Ο Δήμος Γορτυνίας για τις Παγκόσμιες Ημέρες: Ποίησης, Ρατσισμού και Συνδρόμου Down

Ο Δήμος Γορτυνίας για τις Παγκόσμιες Ημέρες: Ποίησης, Ρατσισμού & Συνδρόμου Down στις 21 Μαρτίου ενημερώνει με τα ακόλουθα δελτία τύπου:

«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»



Η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO υπό την εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, πρέσβης της Ελλάδας, τον Οκτώβρη του 1999. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί έμπνευσή του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, υποστήριξε ότι η κατάλληλη ημέρα για τη γιορτή της Ποίησης είναι της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά .

Τί είναι ποίηση;

«Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε». Κώστας Καρυωτάκης

«Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε – για λίγο – να μη νιώθεται η πληγή». Κωνσταντίνος Καβάφης

«Βαδίζεις σε μια έρημο. Ακούς ένα πουλί που κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα». Κική Δημουλά

«Η ομορφιά καραδοκεί. Αν είμαστε ευαίσθητοι, θα την αισθανθούμε μέσα στην ποίηση όλων των γλωσσών». ΧόρχεΛουίςΜπόρχες

«Κι είδα τα ανοιχτά παράθυρα

σα μεγάλα βιβλία της ερημιάς

όπου διάβασα το ποτέ και το τίποτα

να φτιάξω μια ποίηση για πάντα.

Κι η ποίηση είναι σαν να ανεβαίνεις μια φανταστική σκάλα

Για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό». Τάσος Λειβαδίτης

            Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε ελληνικά ψηφιακά βιβλία, που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο:www.openbook.gr

«ΠαγκόσμιαΗμέρακατά του Ρατσισμού»

Το 1966 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της ανεκτικότητας. Αφορμή για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων το 1960 στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της μειοψηφίας των λευκών στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Τι είναι Ρατσισμός;

Ο Ρατσισμόςείναι η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα κάποιων ανθρώπων σε σχέση με άλλους εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, είτε λόγω φυλής, θρησκείας, χαρακτήρα, τρόπου ζωής, θέσης στην κοινωνία. Με λίγα λόγια ο ρατσισμός βασίζεται σε προκαταλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι για κάποιους άλλους που είναι διαφορετικοί ή ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, δηλαδή σε αρνητικές αντιλήψεις, που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα είδη ρατσισμού όπως:

  • Φυλετικός: η διάκριση των ατόμων με κριτήριο το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι)
  • Εθνικός: η αντίληψη ότι ένα συγκεκριμένο έθνος είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα, ταυτίζεται με τον εθνικισμό και το σοβινισμό.
  • Θρησκευτικός: η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουλσουμάνοι, Προτεστάντες κ.λ.π.)
  • Πολιτισμικός: οι λαοί διαιρούνται με κριτήριο το πολιτιστικό τους επίπεδο (πολιτιστική ανωτερότητα του δυτικού κόσμου σε σχέση με τον Τρίτο Κόσμο)
  • Κοινωνικοοικονομικός: με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων, το μορφωτικό τους επίπεδο, το φύλο, το επάγγελμα, τη σωματική ή νοητική ικανότητα, την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την εμφάνιση
  • Πολιτικός: διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί κ.α.).

Δυστυχώς, οι ρατσιστικές συμπεριφορές αναβιώνουν στις μέρες μας, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ διεξήγαγε ευρύ φάσμα ερευνών που καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων στην ΕΕ (Second European Union Minorities and DiscriminationSurvey, 2017).

Ως μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να ενημερωθούμε και να καλλιεργήσουμε την κριτική μας σκέψη, ώστε να εντοπίσουμε και να το σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό. Ο Ρατσισμός είναι γύρω μας ,αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από εμάς τους ίδιους.

Ίσως κάποιοι άνθρωποι να διαφέρουν από εμάς σε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή σε κάποιες συνήθειες. Αυτό θα πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον πώς να γνωριστούμε καλύτερα και όχι να μας δημιουργήσει φόβο και περιφρόνηση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

www.g2red.org/el/ (Generation2.0. for Fights Equality & Diversity)

www.humanrights360.org/el (Human Rights 3600)

www.gcr.gr/el (Greek Council for Refugees)

www.antigone.gr (Αντιγόνη, Κέντρο Πληροφόρησης &Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Βία)

«Παγκόσμια Ημέρα ΣύνδρομουDown»

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down από το 2006 γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τα σωματεία InternationalDownSyndromeAssociation&EuropeanDownSyndromeAssociation. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Δεν ορίστηκε τυχαία την 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η συγκεκριμένη μέρα επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για το τί είναι το σύνδρομο Down και πώς τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή και στην κοινωνία.

Το Σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή, η οποία ποικίλει σε σοβαρότητα, προκαλεί δια βίου νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ενώ σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down εκτιμάται σε 1 ανά 700 γεννήσεις περίπου, αν και είναι στατιστικά συχνότερη στους ανθρώπους που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από το σύνδρομο Down είναι απαραίτητη, διότι τα άτομα με Σύνδρομο Down εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να στιγματίζονται κοινωνικά και αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις πρέπει να αρθούν για να μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down , ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω links:

www.down.gr (Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος)

www.frodida.org (Πανελλήνιος Σύλλογος «Φροντίδα»)

www.iliaktida.gr («Ηλιαχτίδα», Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down)

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν rapid test κορωνοϊού στο Λεβίδι
Επόμενο άρθροΣτον “Ευαγγελισμό” η Φώφη Γεννηματά με κολικό νεφρού