Μετ’ εμποδίων το αφιέρωμα του ΦΟΤ στον στιχουργό Κώστα Βίρβο (vid,ph)

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε τελικά το αφιέρωμα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης στον στιχουργό Κώστα Βίρβο, το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Φιλικών στην Τρίπολη.

Το αφιέρωμα είχε ήδη μετατεθεί μία φορά και σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών ήταν αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τελικά το αφιέρωμα έλαβε χώρα και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα με ξεχωριστά τραγούδια.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Εύης Μεντή και στη συνέχεια ακολούθησαν τα αγαπημένα τραγούδια του Τρικαλινού Στιχουργού τα οποία έχουν τραγουδηθεί από ξεχωριστές φωνές του Ελληνικού Πενταγράμμου.

Την ορχήστρα αποτελούσαν σημαντικοί δεξιοτέχνες του χώρου με εξέχοντα καλεσμένο τον σολίστα ΓΙΩΡΓΟ ΔΡΑΜΑΛΗ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους τραγουδιστές εκείνης της εποχής.
Έπαιξαν: μπουζούκι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ, ΑΡΗΣ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΟΣ, κιθάρα: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, ακορντεόν: ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, μπάσο: ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΑΣ.
Τραγούδησαν : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΤΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΣΕΛΗΣ.
Την μουσική επιμέλεια είχε ο Άρης Εικοσιπένταρχος.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης και αρκετός κόσμος , τηρουμένων των καιρικών συνθηκών, βρέθηκε στην πλατεία Φιλικών για να την παρακολουθήσει.

Ενώ υπήρχε και η δυνατότητα οικονομικής προσφοράς για τους πυρόπληκτους, αφού η εκδήλωση δεν είχε εισιτήριο.

Ο Κώστας Βίρβος είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς χιλιάδων τραγουδιών τα οποία έμειναν διαχρονικά, μελοποιήθηκαν από τους σπουδαιότ τραγουδιστών στο Ελληνικό τραγούδι. Το έργο του καλύπτει μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών από το Ρεμπέτικο, Λαϊκό και Έντεχνο, ενώ ασχολήθηκε και με το Παραδοσιακό. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926.

Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ήταν το «Να το βρεις από άλλη» σε μουσική Καλδάρα και ερμηνευτές τους Σούλα Καλφοπούλου και Μάρκο Βαμβακάρη (1948). Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια, λαϊκά, έντεχνα, μέχρι και παραδοσιακού ύφους με κοινωνικό και πολιτικό, άμεσο ή έμμεσο, περιεχόμενο. Ο ίδιος συνδιαμορφώνει το Ελληνικό τραγούδι, καθώς συμπορεύεται διαδοχικά με πολλές γενιές κορυφαίων καλλιτεχνών. Ξεκινά από το Ρεμπέτικο τραγούδι, προχωρά στο Λαϊκό, αλλά και στο Έντεχνο και το Παραδοσιακό. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες, από το ρεμπέτικο, λαϊκό, όπως Βασίλη Τσιτσάνη,Απόστολο Καλδάρα, Θεόδωρο Δερβενιώτη, Μπάμπη Μπακάλη, Χρήστο Νικολόπουλο αλλά και έντεχνο τραγούδι, όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή κ.ά. και με τους κορυφαίους ερμηνευτές, όπως Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πάνο Γαβαλά, Γιώργο Νταλάρα , Μανώλη Μητσιά, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Μπάμπη Τσετίνη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Καλαντζή, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου κ.ά. Άλλα σημαντικά του τραγούδια είναι: «Της γερακίνας γιος» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το καράβι» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Μια παλιά ιστορία» του Στέλιου Καζαντζίδη, «ο κυρ Θάνος πέθανε», “Ένα όμοφο αμάξι με δυο άλογα”, “Στου Μπελαμή το ουζερί” σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση, “Ζαϊρα”, “Γεννήθηκα για να πονώ” σε μουσική Βασίλη Τσιτσάνη, “Κοιμήσου αγγελούδι μου” σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, «Πάρε τα χνάρια μου» , “‘Ισως” σε μουσική Θεόδωρου Δερβενιώτη, «Άγια Κυριακή» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Μακριά μου να φύγεις» σε μουσική Πάνου Γαβαλά, και άλλα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης Μίκη Θεοδωράκη είχε πει: «Ο Βίρβος είναι ένα από τα μεγάλα κλαριά επάνω στο δέντρο της Ελληνικής μουσικής. Είναι ο λαϊκός ποιητής που έγραψε χιλιάδες τραγούδια. Πολλοί από μας και από σας δεν θα ξέρετε ότι τα τραγούδια που έχετε αγαπήσει και τραγουδήσει και με τα οποία έχετε συγκινηθεί, έχετε κλάψει, έχετε πονέσει, έχετε ελπίσει, τα έχει γράψει εκείνος. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους πιο μεγάλους και κλασικούς συνθέτες της λαϊκής μας μουσικής».

Έφυγε το βράδυ της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2015, ταλαιπωρημένος από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν διασωληνωμένος στο σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο.

(βιογραφικά στοιχεία από την el.wikipedia.org)

Προηγούμενο άρθροH παράσταση “Ιδομενέας ο Βασιλιάς της Κρήτης” από το Αρχαίο Θέατρο Ορχομένου (photos)
Επόμενο άρθροΤι άφησε πίσω της η φωτιά στο Πυρρή Γορτυνίας-Ανακοίνωση Προέδρου (ph)