«Λαϊκή Συσπείρωση»: Πλημμύρες στην Αρκαδία

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016 14:08

Με τα «θα» της Κυβέρνησης συντάχτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25 Ιουνίου και μετέπειτα οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητήσαμε την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν την Αρκαδία και να παρθούν αποφάσεις.Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 4-7-2016 από κοινού οι δυνάμεις της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας (του Λαφαζάνη), των Οικολόγων και της Χ.Α ταυτίστηκαν με τις θέσεις της Κυβέρνησης ότι <<δεν είναι δυνατόν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή να είναι ευθύνη της Κυβέρνησης>> και τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ.

Αντί να απαιτήσουν δέσμευση της Κυβέρνησης για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, υιοθέτησαν τα: “θα δούμε”, “θα εκτιμήσουμε”, “θα κάνουμε”, “αν επιτρέπουν οι κανονισμοί”, “αν το επιτρέπει η ΕΕ”, “αν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση”.

Απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που απαιτούσε συγκεκριμένα μέτρα μαζί με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και να διατεθεί ποσό ικανό για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Σεπτέμβριο να υπάρχει σχέδιο και τα ανάλογα ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στην Πελοπόννησο.

Παραθέτουμε ολόκληρη την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για τις πλημμύρες στην Αρκαδία

Να καταγραφούν οι ζημίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες, καλλιέργειες, καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες οικοσκευές με έκτακτη χρηματοδότηση των πληγέντων.

Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης

Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των παραπάνω περιοχών γιατί αν μείνει έτσι η κατάσταση τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν.

Να ολοκληρωθούν τα έργα στην Τάκα, γιατί στην κατάσταση που είναι όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αρδεύτηκες ανάγκες των αγροτών, αλλά δημιουργούν και προβλήματα πλημυρών στη γύρω περιοχή.

Να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι υποδομές που έπαθαν ζημιές, επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι, γεφύρια, στήριξη πρανών κλπ.

Να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και να διατεθεί ποσό ικανό για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Σεπτέμβριο πρέπει να υπάρχει σχέδιο και τα ανάλογα ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στην Πελοπόννησο.