Ν. Γόντικας: Άθλιες μεθοδεύσεις στο έργο Τζάνε – Καλαμάκι

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 10:54

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας με παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16-10-2019  για το έργο «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε-Έξοδος Καλαμακίου», ανέφερε τα εξής:

«Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 23/8/2019 επτά μέρες πριν τελειώσει η θητεία της αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση του 4ου ΑΠΕ του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε-Έξοδος Καλαμακίου», που προέβλεπε αποζημίωση στον ανάδοχο παρόλο που η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ (με το με αριθμό πρωτοκόλλου 2859/19-8-2019 έγγραφό της) ζητούσε στοιχεία από την Περιφέρεια, και δεν είχαν υποβληθεί.Στην ίδια συνεδρίαση η Περιφερειακή Αρχή δήλωνε ότι, δεν υπήρχαν άλλες διεκδικήσεις εκτός των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία συμφώνησαν να δοθεί αποζημίωση 1.2 εκατ. ευρώ, ενώ ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας δήλωνε ότι εκκρεμούν κι άλλες διεκδικήσεις.

Ένα μήνα μετά, από τότε που η Περιφερειακή Αρχή δήλωνε ότι δεν υπάρχουν άλλες διεκδικήσεις και ο ανάδοχος την διέψευδε, στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Οικονομικής Επιτροπής ήρθε για διορισμό δικηγόρου σε εκδίκαση 6 αγωγων του αναδόχου για διεκδικήσεις άλλων 4 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους.

Eισήχθησαν στην Οικονομική Επιτροπή και αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα χειρίζονταν η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, χωρίς ιστορικό του έργου, χωρίς τις απόψεις της Υπηρεσίας. Άλλαξε μόνο το όνομα του δικηγόρου.

Η ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ (με το με αριθμό πρωτοκόλλου 2964/9-9-19 έγγραφό της) διατυπώνει αρνητική γνώμη ως προς την πιο πάνω αποζημίωση για θετικές ζημιές στον ανάδοχο ύψους 1.186.361,30 ευρώ.

Επικαλούμενη μεταξύ άλλων (το με αριθμό πρωτοκόλλου 95808/21165/28-6-2017) έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου το σκεπτικό και τους λόγους με τους οποίους απορρίφθηκε (η υπ΄αριθ 220/12-4-2017)αίτηση αποζημίωσης του ανάδοχου, το 2017.

Τελικά τι μεσολάβησε και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων το 2017 απορρίπτει τα αιτήματα αποζημίωσης του ανάδοχου και τον Αύγουστο του 2019 τα αποδέχεται;

Μετά από τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα:

  • Θα καταβληθεί τελικά στον ανάδοχο η πιο πάνω αποζημίωση για θετικές ζημιές ύψους 1.186.361 ευρώ;
  • Εκκρεμούν άλλες διεκδικήσεις του ανάδοχου για το συγκεκριμένο έργο; Και αν ναι ποιες είναι αυτές;
  • Θα φέρετε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνολικά την πορεία και την προοπτική του συγκεκριμένου έργου; γιατί δεν βλέπουμε και δεν συμμεριζόμαστε, μακάρι να διαψευστούμε από τα πράγματα,την αισιοδοξία του κυρίου χωρικού αντιπεριφερειάρχη ότι το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αμείλικτα ερωτήματα

Πρέπει εξ άλλου αυτή η συνολική συνεδρίαση να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα όπως:

  • Γιατί δημοπρατήθηκε το έργο χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις; Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ανάδοχο να κάνει διακοπές εργασιών και να διεκδικεί εκατομμύρια;
  • Καλά ο ιδιώτης ανάδοχος που έκανε τη μελέτη δεν είδε τα αρχαία που είναι στο Πεταλίδι, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων που ενέκρινε τη μελέτη δεν τα είδε, είναι στην επιφάνεια του εδαφους;
  • Γιατί πριν δημοπρατηθεί το έργο δεν έγιναν στοιχειώδης αρχαιολογικές τομές και να λυθούν τα θέματα με την αρχαιολογία;
  • Τι απέγινε η διεκδίκηση από τον ανάδοχο μελετητή 1,5 εκατ. ευρώ που συζητήθηκε το 2014 στο εφετείο Τρίπολης;
  • Γιατί ενώ ο ανάδοχος κατασκευαστής του έργου από το 2016 εγείρει διεκδικήσεις αποζημιώσεων στα χαρτιά εκατ ευρώ, η Περιφέρεια υπογράφει το Δεκέμβρη του 2017 Συμπληρωματική Σύμβαση 7 εκατ ευρώ;

Υπάρχουν και άλλα τέτοια αμείλικτα ερωτήματα, που πρέπει να δοθούν απαντήσεις, γι΄ αυτό πρέπει να έρθει στο ΠεΣυ συνολικά για συζήτηση αυτό το αμαρτωλό έργο.

16-9-2019

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας»

(Δελτίο Τύπου)