Ο Γιώργος Χρονόπουλος μιλάει στη ΔΡΤ για τη διάταξη σχεδίου Νόμου περί ελεύθερης μεταγραφής αθλητή από τα 18 έτη (+ήχος)

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 22:25

Το μεσημέρι της Τετάρτης 24/02 στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και την εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μίλησε ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης και μέλος του Αρκαδικού συλλόγου, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, με αφορμή την διάταξη του άρθρου 18 του αθλητικού νόμου που ουσιαστικά προβλέπει την ελεύθερη μεταγραφή αθλητή/τριας όταν αυτός συμπληρώσει τα 18 του έτη από έναν σύλλογο σε άλλον.

Η περιβόητη διάταξη στην παράγραφο 3Α προβλέπει αναλυτικά: «Ο ερασιτέχνης αθλητής ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο, στη δύναμη του οποίου ανήκει, σε άλλο, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των επιτρεπομένων σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς μεταγραφικών περιόδων. Κατά την πρώτη μετά την αποδέσμευσή του σύναψη σύμβασης παροχής αθλητικών υπηρεσιών με Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. καταβάλλεται στο σωματείο από την Α.Α.Ε ή το Τ.Α.Α. ως αποζημίωση κατάρτισης του αθλητή το ποσό που προβλέπεται στον κανονισμό μεταγραφών της οικείας ομοσπονδίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα δέκατο (1/10) των συνολικών απολαβών του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.».Κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου Νόμου για τον αθλητισμό είναι γεγονός πάντως ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις από πολλούς εκπροσώπους αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα πλήξει τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία που δουλεύουν ουσιαστικά στο αναπτυξιακό τομέα και λειτουργούν τμήματα υποδομής.

Ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη ξεκαθάρισε δεν είναι υπέρ της λογικής της αναγκαστικής δέσμευσης ενός αθλητή και κατ’ επέκταση των φαινομένων «ομηρείας» αθλητών από συλλόγους με την μη παραχώρηση των δελτίων τους. Άλλωστε όπως τόνισε ο ΑΣΠΕΤ Τρίπολης δεν θα εμπόδιζε καμία αθλήτρια αν το επιθυμούσε κάποια στιγμή να αγωνιστεί σε άλλο σύλλογο.

Ωστόσο ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης τόνισε ότι η συγκεκριμένη αντιαναπτυξιακή διάταξη πλήττει τα ερασιτεχνικά σωματεία, αφού δίνει το δικαίωμα σε αθλητή/τριά που συμπληρώνει τα 18 έτη να φύγει από ένα σωματείο πριν ολοκληρώσει το δικαίωμα συμμετοχής σε μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα. Ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα ελεύθερης μεταγραφής από την ηλικία που ένας αθλητής/τρια πάψει να έχει δικαίωμα συμμέτοχης στα μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα. Με τη συγκεκριμένη διάταξη ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης τόνισε ότι πλέον δεν θα έχει ουσιαστικούς λόγους ένα σωματείο να δουλέψει σε επίπεδο τμημάτων υποδομής.

Παράλληλα πρότεινε μια ετήσια αποζημίωση που θα καταβάλλεται από το σωματεία που θέλει να κάνει την μεταγραφή ενός αθλητή/τριάς ύψους ανάλογου της αγωνιστικής του παρουσίας και των αγωνιστικών του παραστάσεων και η οποία θα καταβάλλεται μέχρι την συμπλήρωση της ηλικίας των 30 ετών του αθλητή/τριας, προκειμένου να δίνονται κίνητρα στα ερασιτεχνικά σωματεία ως προς την ανάδειξη νέων αθλητών/τριών.

Κλείνοντας σχολίασε την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει και το τοπικό βόλεϊ καθώς τα παιδιά που αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής τις τελευταίες δύο σεζόν ουσιαστικά δεν μπορούν να προπονηθούν και να αγωνιστούν με σοβαρές επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην αγωνιστική τους εξέλιξη.

– Το σχετικό άρθρο σχέδιο Νόμου και τις απόψεις φιλάθλων μεταξύ των οποίων και του προπονητή του Προέδρου του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης, μπορεί κανείς να διαβάσει ΕΔΩ.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και την αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ», κ. Γιώργος Χρονόπουλος μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα: