Μουσικο-λογοτεχνική βραδιά για τη “Μικρά Ασία” στην Τρίπολη (ph/vid)

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018 10:02

Η ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και o Φιλοτεχνικός Όμιλος Τριπόλης διοργάνωσαν μουσικο-λογοτεχνική βραδιά με θέμα: “Μικρά Ασία”, την Δευτέρα (02/07) στο υπαίθριο θεατράκι του Παιδικού Σταθμού της Μητρόπολης στην Κάρτσοβα.

Την βραδιά άνοιξε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοικούσας επιτροπής κ.Παναγιώτης Βαλασόπουλος, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός της προέδρου του Φ.Ο.Τ κα. Εύης Μεντή.Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του υποδιευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Σταύρου Ανεστίδη με θέμα: “Η εγκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ἑλλάδα- Ἐπιτεύγματα και αντινομίες μιας τραυματικής διαδικασίας”.

Η βραδιά πλαισιωνόταν από μουσικό πρόγραμμα, αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων. Τα αποσπάσματα διάβασαν οι: Εύη Μεντή, Γιώργος Βλάσης και Παναγιώτης Πιτερός. Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην βραδιά ήταν οι: Σταύρος Μπούζιος (ακορντεόν), Χρήστος Γκάνας (κιθάρα) και Άρης Εἰκοσιπένταρχος (μπουζούκι). Τραγούδησαν οι:Ματίνα Μυλωνά και Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Στο κλείσιμο της βραδιάς ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Δημήτρης Παυλής απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στη σημερινή βραδιά θυμηθήκαμε τη Μικρά Ασία και τιμάμε τους συμβολισμούς της. Η Μικρά Ασία και η καταστροφή που ακολούθησε θα συμβολίζουν για πάντα την βαρβαρότητα του νεοτουρκικού εθνικισμού, αλλά και το βαρύ φόρο, που συνεχίζουν να πληρώνουν οι λαοί από αδίστακτους δυνάστες”, ενώ συμπλήρωσε: “Τότε και τώρα οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Στην Τρίπολη ξέρουμε από προσφυγιά. Τιμούμε την ιστορία μας και τους προγόνους μας και με άλλον έναν τρόπο – κερδίζοντας σε πολιτισμό και ανθρωπιά – με τον Δήμο μας να συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες”.

 

Εκδήλωση για τη Μικρά Ασία