Λαγκάδια | Απαγόρευσε σε κουμπάρους να βαπτίσουν γιατί είχαν κάνει πολιτικό γάμο

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 09:06
Τα Λαγκάδια

Σε γάμο στον Ωρωπό ο παπάς διάβαζε το Ευαγγέλιο από IpadΣυνέβει και αυτό, στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Το Σάββατο 26-8-2017 είχε προγραμματιστεί να γίνει ο θρησκευτικός γάμος μαζί και η βάπτιση,στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, ενός νεαρού ζευγαριού,το οποίο είχε αποκτήσει ένα κοριτσάκι. Τα προσκλητήρια είχαν τυπωθεί και είχαν γίνει όλες οι σχετικές προετοιμασίες ώστε να έχουν επιτυχία και οι δυο ευχάριστες οικογενειακές στιγμές.

Ενώ το ζευγάρι σχεδίαζε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ξαφνικά  προέκυψε σοβαρότατο πρόβλημα με την πεισματική  άρνηση του παππά επειδή ενημερώθηκε ότι οι κουμπάροι που θα έκαναν την βάπτιση,είχαν κάνει πρώτα πολιτικό γάμο και ενώ η κουμπάρα ήταν εμφανέστατα έγκυος, θα κάνανε αργότερα, τον θρησκευτικό γάμο και την βάπτιση. Κάτι το οποίο στις μεγάλες πόλεις, είναι καθιερωμένη μόδα. Αμ δε…Η πεισματική άρνηση του παπά, δημιούργησε όπως ήταν φυσικό τεράστια προβλήματα και πονοκέφαλους,στα εμπλεκόμενα πρόσωπα για τον γάμο και την βάπτιση,αλλά και γενικά τους συγγενείς.

Πώς λέει ο πάνσοφος λαός μας, αν δεν χτίσεις και αν δεν παντρέψεις, δεν ξέρεις από προβλήματα και φαρμάκια…Προσθέστε λοιπόν και εάν δεν βαπτίσεις…στα Λαγκάδια.Αυτό το ρεπορτάζ είναι ξεχωριστό από άλλα παρόμοια περιστατικά, διότι από δω και πέρα αρχίζουν τα…απίστευτα και όμως εξοργιστικά.  Οι γονείς ,οι κουμπάροι,οι συγγενείς,διάφοροι υπεύθυνοι, ανεύθυνοι,παρατρεχάμενοι, επαΐοντες, μαζί και οι άσχετοι και ανύπαρκτοι τοπικοί παραγοντίσκοι,άρχισαν να κρίνουν, οι πιο πολλοί αρνητικά,ελάχιστοι δε..θετικά, την πεισματική και λυσσαλέα άρνηση του απλοϊκού ρασοφόρου να μην κάνει την βάπτιση.   Επροτάθησαν πάρα πολλές λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο με τους κουμπάρους, 4,5, μέρες πριν τις τελετές.

Όλες προσέκρουαν σε μια προκλητική,αυθαδέστατη, ετσιθελική… ξερολιθιά,αστειότητας και αμορφωσιάς.Επι πλέον κυκλοφόρησε χέρι με χέρι από τούς ελάχιστους που συμφωνούσαν με την πεισματική άρνηση του παππά, ένα έντυπο Συνοδικής Επιτροπής που χρησιμοποιούσε σαν πειστικάεπιχειρήματα, αποφάσεις τηςπατριαρχικήςσυνόδου Κων/λεως του….1796 καιερμηνείες κατά τον ΆγιοΣυμεών  Θεσ/νίκης (+1429)Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλοβάθος στην γραφικότητακαι στην οπισθοδρόμηση…

