Μεγαλόπολη: Ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017 13:01

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή κατοίκων της Μεγαλόπολης:

Στις 30 Δεκεμβρίου 2016, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, (ΦΕΚ 4326/τ.Β΄/30.12.2016 ) ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ), συμφώνα με τον οποίο, προβλέπεται η δημιουργία εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α.) στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας.Στην παράγραφο 4.13 του ΕΣΔΕΑ, υπάρχουν τα Κριτήρια αποκλεισμού και εντοπισμού των κατάλληλων περιοχών. Παρότι η Μεγαλόπολη πληρεί ΟΛΑ τα κριτήρια αποκλεισμού χωροθέτησης μιας τέτοιας εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, εμφανίζεται ως η προβλεπόμενη θέση εγκατάστασης ΧΥΤΕΑ, διότι στο τέλος της προαναφερθείσας παραγράφου αναιρούνται τα παραπάνω κριτήρια, αν στην περιοχή υφίστανται περιοχές εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της Μεγαλόπολης υπάρχει το εξαντλημένο ορυχείο της ΔΕΗ.

Οι πολίτες μέσω ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2017, από την Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης, με μοναδική της αρμοδιότητα στην παρούσα φάση την αποτροπή της κατασκευής ΧΥΤΕΑ, ενημερώθηκαν περί της φύσης των επικίνδυνων απόβλητων καθώς και για τις όποιες δράσεις υπέρ ή κατά της κατασκευής από μεριάς των ιθυνόντων. Κατά την πορεία των τριών αυτών μηνών η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη. Οι όποιες διαβεβαιώσεις για αναχαίτιση του ισχύοντα ΕΣΔΕΑ παραμένουν στο επίπεδο της υποσχεσιολογίας ενώ ταυτόχρονα έχουν προκύψει και εύλογα ερωτήματα για την πορεία της υπόθεσης.

Ορμώμενοι εξ αυτών, η Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης, μαζί με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής, σας Kαλούμε στην ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, την Τετάρτη 5 Ιουlίου2017 και ώρα 8:30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης «ο Πολύβιος», να εκφράσετε τις απόψεις σας για το φλέγον θέμα της περιοχής μας καθώς και να απαντήσετε σε ερωτήματα των πολιτών, αφού προηγηθεί ολιγόλεπτη τοποθέτηση.

Μετά τιμής,

Η Συντονιστική της Επιτροπής Κατοίκων Μεγαλόπολης

Αγγελόπουλος Θεόδωρος

Γιαλαμάς Παντελής

Σπυρακοπούλου Φωτεινή

Χριστοδημητροπούλου Μαρία