Μουσικό σχολείο Τρίπολης | Ο απολογισμός του ταξιδιού στην Φινλανδία

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 20:20

Erasmus, project “ IWE ERASMUS + 2018-2020”, “’I’ dentity -‘We’ dentity: Living together in the 21st century Europe”, (Η Ταυτότητά μου-Η Ταυτότητά μας: Συμβιώνοντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα).

Φινλανδία, Lahti 17-23/03/19Απολογιστική έκθεση

Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα και τη ρευστότητα των πληροφοριών και των γνώσεων, το σύγχρονο σχολείο δεν μπορεί να αρκείται στις «παραδοσιακές», μονοδιάστατες εκπαιδευτικές πρακτικές. Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό στα καθιερωμένα, αντίθετα επιβάλλουν τη συνεργασία, την εξωστρέφεια, την καινοτομία. Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης του σχολείου στη διαμορφωθείσα πραγματικότητα, οργανώνουμε υποστηρικτικές δράσεις για την μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών μας. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης υλοποιεί κατά τα σχολικά έτη 2018-2020 το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ IWE ERASMUS + 2018-2020”, “’I’ dentity -‘We’ dentity: Livingtogetherinthe 21st century Europe”, (Η Ταυτότητά μου-Η Ταυτότητά μας: Συμβιώνοντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα). Οι συνεργαζόμενες χώρες είναι οι: Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Φινλανδία και Τσεχία.

Στη δεύτερη διεθνική συνάντηση – Meeting in Finland: Towards “We”dentity: Social integration and inclusion of marginalized groups: emphasis on education (Κοινωνική ενσωμάτωση και συμπερίληψη περιθωριοποιημένων ομάδων: έμφαση στην εκπαίδευση)(17.3 – 23.3.2019) – στην πόλη Lahti της Φινλανδίας συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης με πέντε μαθητές της Α΄Λυκείου (Μ. Ι., Μπ. Μ., Μπ. Αθ., Μ. Α., Τσ. Κ.) και δύο εκπαιδευτικούς (Πετροπούλου Μίλτα, Φιλόλογο, Λυγιά Αναστασία, Φιλόλογο)-μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος. Η αναχώρηση της ομάδας έγινε την Κυριακή 17/3/2019 από Αθήνα -Ελευθέριος Βενιζέλος ως εξής: στις 05:35 Τourkish airlinesTK 1842 και άφιξη 08:00Istanbul, International Terminal, 09:10: αναχώρηση από IstanbulΤourkish airlinesTK 1761 και άφιξη HelsinkiVantaa 11:40. Στις 14:00 οι μαθητές παραδόθηκαν στις οικογένειες φινλανδών μαθητών για φιλοξενία στο Lahti. Οι εκπαιδευτικοί συνοδοί τους διέμειναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Τη Δευτέρα 18.3.2019 έγινε η επίσημη υποδοχή όλων των αποστολών στο KannaksenLukio, η ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τους λοιπούς χώρους. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις κάθε χώρας, με θέμα το Εκπαιδευτικό τους σύστημα. Η παρουσίαση της ελληνικής ομάδας, που έγινε στην Αγγλική γλώσσα, αφορούσε τόσο στη δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, δια βίου εκπαίδευση, ειδική αγωγή) όσο και στην εκπαιδευτική πολιτική που αφορά στην εκπαίδευση των μεταναστών και των άσυλο ζητούντων. Μετά τις δραστηριότητες γνωριμίας των μαθητών ακολούθησε η βόλτα στην πόλη με κατεύθυνση το δημαρχείο και συνάντηση με την υπεύθυνη του δήμου σε θέματα παιδείας. Οι οργανωτές είχαν οργανώσει περιήγηση και γνωριμία με την πόλη του Lahti, με τη μορφή ενός «αγώνα δρόμου», στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές σε ομάδες. Η γνωριμία με την πόλη συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον ναό του Σταυρού (TheChurchofTheCross) όπου είχαμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τους μελωδικούς ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου μέσα από την εξαιρετική εκτέλεση βιρτουόζας μουσικού. Η πρωινή ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη στην ακαδημία Σιμπέλιους-Sibelius-hall, όπου είχαμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική και την λειτουργικότητα του πολυχώρου αλλά και το υπέροχο φινλανδικό τοπίο μέσα από τις περιμετρικές τζαμαρίες του χώρου.

