Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης για τις νέες φυλακές

 

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, Δημήτρης Κωστόγιαννης αναφέρει ότι: «Την Πέμπτη 18-07-2013 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας  κ. Κων/νος Μαργέλης , σχετικά με το θέμα της χωροθέτησης του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου, παραχώρησε συνέντευξη στα Μ.Μ.Ε., με τίτλο « Ο Σαμαράς δε θα επιτρέψει να γίνουν οι φυλακές στην Αρκαδία», κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για « Αρκαδικό λόμπυ που εμποδίζει να γίνουν πράγματα στη Μεσσηνία», καθώς και για το ότι δήθεν για πολλά χρόνια η Ελλάδα σταματούσε στην Τρίπολη.  



          Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για  λόγους   ευθύνης, που υπαγορεύει ο θεσμικός ρόλος εκάστου, αναφέρω τα εξής:

          Κατ’ αρχήν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι επιστημονικά σωματεία ΝΠΔΔ σωματειακού τύπου, και κατά το άρθρο 199 παρ. 4 του Κώδικα Περί Δικηγόρων στην αρμοδιότητά τους ανήκει η συζήτηση και η απόφαση για κάθε ζήτημα που ενδιαφέρει το Δικηγορικό Σώμα ή τα μέλη του (κάθε) Συλλόγου ή ως επαγγελματική τάξη, καθώς και για κάθε γενικότερο ζήτημα εθνικού ή κοινωνικού περιεχομένου.

          Οι Δικηγόροι και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι  έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, φερόμενοι με αξιοπρέπεια, μέσα στα όρια του θεσμικού τους ρόλου και όχι να κάνουν πολιτική, πολύ δε περισσότερο «μικροπολιτική».

          Η χρησιμοποίηση του ονόματος του Μεσσήνιου  πρωθυπουργού της χώρας (γιατί άραγε υπερτονίζεται ο τόπος καταγωγής του;;) είναι ανεπίτρεπτη από κάθε άποψη και μας γυρίζει όλους πολλά χρόνια πίσω και σε πρακτικές του παρελθόντος, ήδη καταδικασμένες στην συνείδηση του ελληνικού λαού, αφού ήταν ακριβώς αυτές που οδήγησαν την πατρίδα μας στην κρίση που βιώνουμε όλοι. Προσβάλλει τον θεσμό του Πρωθυπουργού και τον υποβιβάζει σε κομματάρχη και μάλιστα μικρού βεληνεκούς.

          Επί της ουσίας η Τρίπολη έχει φυλακές για πάνω από έναν αιώνα. Δεν επιθυμεί να αποσπάσει τίποτε από κανέναν. Εκείνο που μόνο επιθυμεί είναι ένα σύγχρονο Σωφρονιστικό Κατάστημα, σε αντικατάσταση αυτού που ήδη υπάρχει, ώστε να πληροί τους σύγχρονους όρους και ανάγκες του σωφρονιστικού συστήματος. Απαιτεί λοιπόν ένα σύγχρονο κτίριο που να σέβεται τόσο τις σημερινές ανάγκες, ποσοτικές και ποιοτικές, του σωφρονιστικού συστήματος, όσο και την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και την εύλογη αξίωση της κοινωνίας και των ίδιων για ανθρώπινες συνθήκες κρατήσεως.

          Η επιτροπή χωροθετήσεως, λοιπόν, αποτελείται από οκτώ μέλη, τρία από την εταιρία  ¨ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ ¨ , τρία μέλη ορισθέντα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και δύο μέλη, τα οποία δεν έλκουν την καταγωγή τους από την Αρκαδία, αλλά από τη  Λακωνία και την Αργολίδα αντίστοιχα, δηλαδή δεν μετέχει κανένας Αρκάς. Σημειώνεται ότι η εκλογή και η απόφαση της επιτροπής αυτής ήταν ομόφωνη, και έτσι καταρρίπτεται ο μύθος περί δήθεν ¨ Αρκαδικού λόμπυ ¨ , χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

