Νέα εποχή συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις πολλές δυνατότητες “συνάναπτυξης και ευημερίας” στη νέα εποχή συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας “Cairo ICT 2018”, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

“Οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ευημερίας είναι πολλές. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος καθίστανται διεθνείς κόμβοι καινοτομίας, εμπορίου και ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.



Ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτοί που έχουν εγκαινιάσει αυτή τη νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: “στη βάση του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της πολυπόθητης σταθερότητας, συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο τομέων, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, οι ανταλλαγές σε επίπεδο σπουδών, ο πολιτισμός και ο τουρισμός”.

Ψηφιακό μέλλον οικονομικά προσιτό και προσβάσιμο σε όλους

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή μετεξέλιξη των οικονομιών και των κοινωνιών ανά τον πλανήτη, κινητήριος δύναμη της οποίας είναι το οικοσύστημα των ψηφιακών τεχνολογιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “να κάνουμε το ψηφιακό μέλλον οικονομικά προσιτό και προσβάσιμο σε όλους”, να “ξεκλειδώσουμε μαζί τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να φέρουμε το αύριο στο σήμερα, για όλους” προωθώντας τις θετικές πτυχές της ψηφιακής εποχής με την ταυτόχρονη προστασία των πολιτών από κάθε εν δυνάμει αρνητική επίπτωση.

Ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για την εγκαθίδρυση μιας υγιούς ψηφιακής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα, αλλά και για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ατζέντα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), που αναπτύσσεται γύρω από τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων του δημόσιου τομέα με στόχο την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και στη σημασία που αποδίδεται από τη χώρα μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.

Κοινές προσπάθειες στο ICT

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική παρουσία στη φετινή διεθνή έκθεση τεχνολογίας, που διεξάγεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτή την έκθεση καθώς “από τη μία πλευρά έχει θερμές και φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο και τον λαό της και από την άλλη η χώρα μας είναι τώρα σε θέση να αξιοποιήσει υψηλής ποιότητας εκθέσεις, όπως η συγκεκριμένη, προκειμένου να προωθήσει τη νέα της εικόνα, μια εικόνα που -εκτός της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ανάκαμψης- είναι συνδυασμός λαμπρών μυαλών, καινοτόμων ιδεών και υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης στον τομέα του ICΤ”.

Εξήγησε ότι “η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την έκθεση στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, στον τομέα του ICT, ακολουθώντας το κοινό μονοπάτι του CEG COIN (Cyprus Egypt Greece Collaborative Innovation Network), που εγκαθιδρύσαμε πέρυσι το καλοκαίρι” και σημείωσε πως “ελληνικές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες για να μπουν στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτόμας επιχειρηματικότητας”.

“Εμείς ως χώρα”, πρόσθεσε ο υπουργός, “εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε κοινές προσπάθειες στον τομέα του ICT, προσπάθειες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μας”.

Νωρίτερα, ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης, και είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, και εκφώνησε την κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των ελληνικών και κυπριακών εταιρειών που συμμετέχουν στο Cairo ICT 2018 για τη δράση τους στο πλαίσιο του CEG COIN.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που επισκέπτεται το Κάιρο στο πλαίσιο της Cairo ICT 2018, συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΨΗΤΠΕ, Γιώργος Φλωρεντής, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Φιλήμων Μουσούρης, ενώ παρών στα εγκαίνια ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης.

Η ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας Cairo ICT 2018 και η πρωτοβουλία CEG COIN

Πέντε ελληνικές εταιρείες, που συμμετέχουν στο συνεργατικό δίκτυο καινοτομίας CEG COIN (Cyprus, Egypt, Greece – Collaborative Innovation Network), δίνουν το “παρών” στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας Cairo ICT 2018 (25-28/11).

Πρόκειται για τις εταιρείες Openichons, Simply POS, Dataverse Ltd Information System Applications και Space Horizons SA, οι οποίες μαζί με τις κυπριακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ίδια πρωτοβουλία, EMBIO Diagnostics Ltd, Abacio, Softline Computer Systems, παρουσιάζουν σε κοινό περίπτερο τις δράσεις τους και αποτελούν το “ζωντανό” παράδειγμα της συνεργασίας στο πλαίσιο του CEG COIN.

“Η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στη φετινή έκθεση Cairo ICT 2018 είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη κοινή παρουσία μας μετά την υπογραφή και τη δημιουργία του δικτύου συνεργατικής καινοτομίας των τριών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος), που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2017”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής.

“Όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Ελούντας, πριν από έναν μήνα, αυτή θα είναι μια απαρχή κοινών δράσεων των τριών χωρών στον τομέα της τεχνολογίας με πρώτη την έκθεση του Καίρου, συνεχίζοντας με ένα hackathon στη Λευκωσία και το 2019 με την παρουσία κοινού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ο κ. Φλωρεντής.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης αναφέρθηκε στη φετινή ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση ICT του Καϊρου, σημειώνοντας πως “η ελληνική καινοτομία προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπό της στον κόσμο, στη μεγαλύτερη ICT έκθεση της ΝΑ Μεσογείου” και υπογραμμίζοντας πως “software εφαρμογές στο χώρο της ναυτιλίας, της λιανικής πωλήσεων και της κυβερνοασφάλειας φέρνουν το αύριο σήμερα με τις τεχνολογίες ΙΟΤ και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Ράλλης τόνισε: “συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο και την Κύπρο για να προωθήσουμε επιχειρηματικές συνέργειες στον χώρο της καινοτομίας. Η ξεχωριστή θέση του περιπτέρου CEG COIN αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει πείσει για τις δυνατότητες συνανάπτυξης που υπάρχουν στο χώρο των νέων τεχνολογιών στη ΝΑ Μεσόγειο”.

Στα οφέλη της τριμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του CEG COIN αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της αιγυπτιακής πλευράς στην πρωτοβουλία, Μαχμούντ Νουρ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Προχωράει πολύ καλά. Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε τα οικοσυστήματα καινοτομίας των τριών χωρών κάτω από μία ομπρέλα και να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των start-ups”, εξήγησε ο κ. Νουρ.

“Είμαστε η πρόσβασή σας στην Αφρική και είστε η πρόσβασή μας στην Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αιγυπτιακής πλευράς στην πρωτοβουλία CEG COIN, η οποία φαίνεται ήδη να αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΕκκενώνεται τμήμα στον οικισμό Πλωμαρίου Λέσβου λόγω κατολισθήσεων
Επόμενο άρθροΦλαμπουράρης: Η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με όποιο εργαλείο ενδείκνυται