Ντίνα Νικολάκου: «Οι ταξικές επιπτώσεις… του Covid-19»

Για ταξικές επιπτώσεις στην περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η τέως Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου-Περιφερειακή Σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, τονίζοντας πως δεκάδες μαθητές δεν έχουν τα μέσα για να κάνουν διαδικτυακά μάθημα, ενώ τονίζει πως οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες είναι πιο ευάλωτοι στη νόσηση από κορωνοϊό.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση



Τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας φαντάζουν ως πολυτέλεια….!!!

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 έχουν δημιουργήσει μία νέα κοινωνική κρίση με πολλαπλές συνέπειες. Ο κίνδυνος πλέον μιας νέας ταξικής διαφοροποίησης των κοινωνικών στρωμάτων είναι ορατός. Τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας φαντάζουν ως πολυτέλεια….!!!

Οι επιπτώσεις στα θέματα Υγείας είναι σίγουρα πιο επώδυνες στις ευπαθείς ομάδες των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Τα χειρουργεία καθώς και τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αναβάλλονται με απρόοπτες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις ακριβές πολυτελείς υπηρεσίες των μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών κέντρων.

Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός «χτυπά» τους φτωχούς με μεγαλύτερη μανία εφόσον τους βρίσκει πιο ανοχύρωτους κοινωνικά και οικονομικά.

Η ταξική διαφοροποίηση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις όταν το σκληρό της πρόσωπο βλέπουν κατάματα τα μικρά παιδιά. Είναι αδιανόητο να εξαγγέλλεται με κυβερνητικούς διθυράμβους η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και να παρέχεται το δημόσιο αγαθό της γνώσης μέσα από ένα σύστημα Δημόσιας Παιδείας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα οι μαθητές να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες.

 

  • Σε πρώτη προτεραιότητα η χρηματοδότηση για Υγεία και Παιδεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Στην Περιφέρεια μας συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές αγωνίας φορέων, εκπαιδευτικών και γονέων ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών χωρίς υπολογιστές και αρκετές περιοχές χωρίς ελεύθερο ασύρματο internet. Οι ευθύνες των Κυβερνήσεων διαχρονικά είναι δεδομένες, δεν μπορεί όμως σε αυτή την δύσκολη στιγμή η Αυτοδιοίκηση να παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ενίσχυση με πόρους, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργεί η εισβολή του Covid-19 στην καθημερινότητα μας.

Καλώ την Περιφερειακή Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλει η σημερινή κρίσιμη στιγμή που ζούμε όλοι και που θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου μας.

Η διαχείριση των πόρων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΚΑΠ κ.τ.λ.) καθώς και η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να έχει ως απόλυτη προτεραιότητα τους δύο αυτούς ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Η Περιφέρεια μας πρέπει να αποκτήσει δομές Υγείας που θα παρέχουν δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, δίνοντας ίσες ευκαιρίες ζωής σε όλους τους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα ούτε ένας μαθητής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην βιώνει την υστέρηση της δυνατότητας να παρακολουθήσει το μάθημα του διαδικτυακά, επειδή δεν έχει την τύχη να ανήκει στην κοινωνική τάξη των πλουσίων, έτσι ώστε να μην μπορεί να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται.

Άμεσα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου η Περιφέρεια να διαθέσει το σύνολο των πόρων που απαιτείται  και να προχωρήσει στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, εφαρμόζοντας το αρ.32 του ν.4412/2016 (για να αποφύγει τις καθυστερήσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών).

 

 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

 

Κωνσταντίνα (Ντίνα) Νικολάκου

Προηγούμενο άρθροΔ.Γορτυνίας | Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Επόμενο άρθροΕλεύθερο ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους στο Δ.Γορτυνίας