Μύθοι και Αλήθειες για τη Βία κατά των Γυναικών

Γράφει η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση

Ψυχολόγος Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης



*(Άρθρο ευαισθητοποίησης του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης)

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΜΥΘΟΣ 1: Το θύμα ξέρει τι κάνει και μπαίνει εν γνώσει του σε μια κακοποιητική σχέση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν υπάρχει κακοποιητική σχέση, το θύμα βρίσκεται διχασμένο. Από τη μία έχει τις χαρούμενες αναμνήσεις και την εικόνα του άντρα που κάποτε αγάπησε και από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή και βίαιη πραγματικότητα. Έτσι βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια “οικογενειακή ομηρία” με τη διαφυγή να φαντάζει δύσκολη.

ΜΥΘΟΣ 2: “Εγώ στη θέση σου θα είχα φύγει”.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μοιάζει να είναι εύκολο, αλλά δεν είναι! Και μπορεί να έχουμε καλή πρόθεση όταν λέμε σε κάποια γυναίκα “φύγε” ή “πώς είναι δυνατόν να κάθεσαι”, αλλά όχι μόνο δεν τη βοηθάμε, αλλά  την κάνουμε επιπλέον να νιώθει ανόητη και άρα να κλείνεται περισσότερο στον εαυτό της. Μην ξεχνάμε πως πολλές γυναίκες θεωρούν εαυτόν υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει και έχουν συνηθίσει να βιώνουν μία συγκεκριμένη κατάσταση. Το να αλλάξουν την κατάσταση αυτή  λοιπόν  θέλει μεγάλη προσπάθεια και δύναμη και δεν είναι απλή υπόθεση.

ΜΥΘΟΣ 3: Η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η βία δεν κάνει διακρίσεις! Πολλές φορές απλά έχουμε έλλειψη στοιχείων και οι γυναίκες που ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες, απλά εντοπίζονται πιο εύκολα από τις υπηρεσίες. Επίσης, οι γυναίκες που ανήκουν σε υψηλότερη μορφωτική και εισοδηματική κατηγορία αναζητούν δυσκολότερα βοήθεια και μιλούν λιγότερο συχνά γι αυτό που τους συμβαίνει, διότι το βιώνουν ως ντροπή και προσωπική αποτυχία.

ΜΥΘΟΣ 4: Σε κάποιες γυναίκες αρέσει να τις κακοποιούν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε κανέναν δεν αρέσει η κακοποίηση! Ο κύριος λόγος που μια γυναίκα παραμένει σε μια βίαιη σχέση είναι ο φόβος!

ΜΥΘΟΣ 5: Τα παιδιά δεν επηρεάζονται αν δεν είναι άμεσοι αποδέκτες βίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά τραυματίζονται ακόμα κι αν είναι απλοί θεατές.

ΜΥΘΟΣ 6: Η βία μεταξύ συζύγων δεν είναι ποινικό αδίκημα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης έως δέκα ετών.

ΜΥΘΟΣ 7: Η γυναίκα φταίει για τη συμπεριφορά του θύτη.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κανείς δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για τη συμπεριφορά κάποιου ή να του “βγάλει τον κακό εαυτό του”. Απλά είναι δικαιολογία του θύτη για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του.

ΜΥΘΟΣ 8: Δεν υπάρχει λύση!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Φυσικά και υπάρχει! Υπάρχουν δομές και φορείς που μπορείς να απευθυνθείς όλο το 24ωρο! Αρκεί να πάρεις την απόφαση να μιλήσεις και να προστατέψεις τον εαυτό σου. Και το να μιλάς για τη δυσκολία σου όχι απλά δεν είναι αδυναμία, αλλά μεγάλη ικανότητα!

Σημείωση: Ο Ξενώνας μας μέσω των μέσων κοινωνικής του δικτύωσης  (instagram@xenwnas_filoxenias_gynaikwn_tr και facebook@Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Τρίπολης), πραγματοποιεί LIVE συζητήσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Σας περιμένουμε όλους στην παρέα μας με σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις!

 

Προηγούμενο άρθροΠελοπόννησος| «Έπεσαν» πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων
Επόμενο άρθροΧάρης Καστανίδης| Ιδεολογική και προγραμματική διακήρυξη για τη σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία