Λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση της υποψηφιότητας TRIPOLIS-ARCADIA 2021

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016 20:59

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά 7:00 το βράδυ της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εκδήλωση για την Παρουσίαση της Υποψηφιότητας TRIPOLIS-ARCADIA 2021, που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή της αναδοχής του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε επίσημα η Υποψηφιότητα και αναδείχθηκαν η Ιδέα, το Όραμα και η Ταυτότητα του ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος, όλη η Ακαρδία έδωσε το παρών, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα. Εξέχουσες προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, μέλη πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού και Δημοσιογράφοι, τίμησαν με την παρουσία τους την TRIPOLIS-ARCADIA 2021 και έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους.Ένθερμη ήταν η ανταπόκριση και αποδοχή όλων σε αυτό το ανοιχτό κάλεσμα, σε μια γιορτή του Πολιτισμού και του Αρκαδικού Ιδεώδους, όπου η TRIPOLIS-ARCADIAS 2021 τοποθετήθηκε ως μια δυναμική και αξιόπιστη υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, στο μήνυμά του επεσήμανε ότι, «η Τριπολιτσά βαρύνεται με ιστορικούς συσχετισμούς που διευρύνουν την ιστορική της έννοια. Η Αρκαδία είναι άγρια, άνυδρη, βασανισμένη, φτιαγμένη από πέτρα κι από ήλιο, το ίδιο και οι άνθρωποί της. Το στοιχείο που κάνει την υποψηφιότητα μοναδική είναι η υπερβατικότητά της».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «ο Αρκαδισμός δεν είναι μόνο ιδέα, είναι πολιτισμός που συνδέεται άρρηκτα με τον ανθρωπισμό» και τόνισε ότι, «η Τρίπολη αξίζει να αναλάβει το εγχείρημα για να βγούμε από το ζόφο της εποχή μας».

Ο βουλευτής ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ανέφερε ότι, «χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση πλημμυρίζει όλους μας αυτή την στιγμή που γνωρίζουμε και μετέχουμε σ’ αυτή τη σύναξη». Πρόσθεσε, ότι, «αυτή η πόλη κληρονόμος και εκπρόσωπος της Αρκαδίας και του αρκαδισμού, η Τρίπολη της Αρκαδίας, η Αρκαδία δια τα Τρίπολης, φιλοδοξεί και πιστεύει ότι θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Είμαστε όλοι Αρκάδες συμαχητές. Το αποτέλεσμα θα είναι ναι στην Τρίπολη, ναι στην Αρκαδία».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του, ότι, «όλοι μιλάμε δυνατά και καθαρά στην Αρκαδία ιδιαίτερα όμως αυτή την εποχή. Η Αρκαδία, η Τρίπολη θα ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Η ιστορική πόλη της Τρίπολης θα ζητήσει να γίνει ο μεγάλος διαβάτης για όλους εμάς, για την Ευρώπη. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας είμαστε δίπλα στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «όλοι ενωμένοι στην μεγάλη προσπάθεια, βοηθούμε η Τρίπολη και η Αρκαδία να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, από αυτήν εδώ την αίθουσα που φέρει το όνομα ενός Αρκά από την Γορτυνία, του Δημήτρη Μητρόπουλου».

Την έναρξη κήρυξε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της TRIPOLIS-ARCADIA 2021, ενημερώνοντας για τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που στοχεύει στην ιστορικής σημασίας υποδοχή και φιλοξενία του θεσμού στην Τρίπολη, την Πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την καρδιά της Πελοποννήσου. Ο κ. Παυλής τόνισε ότι «η Τρίπολη είναι η Ελληνική υποψηφιότητα, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για το πώς αναπτύσσεται μια γόνιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ πολιτισμού και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας περιοχής, με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Τρίπολης ΕΔΩ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κ. Νίκος Μανωλόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Οργανισμών και τ. Γενικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε την Κεντρική Ιδέα της Υποψηφιότητας, καθώς και τα σημεία-κλειδιά του Καλλιτεχνικού Προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 αναπτύσσεται σε δύο μεγάλους άξονες:

