Νέος κορονοϊός covid 2019 και μέτρα ασφαλείας κατά τις παραδοσιακές οικογενειακές επισκέψεις

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020 09:25

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια που προσομοιάζει με απλό κρυολόγημα. Σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει σωστά μπορεί να αναπτυχτούν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, καρδιακή αναπνευστική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές.Είναι γεγονός ότι η απόλυτη προφύλαξη από τον covid 19 παρέχεται μόνο από την απόλυτη απομόνωση και η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για απόλυτα μέτρα προφύλαξης.  Ωστόσο η ελληνική κοινωνία έχει ως βασικό άξονα την δια δραστική επικοινωνία των γενεών. Ηλικιωμένοι αποδίδουν την υγεία την ακμή και την ζωντάνια τους σε αυτή ακριβώς την ψυχοσωματική αλληλεπίδραση με παιδιά και εγγόνια, αρνούμενοι να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να φιμωθούν ή να χρησιμοποιήσουν μεζούρες για να εμποδίσουν παιδιά και  εγγόνια να τα πλησιάσουν. Στην κλινική ιατρική πράξη ηλικιωμένοι ρωτούν: Με δεδομένο ότι δεν θα φορώ μάσκα κατά τις οικογενειακές επισκέψεις, με δεδομένο ότι δεν θα εμποδίζω τα παιδιά και εγγόνια μου να με φιλούν και να με αγκαλιάζουν, με δεδομένο ότι θα φιλοξενώ και θα υποδέχομαι τα παιδιά μου πρόσωπο με πρόσωπο, με δεδομένο ότι δεν θα κρατώ μεζούρες, υπό αυτές τις συνθήκες που αποτελούν προσωπικές μου απόλυτες επιλογές, πώς μπορώ να τονώσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα, να μειώσω το φορτίο του ιού και άρα την πιθανότητα να νοσήσω από covid 19 κατά τις οικογενειακές επισκέψεις; Στο άρθρο αυτό εκτίθενται μέτρα που μειώνουν την έκθεση covid 19 υπό αυτές τις συνθήκες και για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας.

  1. Βάζετε θερμόμετρο και ρωτάτε για συμπτώματα τους οικείους σας. Αναβάλλετε τις οικογενειακές επισκέψεις όταν υπάρχουν δέκατα ή συμπτώματα ή αδιαθεσίες. Παρά το γεγονός ότι ο covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα σε εμφανή συμπτώματα.
  2. Κλειδώνετε τα υπνοδωμάτιά σας όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια. Με την απλή αυτή κίνηση κρατάτε τα υπνοδωμάτιά σας όπου διαμένετε κατά τη μισή σχεδόν ζωή σας ελεύθερα ιών και μικροβίων.
  3. Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.
  4. Να επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών για εσάς και τους επισκέπτες σας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
  5. Να αερίζετε συχνά και με επάρκεια κοινόχρηστους χώρους και να αποφεύγετε τα κλιματιστικά.
  6. Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες και ζητήστε τους να έχουν τις ατομικές τους οδοντόβουρτσες στο δικό τους δωμάτιο. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ ώρα έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες επιφάνειες ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα. Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, οπωσδήποτε μετά την πάροδο πέντε και ιδανικά μετά την πάροδο επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσής του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.
  7. Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής που να συνάδει με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχετε. Ακολουθήστε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος εάν καπνίζετε. Σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.