Μεγάλη ικανοποίηση στα νησιά πρώτης γραμμής για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συνδυασμό με την απόφαση για την αύξηση των Ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, σε 660 εκατομμύρια ευρώ, κρίνεται ως «θετική» από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλογήρου σημείωσε πως με την απόφαση «μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δε θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των ανθρώπων στα τρία νησιά πρώτης γραμμής στο βόρειο Αιγαίο και η τοπική οικονομία. Η απόφαση αυτή επαναφέρει με τον τρόπο της τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας».



Και κατέληξε η κ. Καλογήρου: «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απόφαση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027 που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο είναι μια θετική εξέλιξη».

Οι δήμαρχοι των μεγάλων νησιών του βορείου Αιγαίου

Την ικανοποίηση τους εκφράζουν μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι τρεις δήμαρχοι των μεγάλων νησιών του βορείου Αιγαίου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τονίζουν όμως πως αυτό πρέπει να αποτελέσει κατάκτηση στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας των νησιωτών με τους υπόλοιπους Έλληνες και όχι «αντίδωρο» για τα αποτελέσματα της προσφυγικής κρίσης.

«Η ικανοποίηση όλων μας για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο νησί μας είναι δεδομένη» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελούσα χρέη δημάρχου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη αντί του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Και συνεχίζει η κ. Αντωνέλλη: «Με τη ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό πως ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να ισχύει όχι μόνο λόγω του μεταναστευτικού αλλά λόγω των ανισοτήτων που η νησιωτικότητα δημιουργεί, θεωρούμε πως σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νησιωτικού ισοδυνάμου, συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ισονομίας και ισοπολιτείας των κατοίκων του νησιού μας έναντι των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάγια και διαχρονικά αιτήματα που επιτέλους φαίνεται να δρομολογούνται δημιουργώντας ελπίδα» κατέληξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αντωνέλλη.

«Έστω και την τελευταία στιγμή είναι πολύ σημαντικό ότι παραμένει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά» τονίζει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνεχίζει: «Οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του βορείου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν να έχουν πιάσει κάποιον τόπο. Η διασύνδεση όμως της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Η μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της οικονομίας των νησιωτών».

«Κεκτημένο δικαίωμα και όχι προνόμιο της νησιωτικής Ελλάδας» χαρακτηρίζει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος «ο νομικός και πολιτικός αγώνας των νησιωτών για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2018 θα συνεχιστεί. Μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών για όλη τη νησιωτική Ελλάδα σύμφωνα και με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε σύνδεση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά με το προσφυγικό ζήτημα και το μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν και είναι απαράδεκτη» σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος. Και καταλήγει: «Απαράδεκτη από τους φορείς, τους κατοίκους και τους δημότες του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Τα νησιά δεν μπορούν έναντι οιουδήποτε άλλου ζητήματος να διατηρήσουν ό,τι δικαιούνται ως εκ της θέσης τους. Και το ανθρωπιστικό τους υπόδειγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης και περιθωριοποίησης τους».

Ικανοποίηση στα Δωδεκάνησα

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου χαιρετίζει την ανακοίνωση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο οποίος παράλληλα θέτει ζήτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμμένει πιστό στις θέσεις του για ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου» τονίζει ο κ. Πάππου τονίζοντας ότι «το θέμα των μειωμένων συντελεστών για το σύνολο των νησιών μας δεν έχει κλείσει».

«Η εξαγγελία του κυρίου Πρωθυπουργού για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είναι μια θετική εξέλιξη» επισήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης αρκεί όπως είπε, «να μη συνδεθεί με τη δημιουργία νέων δομών εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω».

Την ικανοποίησή του για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ_ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες. Δικαιούμασταν αυτή την απόφαση διότι τα πέντε νησιά έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη του προσφυγικού προβλήματος επισήμανε ο κ. Κόλιας. «Δεν θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με νέες δομές στο προσφυγικό διότι το νησί της Λέρου ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο» τόνισε ο δήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣοκ: Πέθανε στο νοσοκομείο 6χρονο παιδί
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την αναπληρωτή υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