Με επιτυχία στέφθηκε και η 2η συνάντηση του προγράμματος Flash

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 15-16-17/01/2014, η 2η Συνάντηση του προγράμματος FLASH “The European Remembrance: Flashing lighthouse and not Harbor”: “Το παρελθόν είναι αναλαμπων φάρος, όχι λιμάνι!”, που υλοποιεί ο Δήμος Τρίπολης και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Αντίσταση: Μαρτυρίες του Αγώνα για την Εθνική Ελευθερία. Μερικές σημαντικές στιγμές της Ευρωπαϊκής Αντίστασης», συμμετείχαν τόσο ξένοι προσκεκλημένοι από τη Σλοβακία, την Κροατία και τη Βουλγαρία, όσο και Έλληνες εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας,  της Πανεπιστημιακής κοινότητας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απλοί αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, απόγονοί τους, επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης και δημοσιογράφοι καθώς και μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών σχολείων,  Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Τριπόλεως.

Το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο γέμισε με τα χαμόγελα και τις φωνές των μαθητριών και μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά παρουσιάζοντας μέσα από  τη ζωγραφική και το τραγούδι τη δική τους άποψη για την ειρήνη και τον πόλεμο, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ελπίδας.

Ο Δήμος Τρίπολης ως διοργανωτής του προγράμματος FLASH προσδοκά την αφύπνιση των ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους, σχετικά με τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος που αντιστάθηκαν και επέζησαν από το ναζιστικό επεκτατισμό.

Ευρύτερος στόχος όλων των ως άνω προσπαθειών του Δήμου Τρίπολης, είναι να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω προστασίας του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και εν τέλει τη δημοκρατία.

Η Τρίπολη μάλιστα, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, ήταν έδρα διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων. Οι κατοχικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την όλο και διογκούμενη αντίδραση του Ελληνικού λαού, προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις. Οι κρατούμενοι προωθούνταν στην Τρίπολη απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Από τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν τότε ως φυλακές, σώθηκαν με την φροντίδα των Δικαστικών λειτουργών, τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Στους τοίχους υπάρχουν ονόματα και μηνύματα κρατουμένων, που κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν και ζωγραφιές που πέραν της ιστορικής αξίας, κάποιες έχουν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το μνημείο αυτό είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα σήμερα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα FLASH συμβάλει στο να φωτιστεί το ιστορικό παρελθόν της Ευρώπης και να γίνουν γνωστές ακόμα και οι πλέον αποκρουστικές του πλευρές.

Η επόμενη τριήμερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 29-30-31/01/2014 με θέμα: «Δεν ξεχνάμε: φρικιαστικά γεγονότα και ηρωισμοί στην κατεχόμενη Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή επικράτεια», με τη συμμετοχή τόσο ξένων όσο και Ελλήνων ομιλητών.

Προηγούμενο άρθροΑλλάζει πρόσωπο το Γηροκομείο Σπάρτης «Άγιοι Ανάργυροι»
Επόμενο άρθροΤελευταία νέα 22-01-2014 (ανανεώνεται τακτικά)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5