Λαγκαδινοί, γιατί τους ανέχεστε;

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017 11:16

Ε όχι. Μέχρι εδώ ήταν. Εφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι. Τι άλλο περιμένετε; Απευθύνομαι σε όποιο Λαγκαδινό έχει μέσα του ελάχιστα δείγματα Λαγκαδινής περηφάνειας.

Ανέβηκα την παρασκευή 28-ιουλ-2017 στην Αγ. Παρασκευή Λαγκαδίων, για να παρακολουθήσω την μοναδική ίσως θεματική πολιτιστική εκδήλωση στην Γορτυνία, με κεντρικό θέμα την ξενιτειά και την μετανάστευση των Ελλήνων. Θα γινόταν με πρωτοβουλία του συλλόγου των Λαγκαδινων της Αθήνας και θα την παρουσίαζε η κα Άννα Ανδρουτσοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου με την οποίαν δεν έχω ανταλλάξει δυστυχώς ποτέ, ούτε καλημέρα.Η εκδήλωση αυτή ήταν εμφανέστατο ότι δεν θα ήταν, μια πανηγυριώτικη φτηνοσύναξη, με συνηθισμένο θέαμα φολκλορικών χορών, λες και θα παρουσίαζαν μουσικό πρόγραμμα για τουρίστες σε ταβέρνα της Πλάκας, με τσολιαδακια, μουσακά και τζατζίκι. Πράγματι από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης φάνηκε ξεκάθαρα, κατά την αντίληψη μου, πώς θα ήταν το γενικό στήσιμο της εκδήλωσης. Ένας ωραίος, μεστός, συναισθηματικός, ποιητικός, επεξεργασμένος πρόλογος πάνω σε γεγονότα θρύλους, καημούς της ξενιτειάς από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα κείμενα που παρουσίαζε η κα Ανδρουτσοπούλου, παρεμβάλετω αντιπροσωπευτικό δείγμα μουσικής και χορού, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από χορευτικά συγκροτήματα. Αυτό κατάλαβα και κάθισα να την παρακολουθήσω με αρκετό ενδιαφέρον, αν και σε τέτοιου είδους θεματικές εκδηλώσεις, προτιμότερος είναι ο κλειστός χώρος και όχι ο άχαρος γηπεδικός χώρος, είτε μια άχαρη ψυχρή πλατεία. Ως γνωστόν τα Λαγκάδια δεν διαθέτουν αξιοπρεπή κλειστό χώρο, αφού το περίφημο και ιστορικό πνευματικό του κέντρο είναι σε προσβλητικά άθλια, ,εγκαταλελειμμένη κατάσταση.

Μια ωραία λοιπόν πραγματική πολιτιστική εκδήλωση, με ισχυρότατη θεματολογία, την ξενιτειά των Ελλήνων ,με ωραίο στήσιμο, επεξεργασμένα κείμενα, ιστορική αναδρομή και προσεκτικά επιλεγμένη ζωντανή παραδοσιακή μουσική, με χορευτική παρουσίαση τραγουδιών της ξενιτειάς από μουσικά λυκεια,προετοιμασμενα δε από τον , χοροδιδάσκαλο παραδοσιακής μουσικής τον κ.Βασ. Δημητρόπουλο. Ο λίγος λοιπόν κόσμος που ήταν παρών, αψηφώντας το συνηθισμένο κρύο βραδινό αεράκι της Αγίας Παρασκευής, αν και ήταν καθημερινή ημέρα, παρέμεναν στις θέσεις τους για να παρακολουθήσουν την τόσο ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση.

