Νίκας για σύμβαση απορριμμάτων: Ευχή μας να υπάρξει σύγκλιση και να μειωθεί το κόστος

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε δηλώσεις του  ανέφερε τα εξής σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων:

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή, οι συναντήσεις είναι συνεχείς, εκπροσώπων του Υπουργείου Ανάπτυξης με την ΤΕΡΝΑ, την εταιρεία η οποία από το διαγωνισμό έχει αναλάβει τη σχετική διαδικασία διαχείρισης – δεν έχει υπογραφεί ακόμα σύμβαση – ώστε να υπηρετηθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα με τη μείωση του κόστους, το Πράσινο Ταμείο, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα κ.λπ.



ΟΧΙ ΣΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΤΕΛΗ

Συμφωνούμε με την άποψη της Κυβέρνησης ότι έτσι υπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και θέλω να είμαι ευθύς σ’ αυτό. Δεν μπορούμε να πάμε σε Δημοτικά Συμβούλια και να ζητήσουμε απ’ τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίσουν τα υπέρογκα τέλη, τα οποία επιβάλλονται από το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ευχόμαστε να υπάρξει μία σύγκλιση των απόψεων, να έχουμε μία μείωση του κόστους διαχείρισης.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΟΣΤΟΣ

Υπενθυμίζω ότι με τον αντίστοιχο διαγωνισμό στην Ήπειρο απαιτείται το μισό κόστος για τη διαχείριση ενός τόνου σκουπιδιών σε σχέση με το δικό μας διαγωνισμό.

Να υπάρξει μία σύγκλιση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, διαφορετικά πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας οι Δήμοι. Ασφαλώς, η επιλογή που κάνει σήμερα για την προσωρινή διαχείριση η Καλαμάτα, η Βόρεια και η Νότια Κυνουρία, ο Ευρώτας και η περιοχή της Ερμιονίδας δεν είναι μία λύση οριστική.

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ως λύση οριστική και μόνιμη, πρέπει κάτι να γίνει με τη διαχείριση του υπολείμματος. Εδώ απαιτείται η παρέμβαση της Κυβέρνησης: η διαχείριση του υπολείμματος μπορεί να γίνει ή με έναν κεντρικό ΧΥΤΥ ή με μετατροπή του υπολείμματος σε RDF– που είναι και το καλύτερο – και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια στην τσιμεντοβιομηχανία, ως παράδειγμα. Ο Δήμος Καλαμάτας αυτή την εβδομάδα θα στείλει μία ποσότητα 25 τόνων υπολείμματος, για να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται και να κριθεί η καταλληλότητα του συγκεκριμένου υπολείμματος».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας προσέθεσε πως  «πρέπει να κάνουμε γρήγορα σε επίπεδο Πελοποννήσου περιφερειακό σχεδιασμό συμβατό με τον εθνικό σχεδιασμό». Τόνισε, ακόμη, πως ο Δήμος Καλαμάτας προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 θα εισαχθεί αυτό προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η σχετική πρόταση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Προηγούμενο άρθροΝέα έργα στο οδικό δίκτυο της Αρκαδίας
Επόμενο άρθροΗ Περιφερειακή αρχή Τατούλη έχει περιέλθει σε αδιέξοδο