ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ”ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ” Η ΜΠΕΡΔΟΥΣΗ

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ «ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ» Η ΜΠΕΡΔΟΥΣΗ



Αν και η μικρότερη σε ηλικία του τελικού των 3.000 μέτρων γυναικών, η Κατερίνα Μπερδούση την προηγούμενη Κυριακή στο κλειστό της Παιανίας έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις μεγαλύτερες της (σε ηλικία) αθλήτριες και έφτασε σε μία ξεχωριστή επιτυχία για αυτήν, για το σύλλογό της και φυσικά τον Αρκαδικό κλασσικό αθλητισμό που σπάνια βλέπει μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο στις κατηγορίες ανδρών-γυναικών.

Το αργυρό μετάλλιο στα 3.000 μέτρα γυναικών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και η ταυτόχρονη κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ στην κατηγορία των κορασίδων, είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχει πανηγυρίσει μέχρι σήμερα η Κατερίνα Μπερδούση.

Η Μπερδούση γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1993 και φάνηκε από νωρίς πώς τα όνειρα της και οι αγωνιστικές της δυνατότητες δεν έχουν… σκεπή! Μέσα στα έξι χρόνια που ασχολείται με τον στίβο, η Κατερίνα έχει δείξει πολλά δείγματα γραφής του ταλέντου της και είναι χαρακτηριστικό αυτού πώς πέρσι κέρδισε έξι μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα παγκορασίδων, κορασίδων και νεανίδων, ενώ συμμετείχε με την εθνική ομάδα σε διεθνείς αγώνες.

Το «άτι από την Αρκαδία» όπως αποκαλούν οι ειδικοί του στίβου την ψηλόλιγνη δρομέα του ΓΣ Αρκαδίας γράφει τη δική της ιστορία και ήδη τη φετινή χρονιά έχει κερδίσει τρία μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο, καταρρίπτοντας ένα πανελλήνιο ρεκόρ που κρατούσε οκτώ χρόνια! Από τις 3 Φεβρουαρίου 2002 περίμενε να καταρριφθεί εκείνο το «στοιχειωμένο» 10.04.30 που είχε κάνει η Ελένη Νικολοπούλου. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία και δεν αποτελεί προπομπός για το τι θα ακολουθήσει το καλοκαίρι από την αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργόπουλου, τότε τι μπορεί να είναι;

Τα γονίδια του πρωταθλητή υπάρχουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας Μπερδούση, διότι πολύ απλά η μαμά της Κατερίνας, Ευαγγελία Μουργελά, είχε και αυτή τις επιτυχίες της ως δρομέας επίσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Η κόρη λέει για τη μαμά «Είναι πολύ χαρούμενη, αν και έχω καταρρίψει όλα τα ρεκόρ της. Είναι πολύ ευχαριστημένη με τα όσα έχω πετύχει μέχρι σήμερα και ελπίζει για κάτι παραπάνω. Γενικά οι γονείς μου είναι κοντά μου, με στηρίζουν και όπου τρέχω έρχονται».

Αυτό το πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων στα 3.000 μέτρα έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία στον Αρκαδικό κλασσικό αθλητισμό και στην περίπτωση της νεαρής αθλήτριας, η επιτυχία της δεν ήρθε σε αγώνες της ηλικιακής της κατηγορίας, αλλά σε επίπεδο γυναικών και μάλιστα σε πανελλήνιο πρωτάθλημα! Αυτό το μετάλλιο είναι το πρώτο που κερδίζει η Αρκαδία σε επίπεδο ανδρών-γυναικών μετά τη νίκη της Πίτσας Ντρέβου στα 3.000 μέτρα το 1997! Σημειολογικά η επίδοση της Κατερίνας είναι κατά επτά δευτερόλεπτα καλύτερη από την επίδοση της νικήτριας τότε Πίτσας!

Το 10.03.97 θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, γιατί όπως εξομολογήθηκε λίγο μετά την κούρσα της η Κατερίνα «θα μπορούσα να είχα πάει ακόμα πιο γρήγορα και να μην σπάσει γρήγορα το ρεκόρ. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτω από δέκα λεπτά, αλλά πιστεύω πώς θα μπορούσα να κάνω 10.00 και κάτι» αφήνοντας σύξυλους όλους εμάς τους απλούς συνοδοιπόρους της στην μέχρι τώρα παρουσία της στον κλασσικό αθλητισμό. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς η ειλικρινέστατη της απάντηση «όχι καθόλου» στην ερώτηση «Σε φορτώνει περισσότερες ευθύνες αυτό το μετάλλιο;» δείχνει χαρακτήρα και πάστα μεγάλης αθλήτριας, για να ολοκληρώσει την σκέψη της «Αντίθετα μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω για μεγαλύτερες διακρίσεις, για μεγαλύτερα ρεκόρ. Δεν σταματάω καθόλου».

Το «Το Δέκα το καλό» που έλεγε την περίοδο των γιορτών το πανέξυπνο σύνθημα του Εμπορικού Συλλόγου φαίνεται πώς βρίσκει άμεση ισχύ στη νεαρή αθλήτρια του ΓΣ Αρκαδίας, καθώς ήδη μετράει τρία μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο στους πρώτους μήνες του 2010 (2η στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα που έγινε στην Πάφο, 1η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου και 2η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου γυναικών στην Παιανία με πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των κορασίδων). Το μοναδικό της σχόλιο σε όλα τα παραπάνω είναι το απλούστατο «Ευτυχώς είμαστε καλά και τα πετύχαμε όλα αυτά. Αυτοί ήταν οι στόχοι μας από την αρχή και είμαστε χαρούμενοι που τους πετύχαμε».

