Ο Γ. Παπαηλιού για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 10:46
Φωτο αρχείου

Κατά τη συνάντηση ελαιοπαραγωγών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη στην Τρίπολη (16.11.2018), ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Η κλιματική αλλαγή και οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Την τρέχουσα χρονιά, οι ζημίες στην ελαιοπαραγωγή, λόγω δάκου και καθυστερημένης και πλημμελούς δακοκτονίας, είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα, οι ελαιοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.Είναι ανάγκη, ι) να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, με διαφοροποίηση και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων – εν προκειμένω συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών μπορούν να αναλάβουν το σχετικό έργο, με την τεχνική στήριξη γεωπόνων  –  και με αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο του έργου από αρμόδια κρατική αρχή  και  ιι)  να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες ελαιοπαραγωγοί από πηγές που πρέπει να αναζητηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, σύντομα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα προβλέπεται η προδέσμευση πόρων, ώστε η δακοκτονία να ξεκινά έγκαιρα και η δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τη συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον έχει υποβληθεί ήδη εκμηριωμένο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των ζημιών.

Ίδωμεν !!!