Ο Κ.Τζιούμης μιλά για μικρά και μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου Τρίπολης τα επόμενα χρόνια (vid)

Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 21:40

Για ακόμα μια φορά ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης είχε το βράδυ της Κυριακής live επικοινωνία με τους πολίτες μέσω της σελίδας του στο facebook.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:Δικαιωματικά σε αυτή την επικοινωνία μας το πρώτο θέμα, που θα θέσω, είναι η ένταξη της ανάπλασης του Αγίου Βασιλείου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ. Η πλατεία θα αναπλαστεί με ευρωπαϊκά χρήματα. Με μεγάλη προσπάθεια η μελέτη ετοιμάστηκε από την τεχνική υπηρεσία, χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ. Φτιάχτηκε μια άρτια μελέτη και αυτό φαίνεται και από την ένταξη του έργου, γιατί η αξιολόγηση που γίνεται από το ΕΣΠΑ, είναι λεπτομερής. Αν ενταχθεί ένα έργο, σημαίνει πως η μελέτη ήταν άρτια.
Τις επόμενες ημέρες θα βγει η δημοπρασία και ελπίζω με τον σχεδιασμό, που έχουμε μέχρι το τέλος του έτους, να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Είναι διεθνής ο διαγωνισμός.
Ενάμιση χρόνο μετά θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, που θα αλλάξει όλη την εικόνα της Τρίπολης. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της πλατείας δεν είναι, αυτή που αρμόζει. Δεν θα αναπλαστεί μόνο η πλατεία, αλλά και οι στοές γύρω- γύρω. Όταν τελειώσει το έργο θεωρούμε, πως θα είναι από τις καλύτερες πλατείες της Πελοποννήσου. Είναι σημαντικό να έχουμε και μια πλατεία, που θα είναι πόλος έλξης για επισκέπτες.

Η Δημοτική μας Αρχή δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλα έργα. Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουμε υποβάλλει προτάσεις για 33.000.000 ευρώ και εφόσον το προχωρήσει η κυβέρνηση, θα γίνουν έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.

Εξακολουθούμε, να λέμε πως είναι σημαντικές και οι μικρές παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για το πράσινο, για να ομορφύνει ο Δήμος. Είναι πολύ όμορφη και η εικόνα, που βλέπουμε πλέον με τα δέντρα στην είσοδο της πόλης. Καλύφθηκαν τα κενά, που έδιναν μια εικόνα εγκατάλειψης. Το ίδιο κάναμε και σε άλλα σημεία.

Προχωρήσαμε και στην ανάπλαση της στοάς Αθανασιάδη, αλλά και σε παρεμβάσεις και στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Έχουμε ήδη υποβάλλει μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας.

Μικρές παρεμβάσεις γίνονται σε πολλά σημεία στην πόλη και στα χωριά μας.
Προχωρήσαμε επιπλέον τις τελευταίες μέρες στον καθαρισμό των μνημείων μας και των προτομών, που υπάρχουν. Καθαρίσαμε και τα αγάλματα μπροστά στο δικαστήριο και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, γιατί η εικόνα που είχε δεν άρμοζε στην μορφή του και στην ιστορία της πόλης μας. Δεν θυμάμαι τις τελευταίες δεκαετίες να είχε γίνει ανάλογος καθαρισμός. Αυτό θα γίνεται τακτικά από εδώ και πέρα.

Τις ημέρες που πέρασαν παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση το σήμα και το πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων του Δήμου μας για το 2021. Θεωρούμε, πως είναι ένα πρόγραμμα πλούσιο με ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων και εξαιρετικά ποιοτικό. Είναι ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει υποδομές, εκδόσεις, συνεργασίες με σπουδαία πανεπιστήμια, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, σημαντικά συνέδρια, συνεργασία με σπουδαία ιδρύματα κα. Η Τρίπολη πρέπει, να βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και θεωρούμε, πως το πρόγραμμα μας την τοποθετεί εκεί, που πρέπει.

Απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών ο κ.Τζιούμης αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

– – Για την επαναλειτουργία του τρένου στην Τρίπολη, ξεκαθάρισε,  πως είναι ένα θέμα, που το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό. “Είναι ένα έργο, που ξεφεύγει από τις στενές αρμοδιότητες του Δήμου. Εμείς θα προσπαθήσουμε ,να ενισχύσουμε την προσπάθεια, που γίνεται, για να λειτουργήσει και παλι η γραμμή του ΟΣΕ”, ανέφερε μεταξύ άλλων

– Για τις λακκούβες σε δρόμους, ανέφερε, πως θα αρχίσουν εκ νέου οι ασφαλτοστρώσεις μετά το Πάσχα.

– Για την πρόταση πολίτη για δημιουργία στεγασμένης λαϊκής αγοράς, είπε, πως είναι μέσα στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία σκεπαστής λαϊκής αγοράς. “Είναι ένα τεράστιο κόστος και πρέπει, να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να βρούμε τα χρήματα. Κοιτάζουμε τι υπάρχει. Είναι στις προθέσεις μας”, τόνισε μεταξύ άλλων.

– Για τις καταστροφές που έπαθαν οι αγρότες από τον παγετό, ανέφερε πως είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. “Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκα δίπλα στους αγρότες, έθεσα το πρόβλημα στον κ.Λυκουρέντζο και στον κ.Οικονόμου, που μας επισκέφθηκε στην Τρίπολη. Πρόταση και απαίτηση μας – πήραμε απόφαση στο Δημοτικό συμβούλιο – να προσδιοριστεί άμεσα η ζημιά και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

– Για τα αδέσποτα, τόνισε, πως είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι στην χώρα και είναι θέμα νομοθεσίας. “Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα δεν βοηθάει πρωτίστως τα ίδια τα ζώα, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε, πως η Δημοτική Αρχή έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα παρουσιαστούν τα στοιχεία.

– Για το καταφύγιο, δήλωσε πως υπογράφεται σε δέκα περίπου ημέρες σύμβαση με ανάδοχο για την κατασκευή του.

-Για την νοσηλευτική σχολή που ήρθε στην πόλη μας, ανέφερε, πως δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση, να φύγει από την Τρίπολη.

-Για την απώλεια του Δημήτρη Ταλαγάνη, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Τίμησε την Τρίπολη με την προσφορά του διεθνώς. Ποτέ δεν την ξέχασε”, ενώ πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε το έργο του για το κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης και το μνημείο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η μορφή του θα είναι πάντα δίπλα μας. Η προσφορά ανθρώπων σαν τον Ταλαγάνη, είναι διαχρονική”.

-Μιλώντας για τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του Δήμου για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ευχήθηκε να είναι η τελευταία χρονιά, που γιορτάζουμε υπό αυτές της συνθήκες, ενώ κάλεσε και τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό μέχρι να “χτιστεί” η ανοσία της αγέλης.

Τέλος αναφέρθηκε στην ελεγχόμενη στάθμευση, στην ενοικίαση χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης, στον φωτισμό, στα μονοπάτια, το αναρριχητικό πάρκο Νεστάνης και τον εναλλακτικό τουρισμό, στις παιδικές χαρές, στο ΤΕΒΑ, στο δρόμο προς το πανεπιστήμιο, στα έργα των παιδιών της πόλης για τον διαγωνισμό της ΔΕΥΑΤ και το πως θα αξιοποιηθούν, καθώς και σε πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες και θα έχει θέμα την Τρίπολη και την επανάσταση.

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης για την live επικοινωνία του Δημάρχου Κ.Τζιούμη με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (25/4/2021):

Κώστας Τζιούμης: «Ακούμε τους δημότες μας και απαντάμε με έργα»

Για 12η συνεχόμενη φορά, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (25/4/2021) δίνοντας απαντήσεις για μία σειρά από ζητήματα τα οποία αφορούν τόσο την πόλη, όσο και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης.

Μεταξύ άλλων, ανάφερε τα εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΊΑ | «Τις επόμενες ημέρες θα βγει η δημοπρασία του έργου και μέχρι το τέλος του 2021 ελπίζουμε να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα προκύψει από διαγωνισμό, ώστε σε 1,5 χρόνο να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Ένα έργο που θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη μας. Δεν θα αναπλαστεί μόνο η πλατεία, αλλά και οι στοές. Θα είναι μία από τις καλύτερες πλατείες της Πελοποννήσου.»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΕΡΓΑ | «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και σε αυτό το κομμάτι. Ομορφαίνουμε τον Δήμο, δημιουργώντας μικρές γωνιές πρασίνου. Αλλάξαμε όλη τη δενδροστοιχία στην οδό Ναυπλίου. Προχωρήσαμε και στην ανάπλαση της Στοάς Αθανασιάδη. Σε συνδυασμό με το Μεγάλο Καφενείο και την παιδική χαρά, θα είναι ένα στέκι για μικρούς και μεγάλους. Το ίδιο κάναμε και στην πλατεία Κολοκοτρώνη, που έφυγαν τα παλιά κατεστραμμένα κάγκελα και τοποθετούνται λουλούδια. Για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη έχουμε υποβάλει πρόταση, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ | «Δεν θυμάμαι να είχε γίνει αντίστοιχη παρέμβαση τις τελευταίες δεκαετίες. Εμείς θα συνεχίσουμε έτσι, αυτό θα γίνεται πλέον τακτικά.»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 | «Θεωρούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα ποικίλο το οποίο περιλαμβάνει υποδομές, εκδόσεις, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, μουσικές – θεατρικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Ευελπιστούμε ότι θα εκτελεστέ όλο κι έτσι θα τιμήσουμε τα 200χρονα της Επανάστασης και η Τρίπολη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.»

ΤΡΕΝΟ | «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να επαναλειτουργήσει η γραμμή του τρένου, για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους. Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια».

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ | «Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε, έχουμε αρκετές εργολαβίες στην πόλη και στα χωριά μας και ετοιμάζουμε και νέες δημοπρασίες. Στόχος είναι στο τέλος της 4ετίας ένα σημαντικό κομμάτι δρόμων να έχει ασφαλτοστρωθεί.»

ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΆ | «Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο «Τρίτσης» για την πλατεία Βαλτετσίου. Θα εξετάσουμε εκεί αν μπορεί να γίνει σκεπαστή αγορά. Υπάρχουν προτάσεις για σκεπαστή αγορά και στις παρυφές της πόλης. Είναι στις προθέσεις μας, κοιτάζουμε τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.»

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ | «Έχουμε υποβάλλει πρόταση για να δημιουργήσουμε νέα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο από την οδό Καλαβρύτων ως το άλσος Αγίου Γεωργίου. Έχουμε ετοιμάσει τις προμελέτες.»

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ | «Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και είναι η 3η χρονιά που συμβαίνει αυτό. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγρότες. Πήραμε απόφαση και στο δημοτικό συμβούλιο και απαιτούμε άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών στα μήλα Πιλαφά.»

ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ | «Για να εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση, χρειάζεται δημοτική αστυνομία. Από τον Δεκέμβριο περιμένουμε νομοσχέδιο για να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δυνατότητα για προσλήψεις. Παράλληλα, εμείς ζητήσαμε αν υπάρχουν δημοτικοί αστυνομικοί από άλλους δήμους να έρθουν στον Δήμο μας. Υπάρχει ενδιαφέρον από 2-3 και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τότε θα μπορέσουμε να νοικιάσουμε και κάποια οικόπεδα στο κέντρο της πόλης για να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης.»

ΑΔΕΣΠΟΤΑ | «Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Ο αριθμός των ζώων που έχουν στειρώσει και στα οποία παράσχει κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι πολλαπλάσιος, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα έχει μειωθεί, δεν έχει εξαφανιστεί, διότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Υπογράφουμε σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, κοντά στη Νεστάνη. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη κτηνιάτρου και θα εκδοθεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ. Ελπίζουμε ότι ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί σύντομα σε συνδυασμό με το Καταφύγιο, θα επιφέρει μια σαφή βελτίωση.»

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ | «Σε συνεργασία με τον ΣΑΟΟ έχουμε συντηρήσει και διανοίξει όλα τα μονοπάτια που συνδέουν ιστορικές περιοχές (Μαίναλο, Τρίκορφα κ.α.). Το επόμενο διάστημα έχουν παραγγελθεί ενημερωτικές πινακίδες. Παράλληλα, γίνεται ψηφιοποίηση των μονοπατιών. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την προσπάθεια και θα επεκταθεί και σε άλλα μονοπάτια, ώστε ο πεζοπορικός τουρισμός να αυξηθεί στον Δήμο μας. Αυτά τα μονοπάτια συνδέονται με τα πιστοποιημένα μονοπάτια της Γορτυνίας. Έχει προχωρήσει και η μελέτη στη δημιουργία Αναρριχητικού Πάρκου Νεστάνης, σε συνεργασία με τον ΕΟΣ.»

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ | «Έχουμε κατασκευάσει 14 νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να τις προσέχουμε. Δόθηκαν χρήματα από τους δημότες για να κατασκευαστούν.»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ | «Εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες μας. Η προσπάθεια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες είναι τεράστια. Τρέχει και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ σε περίπου 1000 οικογένειες.»

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΤ | «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους, ήταν ένας αξιόλογος διαγωνισμός. Βραβεύτηκαν τα παιδιά που πρώτευσαν. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους κι όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πάρουμε όλα τα έργα τους και θα διακοσμήσουμε χώρους της ΔΕΥΑΤ ή ίσως εκδοθεί κι ένα έντυπο. Επιπλέον, θα ξεκινήσει ένας πανελλήνιος διαγωνισμός με φωτογραφίες που έχουν σχέση με την Τρίπολη και την Επανάσταση και τα 20 καλύτερα έργα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Τρίπολης, ενώ όλοι θα μπορούν να περιηγηθούν και ψηφιακά. Ο σχεδιασμός είναι του παγκοσμίου φήμης γλύπτη από την Τρίπολη κ. Νίκου Φλώρου στον οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ | «Άμεσα θα βάψουμε το Πνευματικό και θα καθαρίσουμε τα μάρμαρα. Το θέμα με τις κάμερες, θα το εξετάσουμε.»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ | «Έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία δρόμου 14 μέτρων με ποδηλατοδρόμο. Έχουμε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης κι έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι ιδιοκτήτες. Είναι ένα έργο εμβληματικό για την πόλη μας. Η νοσηλευτική Σχολή δεν πρόκειται να ξαναφύγει από την πόλη μας, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Εμείς θέλουμε η Σχολή να αναπτυχθεί, διότι θα αναπτυχθεί και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΑΓΑΝΗ | «Η πόλη μας θρήνησε την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας που ποτέ δεν ξέχασε την Τρίπολη. Είχε ετοιμάσει την προμελέτη για την ανάπλαση του χώρου στο Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Συμφωνήσαμε με την οικογένειά του αυτό το έργο να το συνεχίσουμε, όπως και το Μνημείο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Άρεως.»