Μελιτζάzz 2013: Λεωνίδιο 4-7 Ιουλίου (vids)

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 16:09

Μεσογειακή μουσική κουζίνα!

Όλη η Μεσόγειος πάνω σ’ ένα τσακώνικο χαλί** Όα α Μεσόγειο τάνου σ’ ένα Τσακώνιχο τζίλικα

Η αρχοντιά των Τσακώνων, κληρονομιά του πλούτου που απέκτησαν ως έμποροι και θαλασσινοί κατά τον 19ο αιώνα, αποτυπώθηκε στα περίφημα αρχοντικά τους και τα τσακώνικα χαλιά τους.

Ένα τέτοιο τσακώνικο χαλί, μαγικό, θα φιλοξενήσει φέτος πολιτισμούς από διάφορες γωνιές της Μεσογείου. Μέσα στα γραφικά σοκάκια και την περίτεχνη αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου, μουσική και τραγούδι, χορός, γεύση και γαστρονομία, κινηματογράφος, τσακώνικη γλώσσα, αγνή παράδοση και fusion, όλα μαζί πάνω σε ένα τσακώνικο χαλί.

Διαφορετικοί κόσμοι, διαφορετικά δρώμενα, μα θα μοιάζουν τόσο δεμένα. Ή μήπως τόσο ίδια, από την ίδια μάνα Μεσόγειο, κι όμως σαν από διαφορετικούς κόσμους θα μοιάζουν;

μελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι. [3] η ethno-jazz γιορτή της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς της Μεσογείου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους.

Μια ιδέα από το μεσογειακό μας menu:

Πέμπτη 4 Ιουλίου

μελιτζάzzjunior: μια βραδιά αφιερωμένη στους μικρούς μελιτζαzzεμένους φίλους μας, με:

*  Παιδική χορωδία: Η παιδική χορωδία Τυρού σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο.

*  Θεατρική παράσταση: «Μύθοι μέσα στον λαβύρινθο» από το Θέατρο της Ημέρας, διαδραστική θεατρική παράσταση και θεατρικό παιχνίδι και πολλά ακόμα.

Παρασκευή 5 Ιουλίου

*  Κυπριακά ακούσματα: Με λαούτο και μεράκι, μουσικές νέες και παραδοσιακές από ταλαντούχους νέους μουσικούς.

* Βαλκανικά χάλκινα: Η μπάντα των Σέρβων δεξιοτεχνών Stojan Krstic-Tane Fanfare Tzigane στους δρόμους της βαλκανικής jazz και των παραδοσιακών gypsy χάλκινων fanfare.

* Flamenco: Οι Radio España και η χορεύτρια Δήμητρα Καραγιάννη παρουσιάζουν το flamencopopproject «Amorerias», με γνωστές μελωδίες του σήμερα και χορογραφίες παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco.

* DJset: Ο Dj και παραγωγός Palov σε ένα freestyleset γεμάτο ενέργεια, swing, latin, soul ήχους, funky διάθεση, πειραγμένη cumbia και reggae, hiphopbeats και εξωτικούς μαύρους ρυθμούς. Προχωρημένες μουσικές σε προχωρημένες ώρες..

Σάββατο 6 Ιουλίου

* Percussion: Το πολυμελές σχήμα Solis Barki & Arawa σε μια πανδαισία κρουστών (και όχι μόνο), με όργανα και μελωδίες από όλες τις γωνιές της Μεσογείου και του κόσμου.

* Oriental & bellydance: Οι Al Mahabba και η χορεύτρια Aisha σε παραδοσιακές αραβικές μουσικές της Μέσης Ανατολής και αραβικό χορό της κοιλιάς.

* Gypsyjazz & swing: Οι Swing shoes και η Sugahspank σε αγαπημένο gypsyswing κυρίως, αλλά και blues, gospel, funk, soul, reggae, rnb, με αγνές μα και “μεταποιημένες” μελωδίες και άπλετο χώρο για χορό: ένας swing χοροχώρος!

* DJset: Ο Dj και παραγωγός Palov για δεύτερη βραδιά θα μας ταξιδέψει με προχωρημένες μουσικές.

Κυριακή 7 Ιουλίου

*  Παραδοσιακοί χοροί: Οι χορευτικοί όμιλοι Λεωνιδίου και Τροόδους σε παραδοσιακούς χορούς, γνωστούς αλλά και σπάνιους.

* Οπερέτα: «Ζητείται γαμπρός για μια…εύθυμη χήρα!». Οι πασίγνωστες μελωδίες της διάσημης οπερέτας «Η εύθυμη χήρα» του Ούγγρου συνθέτη Franz Lehar σε μία εναλλακτική εκδοχή, από διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες της Όπερας.

Όλες τις ημέρες, 4 – 7 Ιουλίου

* Τσακώνικη γωνιά: Αφιέρωμα στην παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική τέχνη, με έκθεση χαλιών και υφαντών και επίδειξη υφαντικής για τον “τσακώνιχο τζίλικα τσαι κιλίνι” (τσακώνικο χαλί και κιλίμι), παράλληλα με τοπικές γεύσεις, μουσικές, χορούς και κεράσματα.

*  Κυπριακή γωνιά: Από το Τρόοδος της Κύπρου, με χορούς, λαούτο και τραγούδια, με τοπικές γεύσεις, προϊόντα και κεράσματα, με αγάπη. Ένα τζιπραίικο καφενείο με τα ούλλα του!

*  Ισπανική γωνιά: Γεύση, πολιτισμός και μίνι αφιέρωμα στον Ισπανικό κινηματογράφο.

* Αραβική γωνιά: Μουσικές, shisha (αργιλές), καφές και τάβλι αράβικο.

*  Μαθήματα χορούflamenco και χορού bellydance: Μικρά σεμινάρια για αρχάριους και (λίγο) προχωρημένους επισκέπτες του φεστιβάλ. Με βεβαίωση/ενθύμιο.

* Τοίχος αναρρίχησης: Μια πρόγευση αναρρίχησης για τους δυναμικούς αλλά και πρό(σ)κληση για  το ολόφρεσκο αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου, στον εντυπωσιακό κοκκινόβραχο της πόλης.

Και το τσακώνικο ταξίδι μας στη Μεσόγειο συνεχίζεται.

Ούρα κα (ώρα καλή)!

 

Πληροφορίες/  διαγωνισμοί:

www.melitzazz.gr   

facebook.com/melitzazz   

twitter.com/melitzazz   

youtube.com/melitzazz

Τηλ. 27570 22.807

Διοργάνωση: Δήμος Ν. Κυνουρίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Πάρνωνα

 

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

 

Δείτε σχετικά βίντεο: