Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στο Άργος τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» για την Πελοπόννησο (video)

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 17:01

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου  παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που βρέθηκε στην Αργολίδα, καλεσμένος του Δημάρχου Άργους Μυκηνών και Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρη Καμπόσου, το πρωί της  Δευτέρας 29 Ιουνίου στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΔ Πελοποννήσου, ο πρόεδρος της Δήμαρχος Άργους κ. Δημήτρης Καμπόσος.Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, οι Δήμαρχοι της Αργολίδας, Δ. Κωστούρος, Τ. Χρόνης, και Γ. Γεωργόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος,  κα.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της περιοχής και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα προϋπολογισμού τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 5.000 έργα σε όλη την Ελλάδα και 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών (αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών, ασφάλεια αστικών εγκαταστάσεων, χώροι αναψυχής για παιδιά, ανακύκλωση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.), ενώ καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η χρηματοδότηση για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ και έργα πρόσβασης των ΑμΕΑ στις παραλίες και στη θάλασσα.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου εντάσσονται 52 έργα προϋπολογισμού 111.522.764 € τα οποία είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα αλλά δεν διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση για να εκτελεσθούν.

Δείτε παρακάτω τι είπε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών & Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ.Δημήτρης Καμπόσος κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος “Άντώνης Τρίτσης” από τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Παναγιώτη Θεοδωρικάκο καθώς και επιγραμματικά τα θέματα που αφορούν στους Δήμους της Πελοποννήσου.

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης, αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που την τελευταία δεκαετία χειμάστηκε από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξωτερικές απειλές και μια πρωτόγνωρη πανδημία που κληθήκαμε οι Δήμαρχοι να αντιμετωπίσουμε. Τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, η αδυναμία πληρωμών των πολιτών σε ΔΕΗ και οφειλές προς τους Δήμους , τα δύσβατα οδικά δίκτυα, οι ταλαιπωρημένοι στόλοι αποκομιδής απορριμμάτων με σημαντικό κόστος επισκευής και η μείωση των προσόδων των τελευταίων ετών μας έχουν οδηγήσει σε οριακή λειτουργία.

Χαρακτηριστικά οι περισσότερες ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμής της κατανάλωσης ρεύματος από την λειτουργία των αντλιοστασίων τους και των βιολογικών καθαρισμών καθώς το τιμολόγιο της ΔΕΗ την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί υπέρογκα. Κάθε προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών αυτών προσκρούει στην σκληρή στάση της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενη επιβάρυνση των πολιτών στα τιμολόγια του νερού κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ούτε από τους δημότες μας. Προσδοκούμε την παρέμβαση σας και την συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την λύση αυτού του προβλήματος. Όπως και την νομοθετική πρόβλεψη κάλυψης δικαστικών εξόδων αιρετών που δεν εκλέγονται, για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. Βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη συναισθανόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του και την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Δήμους μας .

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, οφείλω να θίξω θέματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους μου και είμαι σίγουρος πως θα ενσκήψετε σε αυτά με την σοβαρότητα και την εργατικότητα που σας διακρίνει. Γνωρίζετε πως οι οικονομικές πρόσοδοι των Δήμων έχουν μειωθεί κατά πολύ. Συγκεκριμένα στον Δήμο Άργους Μυκηνών από το 2011 όπου και ανέλαβα η οικονομική υπηρεσία του Δήμου με πληροφόρησε πως οι 6 Καποδιστριακοί Δήμοι και οι 2 κοινότητες που συνενώθηκαν σε έναν Καλλικρατικό Δήμο είχαν προσόδους για την εκτέλεση έργων ύψους 30εκατ. ευρώ την 4ετία ενώ σήμερα ο Δήμος μας παίρνει μόνο 2,5 εκατομμύρια. Υπολείπονται δλδ 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ήμουν άδικος αν δεν αναφερόμουν στο οξυγόνο που παίρνουμε από τα προγράμματα ή να μην εξάρω το νέο ελπιδοφόρο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το οποίο και ενημερωθήκαμε οι Πρόεδροι των ΠΕΔ πριν λίγο καιρό στην ΚΕΔΕ.