          Επιχειρεί ο φίλος Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας να συνδέσει την ίδρυση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στη Μεσσηνία με τη λειτουργία του Εφετείου. Σημειώνεται ότι το Εφετείο Καλαμάτας δημιουργήθηκε κατ’ αρχήν ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου, από το οποίο αποσπάσθηκε, ακολούθως ως αυτοτελές Εφετείο. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι η έδρα του Εφετείου Πελοποννήσου, όπως είναι ο αρχικός και αληθής τίτλος του, είναι η Τρίπολη, όπου ιδρύθηκε και λειτούργησε από το 1834 έως το 1836, για δύο και μισό περίπου έτη, με Β.Δ. του Όθωνα. Ακολούθως μεταφέρθηκε προσωρινά στο Ναύπλιο λόγω καιρού, όπως αναφέρεται στο σχετικό Β.Δ. Η προσωρινή αυτή μεταφορά όμως διαρκεί μέχρι σήμερα, ενώ η θεσμοθετημένη έδρα του Εφετείου είναι στη Τρίπολη, όπως και η έδρα της Περιφέρειας. Πάγιο αίτημα του Δ.Σ. Τριπόλεως είναι η αποκατάσταση της τεράστιας αυτής αδικίας και η επαναφορά του Εφετείου Πελοποννήσου στην φυσική του έδρα, δηλαδή την Τρίπολη. Άλλωστε, η έδρα της  Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα, δηλαδή όλες τις υπηρεσίες, και συνεπώς και το Εφετείο.

          Η Αρκαδία, λοιπόν, δεν επιχειρεί να αποσπάσει οτιδήποτε από τους γείτονές της. Έχει φυλακές που πρέπει να στεγασθούν σε νέο, σύγχρονο κτίριο, και έχει την έδρα του Εφετείου, η οποία πρέπει να επανέλθει, οπότε και δεν τίθεται καν θέμα Εφετείου Καλαμάτας, το οποίο άλλωστε λειτουργεί χωρίς φυλακές από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα χωρίς κανένα πρόβλημα.

          Αντίθετα ο φίλος Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας ήταν εκείνος που υποσχόταν προεκλογικά, στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταβατική κατ’ αρχήν έδρα του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως στη Καλαμάτα, και στη συνέχεια οριστική ( δια της μεθόδου της ¨σαλαμοποιήσεως¨ , όπως με την μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου), ενώ ο αντίπαλός του, φαινομενικά χαριτολογώντας, έκανε λόγο για μεταβατική έδρα του Αρείου Πάγου!! στην Καλαμάτα, ίσως και πάλι λόγω εντοπιότητας-καταγωγής της ηγεσίας του.

          Η Μεσσηνία είναι ένας μεγάλος νομός με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως άλλωστε απέδειξε πρόσφατα με τα παγκόσμια τουριστικά άλματά της στην περιοχή της Πυλίας. Αλλοίμονο, αν στηρίζει την ανάπτυξη αυτή στην αρπαγή υπηρεσιών και δομών από άλλες περιφερειακές ενότητες, και μάλιστα με μεθόδους ξεπερασμένες και άσχετες με την ηθική.

          Τέλος , οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υπηρετούν θεσμούς και εκφράζουν επιστημονικές απόψεις, δεν ασκούν ¨μικροπολιτική¨ ούτε εκτοξεύουν ¨απειλές¨ περί λήψεως πολιτικής απόφασης με ¨τοπικιστικά¨ κριτήρια. Ελπίζω (για δεύτερη φορά) να μην χρειαστεί να επανέλθουμε.»

 

Προηγούμενο άρθροΔεκατρείς δήμοι – πρωταθλητές στα χρέη
Επόμενο άρθροΚατσαφάνας: «Βασικός μας στόχος η πρόληψη των πυρκαγιών»