Λαϊκή Συσπείρωση Μεγαλόπολης: Το δικό μας «όχι» στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 12:23

Η τοποθέτηση του Δημ. Συμβ. Κατσιρούμπα Γιώργου στο Δ.Σ. Δήμου Μεγαλόπολης (11-11-2019) για το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ : 

Πριν την τοποθέτησή μου να πω σε σχέση με κάτι που ειπώθηκε, ότι εγώ ούτε ξέρω πως, ούτε και θέλω να αφήσω σπίτι μου την κομματική μου ταυτότητα. Η Λ.Σ. είναι η παράταξη του ΚΚΕ στο Δήμο Μεγαλόπολης και εγώ εκπροσωπώ εδώ το ΚΚΕ.Σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε και προεκλογικά και τώρα εκφράσει τις απόψεις μας και τις θέσεις μας για το λιγνίτη τη ΔΕΗ τα οικονομικά παιχνίδια εις βάρος της και τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Σήμερα όλοι εμφανίζονται με σύνθημα «όχι στο κλείσιμο των μονάδων». Από την άλλη γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί το κύριο. Ότι δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ ΑΕ είναι αυτές, που έχουν οδηγήσει την κατάσταση εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Για εμάς, η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το δικό μας «όχι» στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση του ενός ή του άλλου σχεδίου ιδιωτικοποίησης. Η υπεράσπιση του λιγνίτη εδράζεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα φθηνό και καλής ποιότητας εγχώριο ορυκτό, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις και σε συνδυασμό με άλλες μορφές μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα.

Σήμερα συνεχίζεται η ίδια ενεργειακή πολιτική που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, πριμοδοτεί τα τεράστια κέρδη των επενδυτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αν είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, δε θα αύξαναν την ηλεκτροπαραγωγή από εισαγόμενο φυσικό αέριο, με τεράστια σπατάλη ενέργειας, για να στηριχθούν οι ιδιωτικοί όμιλοι.Θα έδιναν βάρος για παράδειγμα στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην ύδρευση, στην άρδευση και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Θα στήριζαν την αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη με σύγχρονη τεχνολογία, πιο φιλική στο περιβάλλον, με μονάδες συνδυασμένου κύκλου, υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η αλήθεια είναι ότι ο λιγνίτης έχει άλλο ένα μείον. Δεν αυξομειώνεται εύκολα η παραγωγή ρεύματος, ανάλογα με την παραγωγή εκείνη τη στιγμή των ΑΠΕ.

Όμως αυτό που τους ενδιαφέρει σήμερα, είναι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και της Κομισιόν, για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι.

Και οι κατευθύνσεις που προωθούν, δεν προέκυψαν τώρα με τα πρόσφατα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Πρόκειται για επιλογές προώθησης της απελευθέρωσης, που υπάρχουν στα προγράμματά σας πολλά χρόνια πριν.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα νέο βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επιβάλλει η στρατηγική ΕΕ – κεφαλαίου και ο στόχος για ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτή η πορεία συμπίπτει και με την υλοποίηση του σχεδιασμού για περιορισμό του λιγνίτη στην παραγωγή Ενέργειας, που για δεκαετίες αποτέλεσε κυρίαρχη δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη. Οι εξελίξεις, πέρα από τα όσα αρνητικά επιφυλάσσουν συνολικά για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, θα έχουν μεγάλες και σε πολλά επίπεδα συνέπειες στην περιοχή.

Το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζεται με τις αντιλαϊκές συστάσεις της «έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας» της ΕΕ. Στόχος αποτελεί  η «αξιόλογη επενδυτικά» ΔΕΗ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της με πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, είσοδο «στρατηγικού επενδυτή», η παραχώρηση δηλαδή κερδοφόρων τομέων της, στους ομίλους. Τα μέτρα που προωθούνται τα ξέρουμε : μείωση του μισθολογικού κόστουςδηλαδή  απολύσεις εργαζομένων, γενίκευση των 8μηνων και εργολαβικών εργαζομένων, νέες ελαφρύνσεις για τους ομίλους και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, και στον αντίποδα αυξήσεις στα τιμολόγια για τα εργατικά λαϊκά στρώματα.

Ακόμη και η ρήση του υπουργούότι «η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς» θα πρέπει να κάνει τους εργαζόμενους να ανησυχούν, μιας και στην ουσία αποτελεί παραδοχή ότι οι θέσεις είναι υπό διαπραγμάτευση.

Υπέρτατος νόμος η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους των ομίλων .

Και τώρα στα δικά μας.

Να πούμε κάτι για την πόλη μας. Μια πόλη με τεράστια προσφορά στην Εθνική οικονομία, στους εργολάβους και στις εταιρείες που άρμεγαν το κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ, αλλά και τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Μια πόλη που δέχτηκε εργαζόμενους από όλα τα μέρη της Ελλάδας – κάτι σαν τους πρόσφυγες που δέχεται η Ελλάδα σήμερα – που και αυτοί έγιναν Μεγαλοπολίτες.

Και όλοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, συνδικαλιστές, ήταν περήφανοι για τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της πόλης. Το μέλλον της πόλης λαμπρόν.

Στο σήμερα τώρα. Μια πόλη χωρίς έργα υποδομής, χωρίς αποκατάσταση, ανταπόδοση ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Μια πόλη χωρίς κίνητρο για να την αγαπάς εκτός του ότι είναι ο τόπος σου. Μια πόλη που διώχνει τα παιδιά της. Ή τα σκοτώνει, για να μην ξεχνάμε τους μη καταγεγραμμένους αλλά γνωστούς σε όλους μας θανάτους από καρκίνο, που αρκετοί από μας αντιμετωπίσαμε στην πορεία μας ή άλλες πολύ διαδεδομένες ασθένειες, όπως θυροειδής, άσθμα κ.α.

