυβερνητικό κλιμάκιο, άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών:

1.  Να διερευνήσουν τα αίτια που έκλεισε, για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες, ο ακριβοπληρωμένος αυτοκινητόδρομος και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις  έχουν.    

2. Να διερευνηθεί γιατί κάθε γειτονιά της Λαγκάδας και οι περιοχές του Άρι, της Θουρίας, της Μακρομάνης και όλος ο κάμπος του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος πλημμύρισαν και το 2013 και τώρα. Να διερευνηθεί αν οι υδραυλικές μελέτες του Μορέα για τον αυτοκινητόδρομο είναι επαρκείς. Διότι όλα τα δεδομένα δείχνουν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για την επάρκεια των υδραυλικών έργων του αυτοκινητοδρόμου, καθώς κλείστηκαν πολύ μεγάλα ρέματα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει διαφοροποιήσει την απορροή των υδάτων της ανατολικής από αυτόν λεκάνης απορροής, καθώς και υδάτων (βρόχινα) που προκύπτουν από ορεινές περιοχές που, μέσω ξεροπόταμων (Ξερίλας κ.λπ.), κατευθύνονται στην περιοχή και αυτά αποχετεύονται στη θάλασσα μέσω του Άρι ποταμού.

Με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου  έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα–εμπόδιο για τη διαμορφωμένη απορροή υδάτων, που λειτουργεί σαν ένα τεχνητό φράγμα. Πρέπει συνεπώς να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην θρηνήσουμε πάλι θύματα και να μην έχουμε πάλι καταστροφές από πλημμύρες.

Επίσης, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενταχτεί ο νομός και να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., για την αποκατάσταση των ζημιών στις Δημόσιες Υποδομές.

Επιβάλλεται να ιεραρχηθεί ψηλά η υπόθεση προστασίας του νομού της Καλαμάτας, από την οργή της φύσης. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιηθεί ότι είναι κοινωνικά πολύ πιο δαπανηρές οι καταστροφές που συντελούνται κάθε τόσο και το κόστος αποκατάστασης από το οικονομικό κόστος της πρόληψης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τέλος, τα σοβαρά προβλήματα στους Γαργαλιάνους όπου, όπως καταγγέλλουν οι πληγέντες αγρότες, οφείλονται στην έλλειψη των αναγκαίων έργων προστασίας από το νέο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, αποδεικνύουν τις ευθύνες αυτών που όφειλαν να ελέγχουν και να προνοούν».     

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη για τις ζημιές στο Δ.Ευρώτα. Βαρύς ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροΠού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πλημμυρών
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5