• την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης και της Αρκαδίας τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη,
• την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της πόλης και της περιοχής».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «στη σημερινή συγκυρία, είναι κρίσιμη η επιλογή “έξυπνων” δράσεων που ενώ υπηρετούν τη φιλοσοφία αυτή, δεν απαιτούν υπέρογκους οικονομικούς πόρους και ιδιαίτερα αποφεύγουν τη δημιουργία υπέρμετρα δαπανηρών υποδομών που θα υπολειτουργούν μετά το 2021».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξήγησε ότι «η κεντρική θεματική ενότητα είναι ο Αρκαδισμός, καθώς το θέμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έχει αποτελέσει μόνιμη πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία, τον φιλοσοφικό στοχασμό, αλλά και τη δημιουργία στάσεων ζωής. Η δεύτερη ενότητα στηρίζεται στην παράδοση της ελληνικής επανάστασης του 1821 και το ρόλο της Τρίπολης. Η τρίτη ενότητα δομείται γύρω από τη μετανάστευση και το ρόλο της Τρίπολης και της Αρκαδίας, τόσο ως τόπου προέλευσης όσο και ως τόπου προορισμού μεταναστών. Ενώ, η τέταρτη ενότητα είναι το έργο των πολλών Αρκάδων που έχουν διακριθεί στην Τέχνη και την Πνευματική Ζωή, από τον Δ. Μητρόπουλο και τον Κ. Καρυωτάκη μέχρι τον Κ. Γαβρά και τον “επίτιμο” πολίτη της Αρκαδίας Μ. Θεοδωράκη».

Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης & Ιστορίας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα βασικά βήματα της προετοιμασίας, την πορεία της Υποψηφιότητας και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας για την TRIPOLIS-ARCADIA 2021. Αρχικά, επεσήμανε ότι «η Τρίπολη θεωρεί πως η διεκδίκηση του τίτλου, της δίνει την ευκαιρία να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη που θεωρεί πως της αναλογεί. Με αφορμή τη γενικευμένη κρίση αξιών, που συνοδεύει την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη, αισθανόμαστε πως έχουμε την ευθύνη να φέρουμε στο προσκήνιο εκείνη την συνιστώσα του Ευρωπαϊκού πνεύματος που φέρει το όνομα της Αρκαδίας. Αυτή υπήρξε πάντα η καταφυγή της Δύσης, για μια διαρκή κριτική επανεξέταση της έννοιας της προόδου, της φύσης του ανθρώπου, του κώδικα αξιών και της ουσίας του ανθρώπινου βίου. Για το λόγο αυτό η υποψηφιότητα TRIPOLIS-ARCADIA 2021, δεν είναι άλλη μια υποψηφιότητα. Είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατέστησε σαφές ότι «με τη διεκδίκηση και την αναδοχή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Τρίπολη και η Αρκαδία στρέφονται σε μια μεγάλη επένδυση, με καταλυτικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, η Τρίπολη εκπέμπει ένα σήμα ταυτότητας που οφείλει να το υπερασπίσει μακροπρόθεσμα, προκειμένου να έχει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Γιατί ο θεσμός και τα παράγωγά του θα αφήσουν ισχυρό το αποτύπωμά του στην πόλη και ολόκληρη την περιοχή της».

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο σπουδαίος Αρκάς και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της Τιμητικής Επιτροπής Διεκδίκησης της TRIPOLIS-ARCADIA 2021. Ο κ. Γαβράς έδωσε τη δική του οπτική για την Υποψηφιότητα, μέσα από αληθινά λόγια καρδιάς: «Χαιρετίζω όλους τους Αρκάδες, είμαστε στον κόσμο παντού και θέλω να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας, θα έλεγα για τη χώρα μας, γιατί η Αρκαδία είναι σαν μια χώρα. Η δική μας χώρα μέσα στη μεγάλη χώρα που είναι η Ελλάδα».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ταινίας προβολής της Υποψηφιότητας, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας. Μέσα από την ταινία, οι εικόνες, οι μουσικές, η φύση, καλλιτέχνες, επιστήμονες και οι υπερήφανοι άνθρωποι αυτού του τόπου, μας συνόδευσαν στο όμορφο ταξίδι της TRIPOLIS-ARCADIA 2021 που έχει ξεκινήσει με τους πιο ευνοϊκούς οιωνούς.

Το δική της πολύχρωμη, καλλιτεχνική πινελιά πρόσθεσε η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου, που άνοιξε την εκδήλωση, ενώ κεντρική παρουσιάστρια ήταν η Ανεζίνη Λυμπέρη – Λουκά και το πιο ζεστό χειροκρότημα εισέπραξε ο νεαρός πιανίστας, Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο οποίος με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά.

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια ξεχωριστή υποψηφιότητα που αξιώνει το χρίσμα μέσα από μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο Πρόταση με βιώσιμο Σχέδιο στην εφαρμογή της.

Έτσι προχωρά η TRIPOLIS-ARCADIA 2021, προσγειωμένη στο παρόν και με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, στέλνοντας το δικό της μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Να συναντηθούμε ξανά και να ανακαλύψουμε πτυχές της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας.

Να δούμε με νέα ματιά και να προστατεύσουμε την κοινή μας ιστορία και τις αξίες που μοιραζόμαστε.

Να τιμήσουμε το ρόλο μας ως κληρονόμοι και συνεχιστές του κοινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.