Η Τρίτη 19.3.2019 ήταν μέρα αφιερωμένη στον αγώνα για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι μαθητές των αποστολών έδωσαν συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με την κινητικότητα. Εκπρόσωποι των μαθητών των αποστολών συμμετείχαν σε πάνελ συζήτησης με θέμα την ισότητα και τα δικαιώματα. Ακολούθησε επίσκεψη των αποστολών σε πολυπολιτισμικό κέντρο παροχής υπηρεσιών κυρίως σε μετανάστες και το ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για την εκπαιδευτική πολιτική της Φινλανδίας που αφορά στους άσυλο ζητούντες και στους μετανάστες κυρίως.

Την Τετάρτη 20.3.2019 οι αποστολές ταξίδεψαν με προορισμό το Ελσίνκι. Μαθητές και καθηγητές συμμετείχαμε σε οργανωμένο citytour, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Φινλανδίας στο μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας. Επισκεφθήκαμε στην συνέχεια το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας, το πανεπιστήμιο, την πλατεία Senaatintoriκαι την επιβλητική εκκλησία Tumiokirkko, την εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία Uspenski, περπατήσαμε στους πλακόστρωτους δρόμουςμε τις νεοκλασικές προσόψεις, στo λιμάνι του Ελσίνκι και κατά μήκος στην αγορά Kauppatori. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η επίσκεψη των αποστολών στην κεντρική βιβλιοθήκη “Oodi” του Ελσίνκι, στην οποία δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να περιηγηθούν στις συλλογές της και στις υπηρεσίες της μέσα από την υλοποίηση προγραμματισμένου από την οργανώτρια χώρα εκπαιδευτικού προγράμματος.

Την Πέμπτη 21.3.2019 επισκεφθήκαμε το One-Stop Guidance Center στο Lahti όπου ενημερωθήκαμε για τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει σε ανθρώπους κάτω των 30 χρονών και αφορούν σε υγεία, εργασία, εκπαίδευση, συμβουλευτική. Ενημερωθήκαμε μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα για την παροχή ειδικής υποστήριξης στους μαθητές του λυκείου του Lahti. Στην συνέχεια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορούσε στην εργασία σε ομάδες των μαθητών με θέμα την εξαγωγή των αποτελεσμάτων της έρευνας όλων των μαθητών των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα χωρών σχετικά με την ένταξη των μεταναστών στα νέα περιβάλλοντα.

Την Παρασκευή 22.3.2019 επισκεφθήκαμε το κέντρο Kaarisilta που προσφέρει εκπαίδευση και καλλιτεχνική δημιουργική απασχόληση σε νέους με ειδικές ανάγκες. Στη συνέχεια οι μαθητές ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους την οποία ανέβασαν στο Twinspace. Η μέρα έκλεισε με την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 2ης διεθνικής εκπαιδευτικής συνάντησης στη Φινλανδία. Ακολούθησε η απονομή βεβαιώσεων από τον δ/ντή του σχολείου, ομιλίες, αποχαιρετιστήριο δείπνο.

Το Σάββατο 23.3.2019 η ελληνική αποστολή αναχώρησε απόHelsinkiVantaa ως εξής:στις 12:35 (terminal2) Τourkish airlines TK 1762 και άφιξη 17:10Istanbul, International Terminal. 20:15 Αναχώρηση από IstanbulΤourkish airlines TK 1843 και άφιξη Αθήνα Ελευθέριος Βενιζέλος 20:45.

Η οργάνωση της συνάντησης από τη φιλοξενούσα χώρα ήταν υψηλού επιπέδου. Το Kannaksen Lukio, φορέας υλοποίησης από την πλευρά της Φινλανδίας, ανταποκρίθηκε άψογα και υλοποίησε το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις του, με την επιστημονική επάρκεια, την υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και την προσήλωση στο σκοπό που διαθέτει η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αλλά και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Από κάθε άποψη, η εκπαιδευτική επίσκεψη κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η καλύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας με την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων για σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των νέων, η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων για την προάσπιση αξιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη, αποτελούν στόχους που υλοποιήθηκαν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία της γνωριμίας με το εκπαιδευτικό σύστημα, την ιστορία και την κουλτούρα μιας περιοχής πολύ ιδιαίτερης και πολύ διαφορετικής από τη χώρα μας. Ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, πήραν πρωτοβουλίες, συνεργάστηκαν άψογα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών. Τα σχόλια που εισπράξαμε για την παρουσία της ελληνικής αποστολής ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικά, τόσο για τις παρουσιάσεις, όσο και για το επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών.

Για το μουσικό σχολείο

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί – Η συντονίστρια του προγράμματος

Πετροπούλου Μίλτα, Σπυροπούλου Ελένη, Λυγιά Αναστασία

Ο Διευθυντής

Μπιστόλας Βασίλειος