Ο Δήμαρχος Νοτ. Κυνουρίας μιλά στη ΔΡΤ για τις εξελίξεις που αφορούν τη δημιουργία υποδομών στίβου

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021 23:29

Τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα εντός του Μαρτίου υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη που αφορά την έναρξη ενός πολύ σημαντικού έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος II» που την ουσιαστική αναβάθμιση του βοηθητικού γηπέδου Λεωνιδίου με πολλές παρεμβάσεις και δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων και σε ότι αφορά τον κλασικό αθλητισμό.

Μια εξέλιξη που προωθεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη του έργου τους αμέσως επόμενους μήνες και την ολοκλήρωση ενός έργου αθλητικών υποδομών που θα μεταφέρει την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κυνουρίας σε μια νέα εποχή στο χώρο του κλασικού αθλητισμού, επαναφέροντας την περιοχή σε τροχιά σπουδαίων επιτυχιών όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες.Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος μίλησε στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και την αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» το μεσημέρι της Τετάρτης (31/03). Παράλληλα ωστόσο μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την δημιουργία υποδομών στην περιοχή σε ότι αφορά τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις στην περιοχή για την ανάπτυξη του αθλητικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Αρχικά σχολίασε ότι η προσπάθεια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ουσιαστικά ξεκίνησε μια διετία, αλλά με την προσπάθεια και απαραίτητες διαβουλεύσεις τελικά εξασφαλίστηκε η ένταξη του σημαντικού αυτού έργου στο «Φιλόδημος ΙΙ». Ένα πολύ σημαντικό έργο του οποίου ο συνολικά προϋπολογισμός αγγίζει τα 744.000 €. Από την πλευρά του ο κ. Λυσίκατος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε στο Δήμο, κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια για ανεύρεση των πόρων που θα βοηθούσαν στην υλοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου με το έναυσμα γυρίσει η περιοχή ξανά στις δάφνες της παλιάς ιστορίας σε ότι αφορά τον κλασικό αθλητισμό.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο της αναβάθμισης του βοηθητικού γηπέδου του Λεωνιδίου με την δημιουργία υποδομών και κλασικού αθλητισμού, ενώ δεν στάθηκε μόνο εκεί αλλά και στην ύπαρξη και τη διάθεση διάφορων υποδομών που έχουν να κάνουν με την αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μιας και το αναφέρατε η αναβίωση των “Λεωνιδείων” που αποτελούσαν αγώνες που διεξάγονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, μας έδειξε ότι και ο κόσμος και τα παιδιά συμμετέχουν με χαρά και άρα μας έδωσαν ένα κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι θα πιάσει τόπο αυτό το έργο και αν θέλετε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας έχει πολύ σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις που ίσως περιορίστηκαν λίγο στο ποδόσφαιρο τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δύο σύγχρονα γήπεδα 5Χ5 αλλά και το γήπεδο ποδοσφαίρου και το βοηθητικό γήπεδο που χρησιμοποιείται από τους τοπικούς συλλόγου για την πραγματοποίηση αγώνων. Έχουμε φτιάξει και έναν υπαίθριο χώρο στην παραλία της Πλάκας όπου προσπαθούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να φτιάξουμε ένα γήπεδο Τένις. Ακόμη και σε κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως είναι το παλιό ελαιοτριβείο Τυρού θα υπάρχει και αθλητική χρήση σ’ αυτούς τους χώρους, εκτός της πολιτικής και ψυχαγωγικής. Κατά συνέπεια το γήπεδο στίβου μπορούμε να πούμε ότι ήταν απαραίτητο για την περιοχή μας, τόσο για τον κόσμο όσο και για τις εγκαταστάσεις μας».

Παράλληλα ο κ. Λυσίκατος σχολίασε ότι όταν με το καλό ολοκληρωθεί το έργο ο Δήμος θα αξιοποιήσει τις υποδομές για την διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων που δεν θα περιορίζονται μόνο στα σχολεία του Λεωνιδίου ή το Δήμο Νότιας Κυνουρίας αλλά και σε επίπεδο Νομού.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας αναφέρθηκε και στα πολύ ισχυρά «χαρτιά» του Δήμου σε ότι αφορά τον αθλητικές και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου και Καταδυτικό Πάρκο Τυρού του οποίου οι διαδικασίες προχωρούν προς τα στάδια υλοποίησή του, σχολιάζοντας: «Το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου πλέον είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Αποτελούμε στον παγκόσμιο χάρτη ένας πολύ σημαντικός προορισμός για αναρρίχηση. Έχουμε κάνει τα αντίστοιχα βήματα για ένα πιο δύσκολο κομμάτι όπως είναι το καταδυτικό πάρκο Τυρού. Κι επειδή πιστέψαμε πάρα πολύ στην περιοχή μας ότι πραγματικά μπορούμε να γίνουμε ένας ιδανικός τόπος για εναλλακτικές δραστηριότητες, έχουμε στραφεί και στην ποδηλασία. Είχαν έρθει οι πρώτοι φίλοι επισκέπτες ποδηλάτες κυρίως από την Ιταλία. Παράλληλα μιλάμε, συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε τις περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια μας στο πολύ όμορφα χωριά μας».

Κλείνοντας ο κ. Λυσίκατος αναφέρθηκε και στην περίοδο της πανδημίας σχολιάζοντας: «Το θέμα της πανδημίας δεν είναι δικαιολογία καθώς μας έχει πάει πίσω σε αρκετά πράγματα και από το σχεδιασμό και από τις εκδηλώσεις μας. Όπως γνωρίζετε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα το Φεστιβάλ Αναρρίχησης που αποτέλεσε μια δράση για επιπλέον διαφήμιση της περιοχής. Ακόμη και για το καταδυτικό πάρκο, έμειναν πίσω οι συνεννοήσεις αν και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε καταλήξει και έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, για να μας περάσουν αρμοδιότητα και να βρούμε την πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουμε κι εκεί κάποια πράγματα που θα αναβαθμιστούν. Πήγαμε πίσω αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εκκρεμότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης κατάστασης, πάλι με κέφι και με ενέργεια θα “πέσουμε πάνω” για να τα αναπτύξουμε.».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπου Λυσίκατου στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ», μπορεί κανείς να ακούσει παρακάτω: