Μαρ. Μπερέτσος στη ΔΡΤ: “Τραγική πολιτική απόφαση να έρθουν πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Τρίπολης” (vid)

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 13:00

“Αν έρθουν πρόσφυγες σε στρατόπεδο της Τρίπολης, θα τιναχτεί στον αέρα το ESTIA. Για την Τρίπολη θα είναι τραγική πολιτική απόφαση, να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο στρατόπεδο”, ανέφερε μεταξύ άλλων…

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Double Trouble” με την Ντόρα Παπαιωάννου και την Τόνια Μεγρέμη φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας (21/10) ο διευθυντής της αναπτυξιακής του Πάρνωνα, κ. Μαρίνης Μπερέτσος.Ο κ. Μπερέτσος μας μίλησε για το πρόγραμμα φιλοξενίας ESTIΑ που υλοποιείται και στην πόλη μας, μέσω του οποίου φιλοξενούνται σε διαμερίσματα 50 οικογένειες (περίπου 300 άτομα στο σύνολο). Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί με κριτήρια ευαλωτότητας, δηλαδή οικογένειες κυρίως με πολλά παιδιά. “Από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος, έχουν αντικατασταθεί γύρω στα δέκα σπίτια. Όσοι φεύγουν κατά κανόνα, δεν επιστρέφουν. Κάποιες φορές μιλάμε και για επανένωση οικογενειών, καθώς κάποια μέλη της οικογένειας βρίσκονταν σε άλλες χώρες“, ενώ συμπλήρωσε: “Οι περισσότεροι δε θέλουν να μείνουν στην Τρίπολη, όχι γιατί δεν τους αρέσει, αλλά γιατί η πολιτεία δεν έχει μια οργανωμένη κατάσταση αναφορικά με την αγορά εργασίας”, τόνισε, ενώ όπως μας γνωστοποίησε μετά από σχετική ερώτηση σε ένα ποσοστό 10 – 15% πρόσφυγες που ζουν στην Τρίπολη, έχουν βρει εργασία τόσο στην πόλη μας όσο και σε γειτονικές πόλεις“.

Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ. Μπερέτσος στη συνάντηση που έγινε με τον Δήμαρχο Τρίπολης, ξεκαθαρίστηκε, πως το πρόγραμμα μπορεί να “αντέξει” μέχρι δέκα σπίτια ακόμα στην Τρίπολη, ενώ συμπλήρωσε: “Είμαστε διατεθειμένοι και στην Μεγαλόπολη και στο Άστρος να συμβάλλουμε για την φιλοξενία έως δέκα οικογενειών. Παλιότερα είχαμε κάνει συζητήσεις με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και δεν φαινόταν να υπάρχει θέμα για την φιλοξενία προσφύγων“.

Το πρόγραμμα ESTIA σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, θα συνεχιστεί και το 2020. Το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” είναι για αυτούς που βγαίνουν από το πρόγραμμα ESTIA. Εκεί επιδοτείται το ενοίκιο αλλά πρέπει να βρουν μόνοι τους τα σπίτια και πρέπει να έχουν πλήρες καθεστώς αυτονομίας. Αυτό το πρόγραμμα το υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά δεν φαίνεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Οι 70 από τους 300 πρόσφυγες που έχουμε στην Τρίπολη θα πρέπει να περάσουν σε αυτό το επόμενο στάδιο. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο ESTIA“, δήλωσε στην συνέχεια ο κ. Μπερέτσος.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πιθανή φιλοξενία προσφύγων στο στρατόπεδο της Τρίπολης – πιθανό σενάριο σύμφωνα με δημοσιεύματα – τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Για την Τρίπολη θα είναι τραγική πολιτική απόφαση, να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο στρατόπεδο. Για ποιο λόγο να γίνει αυτό; Η Τρίπολη ανέλαβε εγκαίρως το βάρος που της αναλογεί. Αν έρθουν πρόσφυγες στο στρατόπεδο – θα δημιουργήσουμε ανθρώπους δυο ταχυτήτων και θα τιναχτεί στον αέρα και το πρόγραμμα ESTIA. Συνήθως σε αυτά τα κέντρα δεν είναι μόνο οικογένειες. Υπάρχουν συνήθως πολλοί άντρες. Θα έχουμε φαινόμενα παρενόχλησεις των κατοίκων και τάσεις παραβατικότητας. Επίσης θα δοθεί ένα μήνυμα ότι ανεξαρτήτως των ευθυνών που παίρνει η κάθε περιοχή, η Πολιτεία έρχεται ισοπεδωτικά. Αυτό θα είναι άδικο για την πόλη της Τρίπολης“.

Τέλος, αναφερόμενος σε ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς – όπως για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας – ο κ. Μπερέτσος τόνισε πως θα γίνει, σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρίπολης, εθελοντική δράση, όπου τα προσφυγόπουλα θα καθαρίσουν την πλατεία Άρεως σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την αναγκαιότητα να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον.