Νέα Πελοπόννησος: Απροετοίμαστοι στο σπουδαιότερο τουριστικό γεγονός

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019 11:40

Η παράταξη “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” με ανακοίνωση της Περιφερειακής Συμβούλου Πελοποννήσου ,πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και Υπεύθυνη της παράταξης για τη Μεσσηνία  Αντωνίας Μπούζα ,ασκεί κριτική στην Περιφερειακή Αρχή αναφορικά με τη συμμετοχή της σε  τουριστικά γεγονότα και εκθέσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει:Η καρδιά των εξελίξεων για τον τουρισμό, τη νέα τουριστική περίοδο χτυπά στο Λονδίνο .

Η σπουδαία τουριστική έκθεση WTM ολοκληρώθηκε και οι εκτιμήσεις από αυτήν, θα καθορίσουν εν πολλοίς την επισκεψιμότητα στη Χώρα μας, από την αγγλόφωνη τουριστική αγορά.

Η Ελλάδα πάντα κινείται συλλογικά σε αυτές τις μεγάλες εκθέσεις και παρά την αλλαγή των κυβερνήσεων, στον τουρισμό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στενές αντιλήψεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση, ίσως να αποτελεί και τη μοναδική Περιφέρεια που κινείται φοβικά, με απόλυτη άγνοια των μεγεθών και των προκλήσεων στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά.

Στον τουρισμό κυριαρχεί το ανταγωνιστικό στοιχείο, η καινοτομία και η εφευρετικότητα από τη μία και η συνέπεια και η σοβαρότητα από την άλλη.

Ας εξετάσουμε τα δεδομένα της Πελοποννήσου και πως αυτή κινήθηκε ως παρουσία , θέλοντας να κρατήσει την ελκυστικότητα του προορισμού,  δείχνοντας πως ξέρει που πάει, ξέρει τι διεκδικεί και πως το διεκδικεί.

Από το πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη, είχε δρομολογηθεί η συμμετοχή μας, είτε μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού , είτε μεμονωμένα ως Περιφέρεια σε κάποια σπουδαία τουριστικά γεγονότα του 2019.

Δεν μπορούσε κανείς να αλλάξει αυτούς τους σχεδιασμούς και είδαμε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε αυτήν την έκθεση συμμετοχή, όπως θα έχει και στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ..

Τι είδους συμμετοχή όμως;

Ερωτώ και ελπίζω να λάβω απαντήσεις, τις οποίες θα αναζητήσω και στο Περιφερειακό Σύμβούλιο.

1)Μετά την χρεοκοπία της THOMAS COOK που επηρέασε και την Πελοπόννησο, σε ποίες προπαρασκευαστικές ενέργειες προετοιμασίας, προέβη η υπεύθυνη τουρισμού της Περιφέρειας;

2)Έγιναν συσκέψεις με τουριστικούς πράκτορες,  σε θεσμικό επίπεδο για την αναζήτηση αξιόλογης πρότασης στον μετέπειτα σχεδιασμό μας, αλλά και της πιο οργανωμένης παρουσίας μας στην σπουδαία για τα συμφέροντά μας τουριστική έκθεση του Λονδίνου;

3)Ενημερώθηκαν ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και λοιποί επιχειρηματίες για την παρουσία μας εκεί και ποίες διευκολύνσεις παρασχέθηκαν σε όσους αυτήν τη ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Πελοπόννησο, ήθελαν ή να παραβρεθούν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους;

4)Γιατί δεν παραβρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες, που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να καθοδηγήσουν τους πολιτικούς που θα εκπροσωπούσαν εκεί την Περιφέρεια; Πρωτοφανές κυριολεκτικά να έχουν αποκλειστεί οι υπηρεσιακοί μας εκπρόσωποι και να έχει μεταβεί μόνη μία νέα αυτοδιοικητικός, χωρίς εμπειρία, σε μία τόσο νευραλγική για το τουριστικό αύριο του τόπου μας, τουριστική έκθεση.

5)Με ποίους συνεργάστηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος, προτού ξεκινήσει να πάει στο Λονδίνο; Ιδεοληπτικά ενεργούσα ως φαίνεται, δεν θεώρησε απαραίτητο να συνεργαστεί θεσμικά με τις προκατόχους της στον τουρισμό, να την ενημερώσουν θεσμικά για τις αναγκαίες κινήσεις σε μία τέτοια εκπροσώπηση.

6) Με ποίο BRAND NAME εκπροσώπησε την Πελοπόννησο; Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ.Νίκας, έχει δηλώσει δημοσίως, πως δεν θέλει ούτε καν να ακούει το BRAND NAME “MYTHICAL PELOPONNESE”, πως υπάρχουν πολλά τοπικά BRAND και η εντεταλμένη του τουρισμού, είχε δηλώσει στην πρώτη της συνέντευξη, πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τουριστική πολιτική που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια, ούτε το BRAND NAME που θα προωθήσουν.