Όμως υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ήταν σώφρον από μέρους μου να αναφέρω και είμαι σίγουρος πως οι συνάδελφοι δήμαρχοι που μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπήσω θα συμφωνήσουν πως έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικά , γραφειοκρατίας , έλλειψης προσωπικού, δυσκολίας υλοποίησης έργων κ.α.

Ως ΠΕΔ Πελοποννήσου ξεκινήσαμε την δημιουργία μιας βιβλιοθήκης μελετών όπου και αναθέσαμε σε γραφείο να αρχειοθετήσει μελέτες υλοποιημένες ή μη των Δήμων της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ώστε και οι μικροί σε έκταση Δήμοι να έχουν την δυνατότητα να επικαιροποιήσουν μελέτες και να υλοποιήσουν έργα. Η επιθυμία μας είναι να αναλάβει είτε η ΕΕΤΑΑ είτε η ΜΟΔ Α.Ε να κάνει την ίδια δουλειά ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και κονδύλια που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από την Ε.Ε για έργα πνοής στους Δήμους.

Ένα άλλο μείζον ζήτημα το οποίο χρήζει αναδιαμόρφωσης είναι η περίοδος των 8μήνων. Η πιο παραγωγική περίοδος για την ενεργοποίηση των 8μήνων είναι από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο που οι ανάγκες των Δήμων μας για υπαλληλικό προσωπικό αυξάνονται καθώς γίνονται ασφαλτοστρώσεις, καθαριότητα, εργασίες για την προετοιμασία των σχολικών κτιρίων , βαψίματα κλπ που δεν μπορούν να γίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Το διάστημα των καλοκαιρινών μηνών οι εργασίες είναι περισσότερες και οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό αυξημένες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως οι περισσότεροι Δήμοι της Πελοποννήσου είναι Δήμοι μεγάλης έκτασης με τεράστιο αγροτικό δίκτυο. Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος μας, ο Δήμος Άργους Μυκηνών όπου στηρίζεται στην γεωργία και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο από τις βροχοπτώσεις των χειμερινών μηνών αλλα και την διέλευση βαρέων οχημάτων καθώς και στο οδικό δίκτυο. Επίσης οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τις κλοπές από τα αγροκτήματα τους και τις ιδιοκτησίες τους. Ευελπιστούμε να εισηγηθείτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενταθεί η αστυνόμευση καθώς δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως ομάδες Ρομά , παρά το γεγονός πως απολαμβάνουν κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας συνεχίζουν το παράνομο έργο τους χωρίς καμία τιμωρία.

Στην σχεδιαζόμενη πολιτική για περαιτέρω αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά αυτή να συνοδεύεται με αύξηση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμοδιότητες χωρίς πόρους δεν μπορούν να ληφθούν από τους δήμους.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Δεχόμαστε καταγγελίες καθημερινά για τα απορρίμματα αν και εμείς ως Δήμος Άργους Μυκηνών στα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσουμε την λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης στο εργοστάσιο που κατασκευάσαμε με μια εξαιρετική τιμή αυτή των 26,45/τόνο.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό. Άκουσα τον πρωθυπουργό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρετε στην τεχνολογία blockchain δλδ στο ηλεκτρονικό σύστημα πιστοποίησης εγγράφων το οποίο θα εξασφαλίσει την πιστοποίηση αυθεντικότητας κάθε εγγράφου καθώς κάθε έγγραφο θα αναγράφει σειριακό αριθμό το οποίο θα είναι μοναδικό. Εμείς το εφαρμόζουμε στον Δήμο μας σε μικρό εύρος και σχεδιάζουμε την διεύρυνση του ευελπιστώντας και στην βοήθεια σας.