Επειδήέχω πλήρη γνώση  των εξελίξεων,από τα επακόλουθα της  ετσιθελικής και εξοργιστικής άρνησης του παππά, θα σας παρακαλέσω να μην βιαστείτε να βγάλετε τα εύκολα μεχρι τώρα συμπεράσματα, για θρησκευτικούς σκοταδισμούς, εκκλησιαστικές αγκυλώσεις, για το όπιο του λαού κλπ.  Διότι τόσο ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιερεμίας,όσο και  ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης π. Ιάκωβος συμβούλευσαν,κατά δήλωσή των, τον αρνητικό παππά,….. να κάνει τελικά το μυστήριο της βάπτισης, κάνοντας τα στραβά μάτια για τον πολιτικό γάμο των κουμπάρων, παραβλέποντας τις Ιερές Νομοθεσίες…Παρεμβάσεις άξιες αναφοράς και συγχαρητηρίων. ΟΙ… απαγορευμένο ικουμπάροι της βάπτισης, σαν τελευταίο όπλο χρησιμοποίησαν  την άποψη του…Φαναριού. Το οποίο Φανάρι και αυτό,προς τιμή τους, όπως μου δήλωσαν οι απορριπτέοι νονοί,συναίνεσε στα …στραβά μάτια της νομοθεσίας, ώστε να γίνει χωρίς ανόητα και γελοία κωλύματα, το μυστήριο της βάπτισης.Δηλαδή, όστις θέλει, οπίσω μου ελθείν…….Το ρεπορτάζ θα τελειώσει με την ξεκάθαρη αβάσιμη, απείθαρχη, ετσιθελική πλέον απόφαση  του παππά, να μην τελέσει  την βάπτιση.Οπότε είχαμε την τελική ευγενική και συγκινητική απόφαση των κουμπάρων να αποσυρθούν παρά τα έξοδα τους και τέλος την αποδοχή της αδελφής του γαμπρού να γίνει η νονά, ώστε να τελειώσει αυτό το επεισοδιακό μυστήριο..

Τα συμπεράσματα δικά σας. Όχι, δεν  τελειώσαμε ακόμα…Το επώνυμο ρεπορτάζ έχει και ενυπόγραφες προτάσειςπου  απευθύνονται επώνυμα, στον σεβασμιότατο  μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αφού γνωρίζω πολύ καλά τον τίμιο πόλεμο που κάνει κατά της διαφθοράς καιτης αντιχριστιανικής προκλητικής απόκτησης των υλικών αγαθών.Γνωρίζω δε  παρα πολύ καλά ότι το ΙΧ που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του, το έχει αγοράσει με τον μισθό του!

Προτείνω λοιπόν να ελέγξει,  σαν θρησκευτικός, αλλά και διοικητικόςέναντι της πολιτείαςπροϊστάμενος,όλων των ιερέων της μητρόπολης  του, τίς μεταβολές στα περιουσιακάαγαθά ,από την ημέρα που φόρεσαν τα εκκλησιαστικάάμφια, μέχρι σήμερα.Έτσι θα μάθει και το ποίμνιο, ποιος  μπήκε στην εκκλησίαγια άσκησηπροσοδοφόρουεπαγγέλματος και ποιός με θέληση ψυχής και πίστης, αρνήθηκε τα υλικά αγαθά και τον επίγειο πλούτο και ακολούθησε την χριστιανική διακονία..Ένα πόθεν έσχες που υποχρεωτικά καταθέτουν όλοι οι τιμίως αμειβόμενοιυπάλληλοι από τα δημόσιο.Για παράδειγμα,δεν μπορείλέμε, να ασχολείσαι με τα σαμάρια των μουλαριών και των ίππων στην ιδιωτική σου ζωή και μετα την ιερατικήαπασχόληση να αποκτάς  πολλούςίππους….αυτοκινήτων;Γίνονται τέτοιαθαύματα;Επίσης,γίνεταιμεγάληφασαρία αυτές τις μέρες, για την μνημονιακήαπαίτηση που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.Πώς σας ακούγεται να γίνεται μια πρωτοποριακή αξιολόγηση των ιερέων της  μητρόπολης μας, ανα 5ετια;;;Αυτή μπορεί να γίνεται από επιτροπή της μητρόπολης, ή δια βοής από το εκκλησίασμα της πρώτης Κυριακής του έτους;Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε σεβασμιότατε  ότι κάποιος ιερέας έχει αγιάτρευτη έλξη με τα παγκάρια, είτε άλλος έχει π.χ.σεξουαλικές τηλεφωνικές παρενοχλήσεις  σε παντρεμένες της ενορίας του, όπως επίσης θα σας είναι σύνηθες φαινόμενο,ο ιερέας νά ναι υπεργολάβος για όλες τις αναθέσεις σε διάφορες εκκλησιαστικές οικοδομικές εργασίες;

Έχω και πολλά άλλα παραδείγματα, από τα οποία θα είχατε την αναμφίβολη λαϊκή μαρτυρία, της δια βοής κραυγής . Δηλαδή, όπως  όταν γίνεται η χειροτονία ενός νέου ιερέα, το ποίμνιο βροντερά φωνάζει ‘’Άξιος’’ ‘’Άξιος’’, μήπως,πάντα υποθετικά, με την πάροδο των χρόνων η  λαϊκή οργή,θα βοά  με πάθος , ‘’Ανάξιος’’ ‘’Ανάξιος’’;;;Σεβασμιότατε, δικές μου οι υποθέσεις, αλλά δικές σας οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες.

ΠΑΝ. Β. ΧΟΥΝΤΗΣ (28-ΑΥΓ-2017)

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.