Και τι μας μένει ;

Ανεργία με όλα τα συνακόλουθα φτώχια, γκρίνια, κακομοιριά και αυτοί ή κάποιοι από αυτούς, τους εκπροσώπους του λαού, που δεν έκαναν κάτι για να έχουμε μια πόλη αντάξια αυτών που προσφέραμε και αξίζαμε. Έκαναν όμως πολλά για την κερδοφορία των εργολάβων των εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων, που σχετίζονταν με τη ΔΕΗ.

Θα μου πείτε γιατί τα λέω τώρα αυτά. Γιατί δεν θέλω σαν εκλεγμένος Δ.Σ. να έχω καμία ομοιότητα με αυτούς και η θέση που θα πάρω να είναι προς όφελος της πόλης και του λαού της.

 Σημειώνω μερικά γεγονότα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας :

Ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας την Τετάρτη 30-10-2019 στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τόνισε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τομέα του φυσικού αερίου που θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη απανθρακοποίηση το 2050. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες και στις ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην ίδια σύνοδο ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει και στη χώρα μας η αξιοποίηση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας υπογράμμισε.

Ο βουλευτής Κ. Βλάσης στις 8-11-2019 στο in.grμεταξύ άλλων είπε: Ο στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό για τη ΔΕΗ, αλλά και για τη Μεγαλόπολη ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής. Προσωπικά δεν θα σταματήσω να προσπαθώ εντός κι εκτός βουλής προκειμένου η  Μεγαλόπολη να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίες του τακτικού προσωπικού, προκειμένου η Αρκαδία να παραμείνει το 2ο ενεργειακό κέντρο της χώρας και μετά το 2028, με τη δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου αλλά και την κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθεί το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, με τη δημιουργία πάρκων, με την προώθηση καλλιεργειών αλλά και διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λαμπρόπουλος προχθές best: Δεν αιφνιδιάζεται κανείς. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με βάση μια σειρά δεδομένων που δεν αλλάζουν :1)Ο λιγνίτης στη Μεγαλόπολη έχει περιορισμένη ζωή. 2) Η Ευρωπαϊκή πολιτική που είναι και ελληνική για το εμπόριο ρύπων, πράγματι επιβαρύνει την τιμή. 3) Να αποδεχθούμε ως μέλη της Ε.Ε. και να λάβουμε υπόψη μας την ευαισθησία της Ε.Ε. για το περιβάλλον που είναι κυρίαρχη πολιτική.Δεν μπορεί η χώρα να εξαρτάται μονίμως ενεργειακά από το λιγνίτη. Η λύση είναι : 1) να μη χαθούν θέσεις εργασίας έστω και με μεταφορά τους, 2) Νέες επενδύσεις στο αρχαίο θέατρο, τις καλλιέργειες, θερμοκήπια κ.α. με χρήματα από ΕΑΠ και ΕΣΠΑ. Και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 1/11/2019 ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Οδ. Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου. «Τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο, όπως συμβαίνει στις πιο πολλές ώριμες Ευρωπαϊκές χώρες. Να οδηγήσουν σε αυτό που αποκαλούμε αποτελεσματική κυκλική οικονομία, που θα παράγει φθηνή ενέργεια, θα δημιουργεί -όπως σωστά είπατε κύριε συνάδελφε- θέσεις εργασίας, θα αναπτύσσει επίσης την καινοτομία στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Παλαιότερα ο κ. Νίκας ως Δήμαρχος Καλαμάτας είχε πει ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου είναι τα ορυχεία της Μεγαλόπολης.

Ο κ. Τατούλης πρώην Περιφερειάρχης είχε πει ότι η επιδημιολογική έρευνα που ζητούσαμε ήταν σπατάλη χρημάτων.

Ο κ. Δήμαρχος ζητάει αναστολή της εκτέλεσης για να προλάβουμε να προσαρμοστούμε. Ας μας πει τουλάχιστον τι έχει σχεδιαστεί και τι έχει γίνει, γιατί σίγουρα έχουν γίνει διάφορες ενέργειες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Πιθανόν να συμπεραίνουμε τα ίδια. Σκουπίδια, καύση σκουπιδιών, φαρμακευτική και ψυχαγωγική κάνναβη, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.. Αφού θα μας πηδήξουνε να προλάβουμε τουλάχιστον να προσαρμοστούμε. Ίσως το απολαύσουμε κιόλας.

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι το δικό μας «όχι» σε όλα αυτά, δεν λέγεται με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, δεν υπερασπιζόμαστε το κρατικό μονοπώλιο ενάντια στο ιδιωτικό. Το δικό μας «όχι» έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στη δυνατότητα που αντικειμενικά υπάρχει σήμερα να ζήσουν τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά ανθρώπινα, να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Χρειάζεται συνολικά άλλη κοινωνία, άλλο σύστημα, άλλη εξουσία. Άμα ο λαός δεν είναι στην εξουσία να διαφεντεύει τον τόπο και την τύχη του, στις συνθήκες του καπιταλισμού πάντα θα είναι περιορισμένα αυτά που μπορεί να πάρει ως δικαιώματα. Ο καθημερινός αγώνας για τα άμεσα ζητήματα, για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να συνδέεται με το στόχο που πρέπει να βάλει η εργατική τάξη.Να πάρει την εξουσία και οι πολιτικές να μην ευνοούν τους λίγους, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, αλλά πρώτα απ’ όλα τον εργαζόμενο λαό που παράγει τον πλούτο και προσφέρει σε αυτή την κοινωνία.

Δευτερολογία : Παρέλειψα να πω ότι δεν ακούω να λέτε κάτι για το σοβαρότατο θέμα της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κατσιρούμπας Γεώργιος.