Λαϊκή Συσπείρωση: “Καλούμε όλες τις παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην Εθνική Αντίσταση”

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τρίπολης για το θεματικό πάρκο του απελευθερωτικού αγώνα και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης…

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:



Με το απλοϊκό σκεπτικό ότι η αξιοποίηση της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 θα φέρει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη στην Τρίπολη και ευρύτερα, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο μαζί με την ΟΕΒΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο της Τρίπολης κατέθεσε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης που προτείνουν τη δημιουργία μουσείου του αγώνα του 1821 στο Δικαστικό Μέγαρο και θεματικού πάρκου Απελευθερωτικού Αγώνα στην πλ. Άρεως.

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι χρωστάμε πολλά στην Επανάσταση του 1821 και τους αγωνιστές της. Δεν μπορούμε όμως να συνδέσουμε το χρέος μας αυτό με καφέδες, πίτσες, γραβάτες και λοιπά εμπορεύματα.

Το δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης, που χτίστηκε μετά την επανάσταση του 1821, είναι ζωντανό σύμβολο στη νεώτερη ιστορία μας.

Τα υπόγειά του κατά την περίοδο της κατοχής και μετέπειτα χρησιμοποιήθηκαν σαν χώρος φυλάκισης και βασανισμού αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης από όλη την Πελοπόννησο και ευρύτερα.

Οι ζωγραφιές και τα μηνύματα των εκατοντάδων αγωνιστών, που ένα σημαντικό τους μέρος εκτελέστηκε, καταστρέφονται μέρα με τη μέρα αφού 70 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κανενός είδους συντήρηση.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Τσίπρας που πηγαίνει στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, στο μουσείο του Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους, δεν «βρίσκει» λίγα χρήματα για την συντήρηση των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης και την απαλλοτρίωση του χώρου των εκτελέσεων των αγωνιστών στον Άγιο Θανάση που μπορεί να μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο πάρκο στολίδι της πόλης μας και τιμής των σύγχρονων ηρώων μας.

Πρόσφατα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από αίτημα όλων των φορέων της Αρκαδίας και της ευρύτερης περιοχής παραχώρησε δύο αίθουσες των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης στο Δήμο Τρίπολης για την αξιοποίησή τους ως μουσειακών χώρων και μνημείο ανάδειξης της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Επείγει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συντήρηση όλων των τοιχογραφιών που υπάρχουν σε όλες τις αίθουσες και να παραδοθούν όλες στο μουσείο.

Καλούμε τις παρατάξεις Παυλή, Σμηρνιώτη, Τζιούμη και Τσιαμούλου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην Εθνική Αντίσταση και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ψήφισμα του Επιμελητηρίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ολοκληρωμένη πρόταση για Μουσείο Αγώνα συνολικότερα.

Παρά την καθυστέρηση διακοσίων ετών επιβάλλεται σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσουμε με τι παρεμβάσεις θα αναδείξουμε την ταυτότητα της πόλης ώστε να ανταποκρίνεται στην ιστορία μας. Τα περί τουριστικής και οικονομικής αξιοποίησης έρχονται μετά.

Η Επανάσταση του 1821 μας έδωσε την ελευθερία μας, όσο και αν την αξιοποιήσουμε σήμερα στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα. Χωρίς ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα κυριαρχούν στην οικονομία. Οι επαγγελματίες της πόλης μας όπως όλα τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσής τους στις συνθήκες της «μεταμνημονιακής» εποχής. Η «επόμενη μέρα» για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ παραμένει εξίσου δύσκολη και γεμάτη ανασφάλεια. Η πτώση του τζίρου, τα χρέη προς την εφορία και τον ασφαλιστικό τους φορέα, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και η απειλή πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποχής». Αλλά ακόμη και αυτοί που μπορεί να δουν κάποια αύξηση του τζίρου τους, μέσα σε συνθήκες εξαντλητικής εργασίας, θα συνεχίζουν να βιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους τη γενικότερη ανασφάλεια για το αύριο την οποία βιώνει το σύνολο των λαϊκών οικογενειών.

Μόνη διέξοδος για όλο αυτόν τον κόσμο, που στενάζει κάτω από την «μπότα» του μεγάλου κεφαλαίου, είναι η συσπείρωση στις γραμμές του συνεπούς αγωνιστικού κινήματος των ΕΒΕ, το οποίο μεταξύ άλλων διεκδικεί κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες, τόκων και προσαυξήσεων, απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης κ.ά. Διέξοδος υπάρχει και πρέπει οι ΕΒΕ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να την αναζητήσουν στην Κοινωνική Συμμαχία με τους εργαζόμενους, στον αγώνα με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ιστορία μας δείχνει ότι η οργανωμένη πάλη του λαού μας μπορεί να έχει αποτελέσματα.

 

Προηγούμενο άρθροΠρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Μεγαλόπολης
Επόμενο άρθροΑπάντηση Βόσνου σε Κακλαμάνο: “Η κοινωνία μας κρίνει καθημερινά όλους”