7)Πως εκπροσωπήθηκαν στην WTM οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες; Ποία στοιχεία σε κάθε Ενότητα αναδείχθηκαν στο περίπτερό μας και με ποία κριτήρια στη συγκεκριμένη τουριστική έκθεση; Ποίος ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφ. Ενότητας και με ποία γνώση;

8)Με ποία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε η μετακίνησή της;

9)Ποιες συνοδές ενέργειες οργάνωσε εκεί, προκειμένου να υποστηρίξει την Πελοπόννησο;

10)Στις ελάχιστες BE TO BE συναντήσεις που είχαν ρυθμίσει οι υπηρεσίες, ποία στρατηγική υποστήριξε αφού ακόμη δεν την έχει σχεδιάσει; Ποίοι επιπλέον ιδιώτες, εκτός των όσων είχαν από πέρυσι ενδιαφερθεί συμμετείχαν;

11) Πως θα αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου τις όποιες συναντήσεις έκανε, όπως τις έκανε;

12)Με ποίους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιριών που προσεγγίζουν την Πελοπόννησο συναντήθηκε;

Αμέτρητα τα ερωτήματα, αμέτρητες και οι υστερήσεις στην παρουσία μας εκεί, την ώρα που χάθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς της Πελοποννήσου από τη Βρετανία.

Ευτυχώς , επιτυχημένοι ιδιώτες του τουρισμού, ισοφάρησαν την ανεπάρκεια της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου και κατάφεραν να φέρουν στην Πελοπόννησο νέες πτήσεις,  με τον δεύτερο τουριστικό όμιλο της Βρετανίας, με καθορισμένα τουριστικά πακέτα.

Όσα συκοφαντικά έχουν εκστομιστεί μέχρι σήμερα από τον Περιφερειάρχη κ.Νίκα, κατά όσων πέτυχε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στον τουρισμό, αποδεικνύουν ή επικίνδυνη άγνοια ή απόλυτη εμπάθεια.

Ο τουρισμός φυσικά απαιτεί άλλη νοοτροπία, οραματική σκέψη, συνεργασίες, συνεννόηση, καινοτομία, πρωτοπόρες ιδέες και όχι φοβικό και αρνητικό κλίμα.

Με τον τουρισμό που ανεβάζει το ΑΕΠ της Χώρας, φέρνει έσοδα και θέσεις εργασίας δεν παίζουμε.

Καλαμάτα 6 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Υπεύθυνη Μεσσηνίας ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Με άλλη ανακοίνωσή της η κα Αντωνία Μπούζα εκφράζει την ικανοποίηση της παράταξης “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” για την δρομολόγηση και υλοποίηση έργων στην Τριφυλία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ως Νέα Πελοπόννησος πως προχωρούν πολλά ζητήματα της Τριφυλίας.

α)Ο δρόμος Πλατάνια-Νέδα προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε και θα βοηθήσει τουριστικά και στην κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού την Τριφυλία.

Β)Μετά την ολοκλήρωση της Α΄φάσης προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ για την  αποκατάσταση ζημιών  του προσήνεμου μώλου της Κυπαρισσίας, προχωρούν οι εναπομείνασες τυπικές διαδικασίες υπογραφών, της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Περιφ. Πελοποννήσου, Δήμου Τριφυλίας και Λιμενικού Ταμείου, για την έναρξη των παρεμβάσεων της Β΄ φάσης του λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Το έργο της Β´ φάσης του λιμανιού της Κυπαρισσίας, που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά ολάκερη την Τριφυλία, είχε δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη , είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και με την ευκαιρία της έκτακτης ανάγκης λόγω Ζορμπά, προχώρησαν και  ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια εγκαίρως όλες οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου..

Η τυπική υπογραφή για την προγραμμματική σύμβαση, έγινε χθες , από τη νέα Περιφερειακή Αρχή και τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας .

Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό στη νέα Περιφ. Αρχή Πελοποννήσου, πως τα έργα είναι των πολιτών και η συμβολή της Περιφέρειας στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών είναι σημαντική, και να ακολουθήσει τα δικά μας βήματα συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές.

Οι ανάγκες των πολιτών,  η κοινωνική συνοχή και η ευημερία πρέπει να κυριαρχεί κάθε άλλης σκέψης και αποτελεί ύψιστο καθήκον της αυτοδιοίκησης.

Καλαμάτα 6 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Υπεύθυνη Μεσσηνίας ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