Νέα ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις – Πόσο θα επηρεαστούν Αρκαδία & Τρίπολη;

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019 17:38

Νέα μεταβολή του καιρού (με την ονομασία “Τηλέμαχος”) από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με κατάβαση πολικών αερίων μαζών από την Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας οι οποίες θα προκαλέσουν τσουχτερό κρύο πολικής προέλευσης σε όλη την χώρα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε λίγες μεμονωμένες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο φτάνοντας και τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις αυτές θα περιοριστούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και θα έχουν ένταση αλλά και διάρκεια. (Ενδεικτικά: Εύβοια-Σποράδες-Χαλκιδική-Αττική-Κυκλάδες-Κρήτη).

Όσον αφορά την Αρκαδία και την Τρίπολη οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές παροδικού χαρακτήρα και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια ενώ θα αφορούν τη Δευτέρα μόνο.

Αναλυτικότερα:

Δευτέρα 7/1/2019:

Ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις αλλά γρήγορα προς το μεσημέρι (πρωινές-προμεσημβρινές ώρες) οι νεφώσεις θα γίνουν πιο συμπαγείς και θα πυκνώσουν αρκετά. Ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πρώτα από τα ανατολικά βορειοανατολικά του νομού (στην ζώνη από Κυνουρία-Πάρνωνα μέχρι Αρτεμίσιο και βορειοανατολικό Μαίναλο(Βυτίνα, Λεβίδι). Στην Γορτυνία πιο σπαστός ο καιρός με νεφώσεις που θα πυκνώσουν και ίσως δώσουν ασθενείς χιονοπτώσεις προς το μεσημέρι-απόγευμα.

Μεσημβρινές-Απογευματινές ώρες:

(Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για κάποιο άλλο φαινόμενο εκτός του χιονιού ακόμα και σε πεδινές περιοχές λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών). Μέσα στο μεσημέρι και το απόγευμα χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νομού οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι και μέτριας έντασης ακόμα και στην πόλη της Τρίπολης.

Αργά το απόγευμα προς το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν, ενώ στην Γορτυνία ήδη θα έχουν σταματήσει τελείως και ο καιρός θα έχει ανοίξει.

Κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα με την αλλαγή της ημέρας τα φαινόμενα θα περιοριστούν από την Τρίπολη και ανατολικότερα και κυρίως στην Κυνουρία. Γρήγορα μέσα στην νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και εκεί τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Δεν αποκλείεται μέχρι και τη νύχτα της Δευτέρας να υπάρξει σε κάποιες περιοχές και ελαφριά χιονόστρωση. Τονίζεται ότι ο παγετός σε συνδυασμό με το λίγο χιόνι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κυρίως όσον αφορά την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Τρίτη 8/1/2019:

Ηλιοφάνεια και ισχυρός παγετός σε όλο το νομό. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία το πρωί από -3 με -4οC ενώ το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 3-4οC.

Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9-11/1/2019:

Νέα μεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τετάρτη το μεσημέρι-απόγευμα αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο.

Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την αλλαγή αυτή καθώς δείχνει να είναι αρκετά έντονη.

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης. Κλικ πάνω στην εικόνα.

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5