Ο Ακάθιστος Ύμνος για την Αγία Σοφία στο Επισκοπείο Μεγαλόπολης (vid,ph)

Η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου τελέστηκε και στο Επισκοπείο Μεγαλόπολης, (Ιερός Ναός Αγίου Ευσταθίου), το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως πανοσιολογιώτατο Ιάκωβο Κανάκη, όπως συνέβη σε όλες τις Εκκλησίες της χώρας, ως αντίδραση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη προσευχή που πραγματοποιήθηκε στο Ναό της Χριστιανοσύνης.

Μετά από 86 χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε και πάλι σε τζαμί, αφού το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε κηρύξει την Αγία Σοφία σε Μουσείο-μνημείο της UNESCO.



Γιατί επιλέχθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος

Ο Ακάθιστος Ύμνος διαβάστηκε για πρώτη φορά στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε από το Βυζάντιο σε μάχες στην Περσία και η Κωνσταντινούπολη δέχτηκε επίθεση από τους Αβάρους.

Με τη βοήθεια της Παναγίας (σ.σ οι κάτοικοι έκαναν τάμα ζητώντας να σωθούν λέγοντας ότι θα παραμείνουν σε όρθια στάση για όση ώρα χρειαστεί) σηκώθηκε τρικυμία και τα καράβια συγκρούστηκαν μεταξύ τους και οι «εχθροί» αποδεκατίστηκαν, μην καταφέρνοντας να εισβάλλουν στην Πόλη.

Έτσι, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος μέσα στην Αγία Σοφία και έψαλε αυτόν τον ύμνο για χάρη της Παναγίας.

Άλλες ιστορικές ερμηνείες, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται με τις πολιορκίες και τη σωτηρία της Πόλης επί των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673) ή Λέοντος του Ισαύρου (717) ή Μιχαήλ Γ’ (860).

Ποιος είναι ο Ακάθιστος Ύμνος

Ως Ακάθιστος Ύμνος έχει επικρατήσει να ονομάζεται το «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου. Είναι γνωστός και ως «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», ο οποίος ψάλλεται τις πρώτες πέντε Παρασκευής της Μεγάλης Σαρακοστής.

Κύριo θέμα των στίχων του, είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Γιατί ονομάστηκε «Ακάθιστος»

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο συγκεκριμένος ύμνος ονομάστηκε «Ακάθιστος» χάρη στην όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας.

Ο Ακάθιστος Ύμνος δε αποτελείται από 24 «στροφές», οι οποίες είναι δύο ειδών.

Οι περιττοί, οι οποίοι είναι εκτενέστεροι, αποτελούνται από 18 στίχους. Οι πέντε πρώτοι στίχοι περιλαμβάνουν τη διήγηση, οι 12 επόμενοι αποτελούν τους χαιρετισμούς, οι οποίοι απευθύνονται προς την Θεοτόκο, και ο 18ος είναι το εφύμνιο «Χαίρε νύμφη Ανύμφευτε».

Οι άρτιοι αποτελούνται μόνο από πέντε στίχους διήγησης και το εφύμνιο «Αλληλούια». Από τους άρτιους οίκους, οι περισσότεροι αναφέρονται στο Χριστό και μερικοί στη Θεοτόκο.

"Τη υπερμάχω στρατηγώ…" στο Επισκοπείο Μεγαλόπολης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Samstag, 25. Juli 2020

Προηγούμενο άρθροΧωρίς νερό το Παράλιο Άστρος λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης
Επόμενο άρθροΕυθύνες στην κυβέρνηση για την πυρκαγιά στην Κορινθία αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