Με δύο πορείες και κοπή πίτας η εξόρμηση του ΣΑΟΟ Τρίπολης στα Άνω Δολιανά (ph)

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 10:22

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΑΟΟ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου για το έτος 2022.

Αναλυτικά αναφέρει:Με δύο θαυμάσιες πορείες, πλαισίωσε ο ΣΑΟΟ (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων), την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για το έτος 2022.

Πλήθος κόσμου συνέρευσε στο γραφικό χωριό των Άνω Δολιανών για να συμμετάσχουν στις δύο πορείες που διοργάνωσε ο ΣΑΟΟ, για ορειβάτες – πεζοπόρους όλων των δυνατοτήτων.

Οι ορειβάτες της πρώτης πορείας, έφτασαν με λεωφορείο και ίδια μέσα στις 09.00 το πρωί στα Άνω Δολιανά. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία με κατεύθυνση τα Νταμάρια και πρώτη στάση στο Υπόσκαφο της “Κυβέρνυσης της Νύχτας”. Εκεί ο πάντα φιλόξενος και αρχηγός της πορείας Πέτρος, μας επιφύλαξε μια έκπληξη, ανοίγοντας τρεις φιάλες με παλαιωμένο τσίπουρο, λευκό και κόκκινο κρασί, εσοδείας του 2008, τα οποία απόλαυσαν οι πεζοπόροι. Μετά το σχετικό “μίνι” γλέντι και με τις μουσικές επενδύσεις του “Μανόλο” πήραμε το δρόμο για το Κούβλι και από εκεί, ακολουθώντας τον ποταμό Δολιανίτη, ανηφορίσαμε προς τα Δολιανά.   Η πορεία είχε διάρκεια 4:30 ώρες.

Στο μεταξύ μια άλλη ομάδα πεζοπόρων ηλικίας από 4 έως 80+  ετών, πραγματοποίησε μια πορεία πέριξ του γραφικού οικισμού των Άνω Δολιανών διάρκειας 2 ωρών. Κατά τις 14:00, όλοι οι ορειβάτες καθώς και πάρα πολλοί επισκέπτες που είχαν έρθει με ΙΧ για την συγκεκριμένη εκδήλωση, παρευρέθηκαν στην κοπή της πίτας.

Ήταν μια αφορμή να περιηγηθούμε στο ιστορικό χωριό των Άνω Δολιανών στο οποίο σώζονται σε άριστη κατάσταση 13 σπίτια (σε ένα δε εξ αυτών και το σχετικό μουσείο), από τα οποία δόθηκε η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στις 18 Μάη του 1821, με αρχηγό τον Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά).

Αποτίσαμε έτσι έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχόμαστε στα μέλη και στους φίλους μας καλή και αποδοτική ορειβατική χρονιά με υγεία και ασφαλείς πορείες.