Ναι, υπάρχει πολιτισμός στην Γορτυνία και στην Ελληνική Επαρχία (ph)

Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2018 08:40

Κι όμως υπάρχει πολιτισμός στην εγκαταλελειμμένη ορεινή Γορτυνία, αλλά και γενικότερα στην ερειπωμένη Ελληνική επαρχία.  Ενώ τα χιόνια ήδη  στολίζουν τις βουνοκορφές. Ενώ τέλειωσαν όλες οι πολυέξοδες ..πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που ησαν αφιερωμένες στην διασκέδαση των Αθηναίων επισκεπτών, στα χωριά τους. Ενώ έχουν σβήσει και τα τελευταία  φώτα από το κάθε λογής πολυέξοδα γυφτοπανηγύρια , όπως η γιορτή του..τσοπάνη, του μουστακιού, της ρίγανης, της..σαρδέλας, της μυζήθρας, του ξινόγαλου, της κολόστρας, της ..βλακείας, της ανοησίας, της μ…ας  και της γυφτιάς..

Και ενώ οι Αθηναίοι επαρχιώτες, μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα και άρχισαν πάλι τα πολυέξοδα χειμερινά  πανηγυράκια, μουσικά λευκώματα λέγονται, με σκοπό την εκτόνωση των, σε μουσεία και μεγάλες μουσικές σάλες, με παρα πολύ μεγάλες χορηγίες,… ξεπρόβαλε  πολύ  σεμνά, μια ελπίδα.

Μια σπίθα πολιτισμού. Μακριά από χορηγίες, πολυέξοδες… δημοτικές δαπάνες και καπελώματα,  χωρίς παραγοντίστικες βλαχοπασαρέλες.  Μόνο η αυθόρμητη, ελεύθερη ευαισθησία της  δημιουργίας και το μεράκι της ανθρώπινης ψυχάρας..  Ναι.  Αυτός, είναι πολιτισμός.

Τα παραπάνω τα κατέθεσα, διότι πρέπει να επισκεφθείτε την ωραία αυτή έκθεση, να αγαλλιάσει η ψυχή σας από την ανθρώπινη καλαισθησία, το γούστο, το μεράκι,  την συνεργασία, την φαντασία, την παραγωγική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου μιας ομάδας ανθρώπων της ορεινής Αρκαδίας, στην καρδιά του χειμώνα…

Μέχρι και ένα …ρομποτάκι, κατασκευή ενός μαθητή του γυμνασίου Βυτίνας, θα ανακαλύψετε. Θα συναντήσετε και την κα Έλσα Θαλασσινού που δεν έχει χορηγίες, ούτε  διοικητικό συμβούλιο, αλλά..ευαίσθητους συνεργάτες, στις πολιτιστικές τους δραστηριότητες.  Δεν σας περιγράφω τίποτα περισσότερο, για να μπείτε στην πρόκληση, πρόσκληση να την επισκεφτείτε. Α, δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε κάποιον επίσημο, περιοδευοντα πολιτικό, κάποιον  αποτυχημένο πολιτευτή, ούτε καν εκπροσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάποιον άφωνο σύμβουλο, ανύπαρκτο πρόεδρο, έστω…
άφαντο δήμαρχο.            Να πάτε να την δείτε, διότι εσείς θα χάσετε..

ΠΑΝ.Β.ΧΟΥΝΤΗΣ

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση

Εβδομάδα τέχνης και δημιουργίας στη Βυτίνα

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.