Σε θέματα διοικητικής φύσεως θα ήθελα να αναφερθώ πως κατά την άποψή μου υπάρχει αδήριτη ανάγκη ένωσης των Δήμων Σπετσών Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας με το νομό Αργολίδας καθώς εν τοις πράγμασι εξυπηρετούνται κυρίως από το Νομό μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι κατανοώ την πίεση την οποία βιώνεται διότι η θέση του Δημάρχου δεν είναι θέση υπαλλήλου. Είναι 24ωρη και αποκλειστική απασχόληση της οποίας η αντιμισθία είναι αντιστρόφως δυσανάλογη. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την χαρά μου που τιμήσατε την πόλη μου το Άργος με την παρουσία σας και είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο θα είναι εποικοδομητική και αδιάκοπη διότι είναι ένας άνθρωπος ακέραιος και εργατικός. Πιστεύω ακράδαντα στην δύναμη της συνεργασίας με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ”

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση-Η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Θέματα Δήμων Πελοποννήσου

 

 • Τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, η αδυναμία πληρωμών των πολιτών σε ΔΕΗ και οφειλές προς τους Δήμους , γραφειοκρατία , έλλειψη προσωπικού, δυσκολία υλοποίησης έργων κ.α. τα δύσβατα οδικά δίκτυα, οι ταλαιπωρημένοι στόλοι αποκομιδής απορριμμάτων με σημαντικό κόστος επισκευής και η μείωση των προσόδων των τελευταίων ετών μας έχουν οδηγήσει σε οριακή λειτουργία. Οι περισσότερες ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμής της κατανάλωσης ρεύματος από την λειτουργία των αντλιοστασίων τους και των βιολογικών καθαρισμών καθώς το τιμολόγιο της ΔΕΗ την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί υπέρογκα. Κάθε προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών αυτών προσκρούει στην σκληρή στάση της επιχείρησης. Προσδοκούμε την παρέμβαση σας και την συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την λύση αυτού του προβλήματος.

 

 • Ανάληψη είτε της ΕΕΤΑΑ είτε της ΜΟΔ Α.Ε δημιουργίας βιβλιοθήκης μελετών των Δήμων.

 

 • Αναδιαμόρφωση της περιόδου των 8μήνων κοινωφελούς εργασίας, από Μάρτιο-Οκτώβριο που οι ανάγκες για υπαλληλικό προσωπικό αυξάνονται.

 

 • Δήμοι μεγάλης έκτασης με τεράστιο αγροτικό και οδικό δίκτυο που χρήζουν συντηρήσεων και βελτιώσεων.

 

 • Ευελπιστούμε να εισηγηθείτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενταθεί η αστυνόμευση καθώς δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως ομάδες Ρομά συνεχίζουν το παράνομο έργο τους χωρίς καμία τιμωρία.

 

 • Στην σχεδιαζόμενη πολιτική για περαιτέρω αποκέντρωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση Α & Β βαθμού είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά αυτή να συνοδεύεται με αύξηση πόρων στην Τ.Α.

 

 • Διαχείριση των απορριμμάτων. Να αφεθούν οι μονάδες των οποίων η κατασκευή έχει ξεκινήσει ώστε να λειτουργήσουν βάση του προγραμματισμού τους.

 

 • Διεύρυνση της τεχνολογίας blockchain σε όλο το εύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 • Κάλυψη των εξόδων για νομική κάλυψη αιρετών που δεν εκλέγονται για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

 • Σε θέματα διοικητικής φύσεως υπάρχει αδήριτη ανάγκη ένωσης των Δήμων Σπετσών Ύδρας, Πόρου Τροιζηνίας και Κηθύρων με το νομό Αργολίδας καθώς εν τοις πράγμασι εξυπηρετούνται κυρίως από το Νομό μας.

 

 • Η θέση του Δημάρχου δεν είναι θέση υπαλλήλου. Είναι 24ωρη και αποκλειστική απασχόληση της οποίας η αντιμισθία είναι αντιστρόφως δυσανάλογη.

Πηγή: https://www.argolikeseidhseis.gr/