LIVE | Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην Γορτυνία – Σε απόγνωση οι κάτοικοι – “Κάηκαν τα σπίτια μας…”(vid)

Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021 20:22

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης με την δημοσιογράφο Ελένη Τράκα βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς στην Γορτυνία και σας μεταφέρει την εικόνα σε απευθείας σύνδεση…

Η απεσταλμένη μας βρέθηκε στη Γορτυνία στα μέτωπα της πυρκαγιάς και μας μετέφερε τα εξής:Στο σημείο της γέφυρας στο Τουμπίτσι η αστυνομία με μπλόκο έχει κλείσει το δρόμο απαγορεύοντας την διέλευση….

Εκεί βρίσκονται αρκετοί κάτοικοι των χωριών, που έχουν ήδη πληγεί και περιμένουν με αγωνία να μάθουν νέα για την κατάσταση των σπιτιών και των περιουσιών τους. Η απογοήτευση των κατοίκων ήταν έκδηλη για το γεγονός ότι η πυρκαγιά από την Αρχαία Ολυμπία κατάφερε μετά από τρεις ημέρες να φτάσει στη Γορτυνία χωρίς, να γίνει εφικτή η ανακοπή της.

Κάτοικος από τη χωριό Χώρα Γορτυνίας μιλώντας απογοητευμένος στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης, είπε ότι εκτός από το δικό του σπίτι – που έχει ολοκληρωτικά καεί- 15 περίπου σπίτια είχαν ανάλογη τύχη στο χωριό. Ο κάτοικος της Χώρας είπε ότι μέχρι τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στο χωριό και άρχισε να καίει τα σπίτια, δεν είδε δυνάμεις κατάσβεσης να προσπαθούν να την σταματήσουν…

Ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά πολλά θα κριθούν από την ένταση των ανέμων στην περιοχή. Μίλησε ακόμα για την έκταση του μετώπου και τη μορφολογία του εδάφους, που κάνει την προσπάθεια κατάσβεσης πολύ δύσκολη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, που βρέθηκε στις περιοχές της Γορτυνίας που πλήττονται, μίλησε για την συνολική κατάσταση των πύρινων μετώπων στην Αρκαδία, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Και τα δύο μέτωπα είναι κρίσιμα. Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν συνέχεια στη Μεγαλόπολη. Σήμερα το μεσημέρι αν και είχε κοπάσει το μέτωπο έφτασε πολύ κοντά στο Ίσαρη. Εξασφαλίσαμε δύο αεροπλάνα τα οποία έκαναν 2-3 ρίψεις και βοήθησαν. Η ενημέρωση που είχα πριν λίγο ήταν, ότι είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν κινδυνεύει το Ίσαρη. Υπήρξε θέμα με την Χρούσα, αλλά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω για συγκεκριμένα θέματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει προσπάθειες για να προστατεύσει το Δερβένι και να περιορίσει τη φωτιά. Εδώ στη Γορτυνία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε φέρει μηχανήματα ιδιωτών και μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου. Η Πυροσβεστική είναι ενισχυμένη και από τον όμορο Νομό της Αργολίδας, που ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η προσπάθεια είναι να κάνουμε μια αντιπυρική ζώνη για να περιοριστεί η έκταση της πυρκαγιάς, η οποία αναπτύσσεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ελπίζω να την περιορίσουμε για να μην επεκταθεί περαιτέρω.».

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση, δικαιολογώντας την αγανάκτηση των κατοίκων. «Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου. Δυστυχώς η χώρα ήταν «ξεβράκωτη» όπως φάνηκε. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Αυτή τη στιγμή καίγεται ένα πολύ όμορφο δάσος στην περιοχή μεταξύ των χωριών Χώρα – Ράχες – Τουμπίτσι και δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Δεν υπήρξε κανένα εναέριο μέσο παρά μόνο ένα ελικόπτερο που πέρασε κάποια στιγμή. Οι άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Στη Χώρα μάθαμε ότι έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια, ζώα, πρόβατα, περιουσίες χάθηκαν. Συμπάσχουμε και γι’ αυτό νοιώθουμε την ανάγκη να είμαστε δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές που περνάνε και γι’ αυτό ήρθαμε εδώ , προκειμένου να είμαστε κοντά στους συμπατριώτες μας.», ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Ελένη Τράκα

Κείμενα: Φώτης Αλεξόπουλος