Νέα διεθνής διάκριση στο συμπολίτη μας ιατρό, Δρ. Αντώνη Ν. Γαργαλιώνη

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 04:08
Το Α´ Βραβείο της Ευρω-Ασιατικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (European-Asian Society of Surgical Oncology, EUASSO) απονεμήθηκε κατά την τελετή λήξης του 1ου Συνεδρίου της (1st EUASSO Congress, Αθήνα, 18 – 20 Σεπτεμβρίου 2014) στην ερευνητική ομάδα της Αναπλ. Καθηγήτριας Έφης Κ. Μπάσδρα και του Καθηγητή-Διευθυντή Θανάση Γ. Παπαβασιλείου του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 
Κύριος ερευνητής της βραβευθείσας ομάδας, με επικεφαλής την υπεύθυνο της Μονάδας Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής του Εργαστηρίου Βιοχημείας κα Ε. Κ. Μπάσδρα, είναι ο συμπολίτης μας ιατρός – διδάκτωρ του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αντώνης Ν. Γαργαλιώνης με συνεργάτες τους: Γ. Νταλαγιώργου, Π. Κορκολοπούλου, Χ. Πιπέρη, Γ. Λεβίδου, Χ. Αδαμόπουλο, Α. Ζήζη-Σερμπετζόγλου και Ν. Τσαβαρή.
 
Το Βραβείο (υποτροφία ενός μηνός στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “Tor Vergata” στον κύριο ερευνητή) βράβευσε την πειραματική τους μελέτη με τίτλο «POLYCYSTINS 1 AND 2 AS NOVEL PROGNOSTIC MARKERS IN COLORECTAL CANCER».
 
Η μελέτη – η πλήρης μορφή της οποίας αποτέλεσε την διδακτορική διατριβή του κου Γαργαλιώνη και δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Cancer” (επίσημο όργανο της Union for International Cancer Control, UICC) – είναι η πρώτη έρευνα διεθνώς σε κλινικό και μοριακό επίπεδο που θέτει δυο νέα μόρια, τις πρωτεϊνες-μηχανοαισθητήρες πολυκυστίνη 1 και 2, στο «κάδρο» της ογκογένεσης ως προγνωστικούς δείκτες στον καρκίνο του παχέος εντέρου.