Η ώρα ήταν προχωρημένη, διότι είχε καταναλωθεί υπερβολικός χρόνος, με την κουραστική παρουσίαση, στην συνηθισμένη πασαρέλα, γνωστών και αγνώστων, με βαρετές κουραστικές προσφωνήσεις, μικροπαραγοντίστικα σαλιαρίσματα και κακόγουστα λιβανίσματα, υπεύθυνων και ανεύθυνων προσκεκλημένων. Η εκδήλωση προχωρούσε με ωραίο και αρμονικό ειρμό ,αν και οι θεατές έβλεπαν επάνω στην σκηνή έναν ενοχλητικό, μαυροντυμένο, ο οποίος θρασύτατα, απροκάλυπτα, προσβλητικά να παρενοχλεί την ροή της εκδήλωσης με κεκαλυμμένες στην αρχή, αλλά αργότερα τελείως αγενέστατες, ωμές διαταγές και παρεμβάσεις, στην παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Ανδρουτσοπούλου.

Αδιαφορώντας δε εάν οι κουβέντες του περνούσαν ξεκάθαρα μέσα από τα μικρόφωνα, την προέτρεπε να τα ‘’μαζέψει’’, να συντομέψει, «άντε να τελειώνουμε», ενώ η παρουσιάστρια, αν και δεν είχε καλύψει ούτε το 25% της εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει, αμήχανη, συνεσταλμένη, ξαφνιασμένη, μάζεψε τα χαρτιά της με τα κείμενα που είχε ετοιμάσει και πολύ σεμνά και πολιτισμένα κατέβηκε από την σκηνή. Και τότε άστραψαν οι ουρανοί.

Βροντές αστραπές ενώ τα φώτα της σκηνής χαμήλωσαν στο απαλό κόκκινο. Αρπάζει το μικρόφωνο ο μαυροντυμένος Παυλόπουλος, καλά καταλάβατε, μόνιμος και γιατί όχι ισόβιο ‘’μουσικός’’ διευθυντής και άρχισε να τραγουδάει ότι του ερχόταν στο… μυαλό. Στη συνέχεια δε άρχισε να ….χορεύει με θαυμαστή ομολογουμένως ελαστικότητα, παρά την εμφανέστατη οριζόντια ανάπτυξη του, στην περιοχή της κοιλιάς. Πήρε και μια κοπελίτσα από το χέρι και κατέβηκε από την σκηνή για να σηκώσει τον κόσμο να χορέψει σε όποιο τραγούδι του κατέβαινε…. Δηλαδή τραγούδαγε και χόρευε συγχρόνως. Πώς λέμε, 2 σε 1 ; Έτσι ακριβώς..

Έτσι τελείωσε προσβλητικά, η πολιτιστική εκδήλωση του Συνδέσμου των Λαγκαδινών της Αθήνας με θέμα : Χορεύω και τραγουδώ, της ξενιτειάς τραγούδια….που ήταν αφιερωμένη σε όλους εκείνους (τους πολλούς) προγόνους μας που μετανάστευσαν αθρόα (1890-1920) στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον…. Και τώρα το ερώτημα του θέματος, για τους Λαγκαδινούς. Γιατί τούς ανέχεστε;

Γιατί κα Ανδρουτσοπούλου δεν μαζέψατε τα χαρτιά σας και να φύγετε από την σκηνή, με τις πρώτες θρασύτατες και αδιάντροπες παραφωνίες από τον μαυροντυμένο θορυβοποιό;

Γιατί κ.Φιλόπουλε, σαν πρόεδρος του Συνδέσμου, δεν προστατεύσατε την εκδήλωση σας, την παρουσιάστρια σε ένα τόσο σοβαρότατο και ευαίσθητο θέμα, αλλά και μέλος του διοικητικού σας συμβουλίου την κα Ανδρουτσοπούλου; Έχετε ξεχάσει την ίδια περσυνή προσβλητική συμπεριφορά του μαυροντυμένου, στον πρώην πρόεδρο του συνδέσμου και δημοσιογράφου κ.Γεωργ.Δόγα, όταν έκανε επάνω στην σκηνή ιστορική αναδρομή στον αείμνηστο Χρ. Νικήτα Στρατολάτη; Το ίδιο προσβλητικό παράγγελμα και ύφος.

