Μητροπολίτης Πατρών στη ΔΡΤ: “Θα λάμψει η δικαιοσύνη – Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος έκανε το χρέος του” (ήχος)

“Πιστεύουμε ακράδαντα, πως θα λάμψει η δικαιοσύνη, γιατί ο Μητροπολίτης έκανε το χρέος του προς τον θεό, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους πιστούς”….

“Ο Χριστός δεν μεταδίδει μικρόβια, παρά μόνο την ζωή. Όποιος δεν πιστεύει, δεν χρειάζεται, να έρθει να κοινωνήσει”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ο κ. Χρυσόστομος.



Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης του μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκταρίου, μετά τη διακοπή, που αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας.

Ο μητροπολίτης κατηγορείται για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά την κατηγορία της παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν, παρόντων και της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπης Υδραίου, καθώς και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, Δημήτρη Μεταλληνού.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εκδίδοντας έγγραφο κίνησης στο οποίο να αναφέρουν ότι βγαίνουν για άσκηση, αλλά στην πραγματικότητα να πηγαίνουν στις εκκλησίες, για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.

Στο πλευρό του μητροπολίτη Κέρκυρας τάχθηκαν αρκετοί μητροπολίτες της χώρας, ανάμεσα τους και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό το πρωί της Τετάρτης (21/10) στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και την εκπομπή “Επί της ουσίας” με τον Δημήτρη Μανιατάκο .

“Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος έκανε το χρέος του απέναντι στον θεό και το ποίμνιο του. Δεν ποινικοποιείται η θεία κοινωνία. Η υπόθεση του Αγίου Κερκύρας δεν είναι μόνο μια ατομική του υπόθεση, αλλά και μια υπόθεση στην βάση της εκκλησίας και γι’ αυτό βρεθήκαμε εκεί να του συμπαρασταθούμε”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Επιβάλλεται από την συνείδηση μας και τον νόμο του θεού, να δίνουμε την θεία κοινωνία, σε όσους είναι έτοιμοι, να την δεχτούν”.

Στην συνέχεια ο κ.κ Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς – εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού – για την Θεία Κοινωνία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: “Ακούμε πρωτάκουστα και βλάσφημα πράγματα από κάποιους τον τελευταίο καιρό. Ο Χριστός δεν μεταδίδει μικρόβια, παρά μόνο την ζωή. Όποιος δεν πιστεύει, δεν χρειάζεται, να έρθει να κοινωνήσει”, ενώ συμπλήρωσε, πως η εκκλησία πειθάρχησε στους κανόνες που έθεσε το κράτος για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, κρατώντας κλειστές τις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, γεγονός που χαρακτήρισε ως “μαρτύριο”. “Ήταν μαρτύριο την μεγάλη εβδομάδα να είναι κλειστοί οι ναοί, αλλά ενδιαφερόμενοι για την υγεία των ανθρώπων, συμμορφωθήκαμε στους κανόνες”, ανέφερε.

Επιστρέφοντας στην υπόθεση του Μητροπολίτη Νεκτάριου και τις δυο κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος, ανέφερε, πως δεν μπορεί να υπάρξει εκκλησία χωρίς την Θεία Κοινωνία, που είναι το μέγα Μυστήριο, ενώ πρόσθεσε: “Ο Μητροπολίτης δέχτηκε πιέσεις, για να γίνει η λιτανεία του λειψάνου στους δρόμους του νησιού, αλλά ο ίδιος έκανε το αυτονόητο, περισώζοντας την όλη κατάσταση και υπακούοντας τρόπων τινά στους νόμους της πολιτείας. Έκανε λοιπόν την λιτανεία εντός του ιερού ναού. Χρειάζονταν όμως κάποια πρόσωπα – παραπάνω από αυτά που προβλέπονταν από την ΚΥΑ- για να σηκώσουν την λάρνακα του αγίου, το λείψανο κτλ. Πήγε και η Δήμαρχος και δυο ακόμα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου ,για να εκπροσωπήσουν τον λαό και να αποδώσουν τιμή. Μέσα σε έναν ναό 600 τμ ήταν 13 ή 15 άτομα. Αυτό είναι το έγκλημα του Μητροπολίτη. Πιστεύουμε ακράδαντα, πως θα λάμψει η δικαιοσύνη, γιατί ο Μητροπολίτης έκανε το χρέος του προς τον θεό, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τους πιστούς”.

Παράλληλα τόνισε, πως η Ιερά Σύνοδος συμπαραστέκεται στον Μητροπολίτη Νεκτάριο, ενώ απαντώντας σε ερώτημα, για το πως σχολιάζει ο ίδιος το γεγονός, πως υπάρχουν ιερείς που δηλώνουν αρνητές της μάσκας, δήλωσε: “Οφείλουμε να υπακούσουμε στις υποδείξεις των ειδικών. Οτι δεν αφορά στο δόγμα της εκκλησίας και στην πίστη, δεν έχουμε αντίρρηση να εφαρμοστεί”, ενώ συμπλήρωσε: “Εδώ υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός. Πρέπει πρωτίστως να διαφυλάσσουμε το δόγμα και την πίστη, αλλά να φροντίσουμε και την σωματική υγεία την δική μας και των γύρω μας”

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροEορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου(ph)
Επόμενο άρθροΈκθεση Κειμηλίων του 1940 στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης