Μετά από 191 χρόνια αναστηλώνεται η ιστορική Μητρόπολη του Πραστού Κυνουρίας (vids,ph)

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και αποτελούσε “τάμα” για τους Πραστιώτες και όνειρο που βλέπουν να γίνεται πραγματικότητα.

Εσπερινός με περιφορά της εικόνας και πανηγύρι για την εορτή των Ταξιαρχών μετά την εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης.



Το έργο ανέρχεται στο ύψος του 1 εκ ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η παρουσίαση της μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Παναγίας – Μητρόπολης Πραστού, πραγματοποιήθηκε σε μία λιτή εκδήλωση, που έγινε στο χώρο της Μητρόπολης το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου.

Μία εκδήλωση σε συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και της ΤΚ Πραστού.

Η ιστορική Μητρόπολη καταστράφηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ ενώ είχε κτισθεί το 1762.

Η Μητρόπολη είναι ερειπωμένη και χωρίς στέγη, ενώ η αποκατάσταση του κτιρίου για λειτουργική χρήση, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού και κυρίως των ανθρώπων που διοικούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραστού “Καπετάν Γιωργάκης”.

Η μελέτη συντάχθηκε από μελετητή τον οποίο είχε επιλέξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και μετά από συζητήσεις με την Περιφέρεια το έργο θα γίνει με δικά της χρήματα, μέσω του ΕΣΠΑ.  Το κόστος ανέρχεται στο 1 εκ ευρώ.

Ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης τόνισε την σημασία που έχει ο Πραστός, ως χωριό, τόσο στο κομμάτι της ιστορίας, όσο και του πολιτισμού, ενώ έκανε αναφορά και στις σημαντικές οικογένειες που κατάγονταν από την περιοχή.

Επίσης χαρακτήρισε “εμβληματικό” το έργο της αποκατάστασης της Μητρόπολης και τόνισε πως η  Περιφέρεια σε δύσκολες εποχές αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και δίνει λύσεις.

Η κα.Καραπαναγιώτου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μίλησε για την ιστορία της Μητρόπολης και στη συνέχεια ανέλυσε τα προβλήματα που καταγράφηκαν και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου της αποκατάστασης του ερειπωμένου κτιρίου.

Ευχαριστίες προς όσους βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου απηύθυναν ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Π. Μαντάς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας πανοσιολογιότατος Θεόκλητος Ντούλιας και ο πατέρας Κύριλλος.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης, αλλά και στον Εσπερινό που ακολούθησε στον Ναό των Ταξιαρχών παρευρέθηκαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ.Κατσίρης και Γ.Μπακούρης, οι Αντιδήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Δ.Γκαύρος και Π.Σαβούρδος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και πολλοί κάτοικοι του χωριού.

Μετά τον Εσπερινό και την περιφορά της Εικόνας μέσα από την ερειπωμένη Μητρόπολη, πραγματοποιήθηκε πανηγύρι με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια στην πλατεία του Πραστού.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις που έγιναν στον Πραστό και βίντεο από την παρουσίαση της μελέτης, τις δηλώσεις του Προέδρου του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ.Αραχωβίτη, από τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας καθώς και από το πανηγύρι.

Πραστός- Αναστήλωση μητρόπολης

Προηγούμενο άρθροΠανηγύρι στην Παναγιά (Ζέρζοβα) Γορτυνίας
Επόμενο άρθροΕκδήλωσης τιμής στο Κρυονέρι Μεσσηνίας για τους πεσόντες στην επιχείρηση “Νίκη”