Γιατί ανέχεστε να μην υπάρχει ούτε ένας Λαγκαδινός, ούτε ένας, στην οργάνωση του ιστορικού διαγωνισμού δημοτικού τραγουδιού; Δεν υπάρχουν άνθρωποι Λαγκαδινοί της τέχνης της μουσικής του πολιτισμού που κράτησαν ζωντανό για πολλά χρόνια, τον θεσμό αυτό;

Δεν διαπιστώνετε ότι ο θεσμός του διαγωνισμού χρόνο με τον χρόνο φθείρεται, και σιγά σιγά τον οδηγούν στον μαρασμό, αφού δεν τους λέει τίποτα η ιστορία και η διαδρομή ενός Στρατολάτη, είτε ένα Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο; Δεν έχω καμία απαίτηση βέβαια να την κατανοήσουν , ούτε οι άφωνοι και ανύπαρκτοι ..τοπικοί παράγοντες των Λαγκαδίων! Μην βάζετε τον πήχη του πολιτισμού, τόσο ψηλά..

Δεν διαπιστώνετε ότι μεθοδικά και συστηματικά δουλεύουν οι ίδιοι άνθρωποι για να εξαφανίσουν την πολιτιστική ιστορία και ταυτότητα των φημισμένων Λαγκαδινών; Ξέρετε γιατί φέτος είχε πολλές παιδικές συμμετοχές σε αντίθεση με μεγάλης ηλικίας συμμετεχόντων; Δηλαδή πιο απλά, ο διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού θα καταντήσει, η ώρα του παιδιού; Για ρωτήστε πόσους μήνες έκαναν να πάρουν τα …200€ οι βραβευθέντες του περσυνού διαγωνισμού; Γιαυτό δεν έχουμε ενήλικες διαγωνιζόμενους, οπότε σιγά σιγά θα καταντήσει ..παιδική χαρά. Είναι ή δεν είναι έμμεση δυσφήμηση η ασυνέπεια στα έπαθλα, ναι ή όχι; Άρα, κάποιοι δουλεύουν μεθοδευμένα με σαφέστατο στόχο. Γιατί τους ανέχεστε, αφού τους ξέρετε; Τουλάχιστον απομονώστε τους, περιφρονητικά και μην τους γλύφετε. Κρατήστε την οργή σας για τίς δημοτικές εκλογές το 2019… Σας είναι ήδη γνωστοί.

Τιμωρήστε τους.

Γιατί ανέχεστε έναν μαυροντυμένο Παυλόπουλο σαν…μόνιμο μουσικό υπεύθυνο του διαγωνισμού δημοτικού τραγουδιού Λαγκαδίων, όταν όλοι οι πρώην δήμαρχοι Λαγκαδίων, γνωρίζουν ότι είχε κάνει ατυχέστατες λυσσαλέες προσπάθειες, σε 2 άλλους δήμους (Αμαλιάδας και Ηλιούπολης) να στήσει σε αντιπερισπασμό, δικούς του διαγωνισμούς δημοτικού τραγουδιού υποτιμώντας τον μοναδικό και αρχαιότερο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Εγώ είχα στείλει τότε προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας στους τότε δημάρχους, για να σεβαστούν τον θεσμό των Λαγκαδίων. Και πράγματι τον σεβάστηκαν. Εσείς, γιατί τον ανέχεστε;

Γιατί ανέχεστε να μπαίνει και ο διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού στα μικροκομματικά παραγοντίστικα παιχνιδάκια της δημοτικής ομαδούλας της Δημητσάνας, καλώντας παράτυπα άσχετους πολιτικάντηδες και ατυχήσαντες πολιτευτές, για κομματική προβολή και εκμετάλλευση, αγνοώντας και παραβιάζοντας τα νομοθετημένα εθιμοτυπικά για τις τελετές και εκδηλώσεις, πρωτόκολλα;

Γιατί ρε τους ανέχεστε; Γιατί;

Ο Λαγκαδινός

ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ 31-ΙΟΥΛ-2017

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.