Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αλλάζει τον ΕΛΓΑ – Διαβάστε τι αποκάλυψε στη ΔΡΤ 91,5 (ήχος)

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020 14:39

Για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο ο πρόεδρος του οργανισμού κ.Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αρχικά ο κ.Λυκουρέντζος ανέφερε: “To πρόγραμμα του ολοκληρωμένου προγράμματος των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΛΓΑ είναι ώριμο πλέον και εντάσσεται εντός των ημερών για χρηματοδότηση. Ανέλαβα 25 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου ήμουν στο γραφείο του κ.Πιερρακάκη”.Τι αλλάζει – Πως θα γίνονται οι εκτιμήσεις για ζημιές

Ο εκτιμητής γεωπόνος θα πηγαίνει στο χωράφι εξοπλισμένος με εναν μικρό υπολογιστή, στον οποίο θα είναι περασμένα όλα τα στοιχεία (γεωχωρικά χαρακτηριστικά, έκταση, ιδιοκτησία κτλ). Θα κοστολογείται εκείνη την στιγμή ότι είναι να γίνει και θα έρχεται αυτομάτως στο κέντρο, για να παρακάμψουμε το διάστημα 4-6 μηνών, που απαιτείται σήμερα για να καταχωρηθούν οι ζημιές. Έτσι θα υπάρχει σαφήνεια και δεν θα επιδέχονται παρεμβάσεων όλες οι διαδικασίες, που θα ακολουθεί ο γεωπόνος. Αυτό θα επιστρέψει στην συνέχεια την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Επιπλέον-όπως ανακοίνωσε ο κ.Λυκουρέντζος για πρώτη φορά μέσα από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ο αγρότης όταν θα πληρώνει την ειδική ασφαλιστική εισφορά θα παίρνει στα χέρια του ένα συμβόλαιο για να ξέρει τι ακριβώς ασφάλισε και με ποιον τρόπο (με το στρέμμα, με την ρίζα, με το κιλό κτλ). Θα ξέρει για ποιες ημερομηνίες είναι ασφαλισμένο το κάθε τι για να σταματήσουν οι συγχύσεις και οι αμφιβολίες που υπάρχουν.

“Θέλω κατά την θητεία μου ο ΕΛΓΑ να γίνει σε επίπεδο αξιοπιστίας και φερεγγυότητας όπως είναι σήμερα το ΑΣΕΠ, του οποίου δεν αμφισβητούνται οι αποφάσεις”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων τόνισε: “Δεν διαθέτουμε εμείς τα κεφάλαια των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Τα διαθέτει ο Υπουργός μέσω χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε τον μηχανισμό με τους εκτιμητές”.

Ακόμα αναφερόμενος σε παλιότερες έκτακτες επιχορηγήσεις – που έχουν οδηγήσει σήμερα στο σημείο να ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση το κεφάλαιο αυτό από τους αγρότες και η Ελλάδα να βρίσκεται κατηγορούμενη και να πληρώνει πρόστιμα, δήλωσε: “Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα”.

Τέλος μίλώντας και για την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ δήλωσε: “Υπάρχει ένα θέμα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση παρότι έλεγαν πως θα την κάνουν, δεν την έκαναν. Εκ των υστέρων διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τον κανονισμό. Εμείς θα τον αλλάξουμε, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. ΕλΓΑ με λευκές επιταγές κατά την θητεία μου δεν θα υπάρξουν. Εμείς θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα, που μας απασχολούν χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγία”.

Ακούστε την συνέντευξη (από το λεπτό 10:50 και μετά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Α.Λυκουρέντζος στη ΔΡΤ 91,5: Είμαστε έτοιμοι να αποζημιώσουμε για τις ζημιές στην καρποδεσία – Να σταματήσουν κάποιοι τον λαϊκισμό στις πλάτες των αγροτών (ήχος)