Η 17χρονη δρομέας του ΓΣ Αρκαδίας ήταν καλεσμένη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και μίλησε στην εκπομπή του Σταύρου Κουκάκη «Μέσα σε Όλα» αποκαλύπτοντας όλα τα όνειρα της, τους στόχους της και τις φιλοδοξίες της για το μέλλον.

ΕΡ- Γκρίνιαξε καθόλου ο προπονητής σου, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, που είναι πάντα απαιτητικός από τους αθλητές του;

– Ήταν ευχαριστημένος από το ρεκόρ, αν και αυτός πίστευε πώς θα μπορούσα να κάνω καλύτερο χρόνο. Δεν είμαι ευχαριστημένη από τον εαυτό μου. Έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο. Δεν έδωσα το 100% των δυνάμεων μου.

ΕΡ- Πόσο σε έχει βοηθήσει ο Δημήτρης Γεωργόπουλος;

– Ουσιαστικά ότι νίκες έχω κάνει είναι δικές του. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα είχα πετύχει τίποτα από όλα αυτά. Τον ευχαριστώ πολύ που με βοηθάει και με στηρίζει.

ΕΡ- Ο σύλλογος σου, ο ΓΣ Αρκαδίας πόσο κοντά σου είναι;

– Δεν έχω κανένα παράπονο. Με στηρίζει απόλυτα. Ότι έχω ζητήσει μου το έχει κάνει. Ποτέ δεν μου έχει χαλάσει χατίρι.

ΕΡ- Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις σχολείο (η Κατερίνα είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου) με τον πρωταθλητισμό;

– Είναι δύσκολο, γιατί μετά την προπόνηση δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκεντρωθείς και να διαβάσεις. Δεν είμαι η άριστη μαθήτρια, αλλά προσπαθώ για το καλύτερο.

ΕΡ- Έχεις καθόλου ελεύθερες ώρες;

– Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πιεσμένη, όπως είναι άλλοι πρωταθλητές Ελλάδος. Έχω ελεύθερες ώρες, όχι πολλές, αλλά έχω. Ότι στερούμαι κάποια πράγματα, τα στερούμαι, αλλά είναι επιλογή μου. Όταν έρχεται το μετάλλιο είμαι πολύ ευτυχισμένη.

ΕΡ- Υπάρχουν συνταγές των επιτυχιών;

– Ναι, πρέπει να το προσπαθήσεις πολύ την ώρα του αγώνα. Πρέπει να δώσεις την ψυχή σου. Υπάρχουν αθλητές προπόνησης, υπάρχουν και αθλητές αγώνων. Ευτυχώς εγώ τα συνδυάζω και τα δύο. Είμαι καλή στην προπόνηση και προσπαθώ στον αγώνα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Μου βγαίνει καλύτερα στον αγώνα, γιατί είμαι απαιτητική από τον εαυτό μου.

ΕΡ- Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

– Τον Γιάννη Κούρο και πιστεύω πώς είναι πρότυπο για όλους τους δρομείς. Έχει πετύχει τα πάντα, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει καταφέρει. Θα ήθελα να κάνω τα μισά από αυτά που έχει πετύχει. Μου αρέσει να ξεπερνάω τα όρια μου. Βάζω στόχο να γίνομαι καλύτερη. Όταν κάνω ατομικό ρεκόρ σε έναν αγώνα και ξεπερνάω τα όρια μου είμαι χαρούμενη.

ΕΡ- Τελικά ένας αθλητής, μία αθλήτρια είναι αντίπαλη με τους υπόλοιπους δρομείς ή με το χρονόμετρο;

– Ο αντίπαλος μου είναι ο εαυτός μου. Αν δεν είμαι ευχαριστημένη από τον εαυτό μου, αν δεν τα δώσω όλα στον αγώνα, δεν μπορώ να προχωρήσω παρακάτω. Αν τερματίσω τελευταία και κάνω καλύτερο χρόνο θα είμαι ευχαριστημένη, γιατί θα έχω δώσει το κάτι παραπάνω.

ΕΡ- Ήταν ο αγώνας στην Παιανία ο καλύτερος σου;

– Όχι. Ήταν ο αγώνας στο Μαρκόπουλο πριν λίγες ημέρες. Σε εκείνον τον αγώνα τα είχα δώσει όλα. Στον τερματισμό ήμουν πολύ κουρασμένη. Δεν μπορούσα να κάνω ούτε ένα βήμα. Ξεπέρασα τον εαυτό μου.

ΕΡ- Μιλώντας για σένα, πώς θα χώριζες την πορεία σου στο στίβο; Περισσότερο ταλέντο ή περισσότερο δουλειά;

– 10% ταλέντο, 50% δουλειά και 40% ψυχολογία, η ψυχή που έχει κάθε αθλητής. Αν δεν έχει ψυχή ο αθλητής, όσο προπόνηση και να κάνει δεν μπορεί να αποδώσει στον αγώνα.

ΕΡ- Παρακολουθείς άλλα σπορ;

– Παρακολουθώ τον Αστέρα, αν και το ποδόσφαιρο δεν με τραβάει ιδιαίτερα και τον Αρκαδικό στο μπάσκετ. Στον Αρκαδικό έχω πάει περισσότερες φορές και παρακολουθώ τους αγώνες του στην Α2 κατηγορία.

Προηγούμενο άρθροΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ”ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ”
Επόμενο άρθροΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ…ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