Παρουσίαση του συμφωνικού έργου του Γ .Κατραλή για την Άλωση της Τριπολιτσάς (vid,ph)

Παρακολουθείστε ζωντανά μέσα από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης την εκδήλωση του Δήμου Τρίπολης για την παρουσίαση του cd με το συμφωνικό έργο του Γιώργου Κατραλή, Η Άλωση της Τριπολιτσάς.

H εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.



Συγκεκριμένα

Ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ. Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ηχογραφημένα αποσπάσματα από το συμφωνικό έργο του Γιώργου Κατραλή, «Η Άλωση της Τριπολιτσάς», σήμερα,Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.
Το έργο ηχογραφήθηκε από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου στο Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού «Άρτεμις», στον Άλιμο. Ο Δήμος Τρίπολης πραγματοποίησε επετειακή έκδοση ψηφιακού δίσκου (CD) με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο συνθέτης του έργου Γιώργος Κατραλής τεκμηριώνει, αναλύει και παρουσιάζει το έργο μαζί με τον Πρόεδρο της Φιλαρμονικής ορχήστρας Αθηνών και Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Μαλιάρα.
Την εκδήλωση άνοιξε η διπλωματούχος και καθηγήτρια του Αττικού Ωδείου Τρίπολης, πιανίστρια Μαρία Γιαβρούμη με έργα ρεπερτορίου.
Προλόγισε ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Καρούντζου.

Συντονίζει ο φιλόλογος Γιώργος Βλάσης.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ιδού εµπρός σου ο τοίχος στέκει
της αθλίας Τριπολιτσάς…

∆ιονύσιος Σολωµός

 

Τα δραµατικά ή συγκλονιστικά και, πάντως, αξιοµνηµόνευτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την, σχεδόν, εξάµηνη πολιορκία της Τριπολιτσάς, τόσον εκτός όσο και εντός των τειχών, ιδιαίτερα τα συµβάντα κατά αλλά και µετά την άλωση-απελευθέρωση της πόλης, καταγράφει και αναλύει ο ιστορικός, µελετά και ερµηνεύει ο φιλίστωρ, πληροφορείται ή αποθαυµάζει ο απλός άνθρωπος. Και ο καλλιτέχνης;

Ο καλλιτέχνης στέκεται έκθαµβος µπροστά στο «Έπος της Τριπολιτσάς», εξόχως ευαίσθητος και ευσυγκίνητος δέκτης, και, όταν η συγκίνηση καταλαγιάσει, αποπειράται να το αποδώσει, να το αισθητοποιήσει µε της Τέχνης του τα σύνεργα: µε τον λόγο, µε την πένα, µε τον χρωστήρα, µε την σµίλη, µε ό,τι. Όταν, µάλιστα, συµβαίνει να είναι τέκνο και πολίτης της πόλης και εραστής αυτής, τότε (µπορεί να) παράγεται έργο υψηλό, έξοχο, διαχρονικό, ίσως αθάνατο.

Τα παραπάνω συναντώνται και συνυπάρχουν στον ΓΕΩΡΓΙΟ Φ. ΚΑΤΡΑΛΗ, µουσουργό όχι τυχόντα. Το παρόν έργο (θεωρώ ότι) εκυοφορείτο χρόνον µακρόν, εγενήθη µε ωδίνες όχι συνήθεις, πρόσµενε επί πολύ την “πρόσκληση” της πόλης, ώστε να γίνει γνωστό, να γίνει κτήµα και καύχηµα και έπαινός της, να πάρει την θέση του στον χώρο της Τέχνης.

Ως δήµαρχος Τρίπολης είµαι ευτυχής, διότι συνέβαλα στην εγγραφή και καταγραφή της σύνθεσης «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ» του συµπολίτη µας µουσοποιού· και είµαι λίαν ευτυχής, διότι η πόλη και η Τέχνη αποκτούν ένα «κτήµα ες αεί», προσφορά και δώρο ενός ανθρώπου που, συνειδητά και δια βίου, ευδοκίµως υπηρετεί αµφότερες.

Προηγούμενο άρθροΗ αποστολή του Αστέρα για το ματς της Κρήτης (22/09)
Επόμενο άρθροΉττα για την εφηβική ομάδα του Πολύβιου από τον Δίωνα